Op maandag 30 januari 1967 werd het plaatsje Sevenoaks, ten zuidoosten van Londen verrast door de komst van The Beatles en hun entourage. Die entourage bestond onder andere uit de Zweedse filmregisseur Peter Goldmann en een cameraploeg van Don Long Productions. Ook PR-man Tony Bramwell, was aanwezig, in de rol van producer. Het doel van de missie? Er moesten twee promotiefilms worden geschoten voor de nieuwe Beatlessingle Strawberry Fields Forever/Penny Lane. En dat is precies wat er die week gebeurde. Ook nog op andere plekken, maar grotendeels dus bij Sevenoaks. Het moeten toch interessante dagen zijn geweest voor wie daar in de buurt was of woonde.
Virginia Woolf en Vita Sackville-West
Peter Goldmann was begin januari al naar Engeland gekomen om op zoek te gaan naar goede locaties voor de filmopnamen. Hij keek daarvoor rond in Londen, maar verbreedde zijn blik naar het platteland van Kent. Zo stuitte hij op het ruim 380 hectare tellende middeleeuwe hertenpark, dat tot op de dag van vandaag in beheer is van de National Trust. Engeland zorgt goed voor zijn erfgoed. Op een site met verhalen over de omgeving las ik dat de bewoners van Knole House, de vermaarde familie Sackville-West, op de hoogte waren gesteld van de komst van The Beatles. Knole House was ook niet zomaar een plek. Virginia Woolf schreef haar roman Orlando, gebaseerd op het landhuis, de bewoners en in het bijzonder haar vriendin, tevens schrijfster, Vita Sackville-West. In 1967 werd Knole House nog steeds bewoond door de familie. En zo instrueerde Lional Bertrand (Lord) Sackville eind januari één van zijn personeelsleden dat The Beatles in aantocht waren. Hij zei dat de kinderen de filmopnames niet mochten verstoren, maar dat het natuurlijk wel de bedoeling was dat zijn koters aan die beroemde jongens voorgesteld zouden worden.
Sarah Sackville-West op 2,5-jarige leeftijd |
Een Rolls Royce met elektrisch bedienbare ramen
De destijds zesjarige Sarah Sackville-West was één van die kinderen. Op die bewuste maandag zag ze na schooltijd een enorme Rolls Royce bij het park staan, omringd door een horde fans. Het was blijkbaar snel uitgelekt dat The Beatles in town waren. Aan de hand van ene William, vermoedelijk haar oppas, stond ze plots naast de Rolls. Na een ferme tik op de ruiten, gleden de elektrisch bedienbare (!) ramen omlaag en kwam het gezicht van John Lennon tevoorschijn. "Wie ben jij?" vroeg hij haar, waarna de oppas zijn plicht deed en antwoordde: "Ik wil u graag kennis laten maken met de kinderen van Lord Sackville." Daarop antwoordde John: "Lord Sackville? Nooit van gehoord." "Lord Sackville had anders ook nooit van u gehoord, voordat u zijn park wilde lenen," sneerde deze William terug. Maar John maakte blijkbaar nergens een probleem van. Hij zwaaide de deur open, waarna de kinderen in de auto mochten klimmen. Later zou John hen zelfs op een ritje in de Royce trakteren. Volgens de lokale kranten zouden The Beatles tussen de opnames door voornamelijk tv hebben zitten kijken in Johns auto met verduisterde ramen, zo las ik in Het Londen van The Beatles (Schreuders, Lewisohn, Smith).
The Bird House |
Theeservies
Het nabijgelegen The Bird House kwam trouwens goed van pas bij de filmopnames. Uit dat huis werd namelijk alle stroom vandaan gehaald. En niet alleen dat. Margaret Simmons, de dochter des huizes, kreeg al snel de vraag of er misschien een theeservies te leen was. "We hadden die hele ploeg toen al drie dagen op ons terrein, dus ik zat niet zo breed meer in m'n voorraad," zo las ik dat ze zich wist te herinneren. Maar Margaret kreeg van haar moeder toestemming om The Beatles het beste theeservies uit te lenen. Zo zag ze dat er buiten een tafel gedekt werd, waarna haar moeders goede servies op het witte tafelkleed gezet werd. We zien het servies terug in de clip van Penny Lane, vanaf 2:24. Na enkele shots staat John op en kiepert hij met Paul samen de tafel, inclusief servies om. Volgens Margaret Simmons belandden de kopjes en schotels in de nabijgelegen vijver, waar ze in ieder geval door de bewoners nooit meer zijn uitgevist. "Misschien zijn ze later teruggevonden door golfers van het nabijgelegen terrein, op zoek naar hun golfballen," aldus Margaret. Wil je een goed beeld krijgen van het park, de bebouwing en de golfbaan, kijk dan naar de plattegrond in het eerder genoemde Het Londen Van The Beatles.
De circusposter voor Mr. Kite
Tijdens één van de lunchpauzes, op weg naar het restaurant Top O' The Hill in het nabijgelegen plaatsje Sevenoaks besloot John even rond te gaan neuzen in een antiekwinkel. Waarschijnlijk was dat Andrew Mair's winkel aan 44a High Street. Daar viel Johns oog op een antieke circusposter. Hij kocht hem en ontleende er later dat jaar de tekst van Being For The Benefit Of Mr. Kite aan. Verderop in de straat bevond zich op nummer 135 Bligh's Hotel, tegenwoordig The Oak Tavern & Tap House. The Beatles gebruikten die plek om zich om te kleden voor de diverse scènes, zo valt te lezen op de call sheet van die dagen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten