zaterdag 21 mei 2022

Paul McCartney wordt volgende maand 80: dat gaan we in Nederland op verschillende manieren vieren!

Mening Beatles- en McCartney-fan zal het niet ontgaan: we stomen af op de 80ste verjaardag van Sir James Paul McCartney. En dat is niet zomaar iets. Dat mag en moet misschien wel gevierd worden. Ik ben benieuwd wat die 80ste verjaardag van onze Paul, die momenteel weer volop in de belangstelling staat door zijn Amerikaanse Got Back-tour, wereldwijd teweeg gaat brengen. In ieder geval borrelt het in ons kikkerlandje al van de plannen en de mooie initiatieven. Om te voorkomen dat jullie zeggen: "Had me nu eerder gewaarschuwd," leek het me daarom een goed idee om er een paar op een rij te zetten. Kun je altijd kijken of je dat feestje wilt meevieren.

Hoe een oproep tot een boek leidde
Mocht het je ontgaan zijn, bijvoorbeeld omdat je Fab4Cast niet op de socials volgt, dan vind je het misschien interessant om te weten dat John Stelck en Sven Kruizinga een prachtig boek hebben geschreven en vormgegeven, getiteld "McCartney 80X in het Nederlands". Dat project kwam zelfs voort uit een aflevering van Fab4Cast. Misschien kun je het wel een spin-off noemen, zoals Fab4Cast onlangs berichtte. Wat gebeurde er namelijk? In mei 2018 namen Wibo, Michiel en Jan Cees met (ver)taalvirtuozen Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes Fab4Cast nummer 96 op over The Beatles in het Nederlands. Het werd een geanimeerde en interessante aflevering, waarin de heren vertelden over de manier waarop zij 214 Beatlesnummers vertaalden in het Nederlands. Wat waren hun uitdagingen? Hoe ontstonden goede vondsten? Singer-songwriter en Beatleskenner Yorick van Norden speelde en zong in de uitzending enkele vertaalde Beatlesnummers.

Auteurs John Stelck en Sven Kruizinga

Crowfundingsactie
Maar dat was niet alles, want Fab4Cast riep luisteraars op om zelf met een originele vertaling van Paul McCartneys eclectische songtekst van Monkberry Moon Delight, van het RAM-album uit 1971 te komen. Een ware uitdaging. Tot de mooiste inzendingen behoorde de tekst van John Stelck en Sven Kruizinga, die vervolgens zó de smaak te pakken kregen dat ze aan de slag gingen met méér McCartney-nummers. Inmiddels ligt er een boek, klaar, met maarliefst 80 vertalingen, ter ere van Pauls aanstaande verjaardagsjubileum. Fab4Cast mocht de pdf van het boek zien en het blijkt ook nog eens prachtig verzorgd opgemaakt te zijn, door John Stelck, die zelf vormgever is. Loek Weijts zorgde voor de illustraties. Tot nu toe konden de heren nog geen uitgever vinden en hebben ze een crowdfundingsactie opgezet om dit pareltje te doen verschijnen. Op deze pagina vind je een filmpje, waarin ze uitleg geven over hun project. 

Preview van McCartney 80X in het Nederlands

Hertalingen en veel verwijzingen naar Nederland
Zo maakten ze niet alleen vertalingen, maar ook voor een deel hertalingen, waarbij de sfeer of de klanken van het origineel voorop stonden, in plaats van de letterlijke inhoud. Veel teksten hebben een Nederlands thema. London Town werd Rotterdam en Mull of Kintyre Schiermonnikoog. Als je via het filmpje een blik op de inhoudsopgave werpt, heb je zin dat boek in je handen te hebben, door te bladeren en neuriënd en zachtjes (of hard!) zingend opnieuw kennis te maken met het repertoire van De Meester en de vondsten van de twee inventievelingen die hem vertaalden. Heb je zin in een voorproefje? Dan deel ik alvast de vertaling van Backseat of My Car. Natuurlijk nodig ik jullie uit de crowdfundingsactie te steunen. Op de site lees je hoe je mee kunt doen en één of meer exemplaren kunt bestellen. Warm aanbevolen, kijk maar eens naar de inhoudsopgave: 

En...stay tuned....want daarna vertel ik je over een paar fantastische verjaardagsconcerten die voor McCartney in voorbereiding zijn.


Achterbankje van mijn Daf
(The backseat of my car)

Scheur over de snelweg, schatje ik wil nu wel weg
Maar luister naar haar vaders plaat, maak het niet te laat
Wij zijn druk aan ’t vrije op ’t achterbankje van mijn Daf

(Zoekend naar een rit naar overal)
(Zoekend naar een rit in en uit de stad)
(Wandelen wat rond naar overal)
(Zoekend naar een rit in en uit)

Die rode neonlichten. Ja, Parijs kent zovele gezichten
Maar luister naar haar vaders lied, vrijen mag je niet
Wij zijn druk aan ’t rije op ’t achterbankje van mijn Daf
We waren maar aan ’t vrije op ’t achterbankje van mijn Daf
Toen wij stopten met rijden, was ’t laat dat was niet te vermijden
Maar luister naar haar vaders lied.

Echte liefde dat kan nooit stuk
(Oh, oh) Echte liefde dat kan nooit stuk
(Oh, oh) Echte liefde dat kan nooit stuk

Ja, Parijs kent zovele gezichten
Op ’t achterbankje van mijn Daf
(Oh, oh) Echte liefde dat kan nooit stuk (6x)
Nee, nee, nee
Echte liefde die kan nooit stuk


Concert in Het Patronaat
Als je niet alleen met een boek op de bank zachtjes voor je uit wilt zingen, dan kun je Macca's tachtigste verjaardag in juni uitbundig vieren bij één van de concerten die ter ere van hem georganiseerd worden. Op De Datum Zelf, 18 juni aanstaande, bundelen artiesten uit de regio Haarlem hun krachten in een fantastisch concert in Het Patronaat, getiteld Paul McCartney 80. Op de site van Het Patronaat vind je informatie over kaarten en de line-up, maar ik kan alvast schrijven dat artiesten als Leon Klaasse en Jan van der Meij (The Analogues), Yorick van Norden, Arnold Smits (Raggende Manne, Gotcha), Merijn van Haren (Navarone en soms ook van The Analogues), Sandra van Nieuwland en vele andere musici en solisten hun medewerking verlenen. Net als een batterij strijkers en blazers, passend bij de rijke sound die het repertoire van McCartney heeft. Het optreden is eenmalig en zelf ben ik ook van de partij om op deze bijzondere datum met zoveel McCartney-liefhebbers zijn leven en zijn muziek te vieren. Strange Brew trekt een week door Nederland met Macca's repertoire
Maar dat is nog niet alles, want het gelegenheidscollectief Strange Brew, verzorgt in juni een serie van maarliefst vier concerten, onder de noemer McCartney 80. Op 21 juni in Muziekcentrum Enschede, op 22 juni in het Concertgebouw in Amsterdam, 23 juni in Muziekgebouw Eindhoven en tenslotte op 24 juni in de Doelen in Rotterdam. Op de site, waar je ook doorgelinkt wordt naar de kaartverkoop, valt te lezen: "Strange Brew (met o.a. Anne Soldaat en Yorick van Norden) grijpt de 80e verjaardag van Paul McCartney aan om een avond lang zijn allerbeste muziek te spelen. Samen met Gijs Groenteman, Eric Vloeimans, Roel van Velzen, Lucas Hamming, Bertolf, Stephanie Struijk, Pablo van de Poel en Bas van Holt geven zij een muzikaal verjaardagsfeest dat zijn weerga niet kent. En terecht, wat als iemand het verdient is het Macca wel. Natuurlijk komen Hey Jude, Blackbird en Yesterday voorbij, maar ook zijn latere werk krijgt een belangrijke plek in de avond. Van zijn werk met Wings tot stukken van zijn meesterwerk RAM tot die ene favoriet die u misschien nog niet kent."


Ook dat belooft een fantastisch festijn te worden. Het Fab4Cast/BeatlesTalk-team gaat vanaf verschillende plekken in Nederland verslag doen van de McCartney 80-concerten. Misschien loop je ons nog wel tegen het lijf. Want als je in de gelegenheid bent, zorg dan vooral dat je bij één of meer van de optredens bent. Pak desnoods je Daf en "trap 'm aan", zoals wij hier in het Oosten zeggen.

1 opmerking:

  1. Radio Veronica heeft aangekondigd om met n Paul McCartney Top 80 te komen, wanneer die wordt uitgezonden (en hoe samengesteld) is me (nog) niet bekend. En opvallend dat Paul nog tot vlak voor zn 80e verjaardag optreedt in de VS, zal die op zn verjaardag in de UK zijn? En is er nog n kansje dat ie later dit jaar toch ook nog (oa) Nederland aandoet? Misschien maakt ie op zn verjaardag bekend dat ie definitief stopt, niet zo gek gezien zn tamelijk afgetakelde zangstem. Waarom niet gelijk stoppen? Maar 80, allemachtig, wat n mijlpaal!

    BeantwoordenVerwijderen