zaterdag 26 maart 2022

Wie bedacht nu écht de uitdrukking 'It's been a hard day's night'?

Wanneer ik zeg: It's been a hard day's night, wat zeggen jullie dan? Als ik de antwoorden probeer te raden, dan kom ik uit op: 1964, het album, de film, Beatlemania, de langzamer opgenomen gitaarsolo van George, dat intrigerende openingsakkoord en.... die verkeerd gebruikte uitdrukking van Ringo Starr. In goed Engels ook wel een malapropism genoemd. De andere Beatles hadden het over een Ringoism. Net als velen heb ik het altijd als waarheid aangenomen dat Ringo's verzuchting it's been a hard day's night John Lennon inspireerde tot het schrijven van het nummer A Hard Day's Night. Met een beetje hulp van Paul McCartney.


Een lange drukke dag
Toch stuitte ik onlangs op een ander verhaal over de herkomst van de uitdrukking. Algemeen wordt aangenomen dat Ringo, waarschijnlijk op 19 maart 1964, na een lange werkdag de woorden it's been a hard day uitsprak, waarna hij zich realiseerde dat het al avond was en daar in één adem 's night aan toevoegde. Mark Lewisohn schreef erover in The Beatles Chronicle (2000). Ook Barry Miles benoemde het voorval in The Beatles: A Diary (2007). Zij haalden Ringo zelf aan, die al in 1964 vertelde over de door hem gebruikte zin. Zo zou Ringo op een bomvolle negentiende maart uitgeput verzucht hebben dat het allemaal wel érg druk was, met filmopnames in de ochtend en middag, gevolgd door het Variety Club Awards Diner in het Londense Dorcester Hotel. Daar moesten The Beatles 's avonds namelijk ook nog hun opwachting maken. 

The Beatles ontvingen op 19 maart 1964 uit handen
van Harold (Ha-ha Mister) Wilson een
Show Business Personalities of 1963 Award
in het Dorcester Hotel te Londen.Beter dan de beide werktitels
Regisseur Richard (Dick) Lester pikte Ringo's woorden op en vond ze geschikt als titel voor de eerste film die hij met The Beatles maakte. Een film die tot dat moment saaie werktitels had als The Beatles en Beatlemania. Iets als A Hard Day's Night vatte op een creatievere manier het plot van de film samen. Het verhaal draaide namelijk om 36 uur, ruim een dag, uit het leven van de band. Vervolgens zou deze nieuwe filmtitel John Lennon weer geïnspireerd hebben tot het schrijven van het gelijknamige nummer. Het klinkt logisch, maar ik kwam erachter dat het eigenlijk anders zat...

Richard Lester temidden van The Beatles
op de set van A Hard Day's NightDe blinde en dove Michael
In werkelijkheid moet Ringo de inhoud van Johns korte verhaal Sad Michael hebben gekend. Op die overvolle negentiende maart 1964 lagen de exemplaren van de eerste druk van Lennons debuut In His Own Write vermoedelijk al in de magazijnen van menig boekwinkel. Te wachten op het moment waarop ze in de schappen mochten worden gelegd. Dat moment was op 24 maart, de datum waarop de bundel officieel verscheen. In zijn boekje liet Lennon de lezer in 80 pagina's kennismaken met zijn absurdistische tekeningen en teksten. Eén van die teksten was getiteld Sad Michael. In het korte verhaal lezen we dat de blinde en doofstomme Michael (Lennon had een fascinatie voor mensen met een handicap) uit zijn slof schiet tegen een politieagent. In de eerste zinnen schrijft Lennon:

There was no reason for Michael to be sad that morning, (the little wretch); everyone liked him, (the scab). He'd had a hard day's night that day for Michael was a Cocky Watchtower.Eartha Kitt
Toch is het ook de vraag of Lennon op zijn beurt niet geïnspireerd was door Eartha Kitt. De Amerikaanse zangeres bracht in 1963 het nummer I Had A Hard Day Last Night uit. Het is niet ondenkbaar dat Lennon dat gehoord had en zich er (onbewust) door liet inspireren. Dat zou hem nog wel eens vaker overkomen.2 opmerkingen:

 1. Hello, goodbye,

  Persoonlijk denk ik dat deze uitdrukking al heel oud is.
  Ver voor dat John of Ringo het gebruikte.
  De één neemt het over van de ander.
  Net zoals de uitdrukking 'ieder voordeel heeft zijn nadeel'.
  Deze wordt op het conto geschreven van een bekende overleden voetballer.
  Maar deze uitdrukking is al heel oud, het komt van een vroegere filosoof
  waarvan ik de naam niet meer weet.
  Wij hebben ook vele uitdrukkingen en spreekwoorden waar van niet bekend is hoe het is ontstaan.
  Eén voorbeeld 'oogjes dicht snaveltjes toe'.
  Deze kende ik al voor dat de Fabeltjeskrant er was.
  Ook een familie voorbeeld.
  Als wij als kind iets niet konden vinden dan zei mijn moeder
  'pak je ogen dan maar in je hand'.

  Groet,
  Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hello, goodbye,

   Nog een voorbeeld:
   De tekst van Henk Westbroek 'Sinterklaas wie kent hem niet'.
   Deze was mij al bekend toen ik als kind in de goedheiligman geloofde. Ver voor het nummer van Westbroek.
   Zo zijn er vele voorbeelden te over.
   Ook McCartney bediende zich er van, (Put it there).
   Een uitdrukking van zijn vader.

   Groet,
   Cornelis.

   Verwijderen