zaterdag 29 januari 2022

Hij is er: een hartverwarmende stereomix van veertig ijskoude minuten op The Rooftop (en: The Beatles komen naar de Nederlandse bios!)

53 jaar. Het is geen jubileum met een mooi rond getal. Maar ja, dat zijn we inmiddels gewend in Covid-tijd, waarin zoveel geplande releases en jubilea met gemak één, twee of misschien wel drie jaar opgeschoven worden. Zo ook alles dat er speelt rond de Get Back-sessies, het Rooftop Concert en de release van de Let It Be-box. En eergisteren was daar ineens de officiële bevestiging dat we er nog niet zijn. Want na de release van die Let It Be Anniversary Box, het Get Back-boek en de nu al legendarische documentaire van Peter Jackson, gaat de schatkist nog verder open.


Veertig koude minuten
Zo verscheen afgelopen donderdag de aankondiging dat het Rooftop Concert van 30 januari 1969, door Giles Martin en Sam Okell opnieuw gemixed in Stereo en Dolby Atmos op vrijdag op de grote streamingsdiensten, waaronder Spotify en YouTube Music, zou verschijnen. En zo geschiedde. Bijzonder daaraan is dat het om de complete audio gaat van het laatste live-concert dat The Beatles tijdens hun bestaan gaven. Dit nieuwe album verscheen niet als cd in de Anniversary Box, maar wordt nu apart uitgebracht. Voor het eerst kunnen we alle audio van die veertig koude minuten op het dak in deze vorm horen. Inclusief het spontaan gespeelde God Save The Queen, dat als opvullertje ingezet werd, in afwachting van de filmcrew. Las ik niet ergens dat er tussentijds tapes gewisseld moesten worden? Klinkt aannemelijk.Een informele ode aan Billy Preston
Gisteren deelde Norah Jones twee video's die afgelopen december gefilmd waren op het panoramadak van het Empire State Building in New York. Met Let It Be (hoewel dat destijds niet op het dak gespeeld werd) en I've Got A Feeling bracht zij een hommage aan The Beatles en hun Rooftop Concert. Daarbij verdient laatstgenoemde cover speciale aandacht. Jones kwam namelijk met een uiterst smaakvolle, soul-achtige versie op de proppen. Niet alleen voelt deze uitvoering eigenlijk als een informele ode aan Billy Preston, ook lijkt het alsof het nummer voor haar gemaakt is. Ik weet het, dat kan natuurlijk niet. Maar klik de video beslist even aan om hem te bekijken en beluisteren. Overigens met prachtige beelden van een nachtelijk New York.


Ringo's rode regenjas
Ook was er de aankondiging van de expositie The Beatles: Get Back to Let It Be, die vanaf 18 maart een jaar lang te zien is in de Rock & Roll Hall Of Fame. Voor de meeste lezers van BeatlesTalk en luisteraars van Fab4Cast niet om de hoek: in Cleveland, Ohio. Het wordt een multimediale ervaring, waarbij bezoekers zich door grote filmprojecties toeschouwer wanen van de Get Back-sessies en het concert op het dak. Nog spectaculairder zijn misschien wel de objecten die tentoongesteld worden: een aantal originele instrumenten, handgeschreven songteksten en Ringo's rode regenjas. Je zou er bijna voor naar de States vliegen.


IMAX-versie
Op het online Beatles Channel van Sirus XM is dit hele weekend bovendien een special over The Rooftop Concert te horen, waarin vooraanstaand Beatles-researcher en -auteur Kevin Howlett zijn licht laat schijnen over de gebeurtenissen in januari 1969. Exacte tijdstippen heb ik niet, maar de special wordt meerdere malen herhaald. En vandaag, op zaterdag 29 januari, laat ook de LOVE-cast van het Cirque du Soleil van zich horen, met een speciale Rooftop-video, die op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is. De hoofdprijs: op zondag de 30ste kan men in Engeland en de Verenigde Staten de langverwachte concertfilm van het volledige Rooftop-concert bekijken en beluisten in een aantal IMAX-theaters. Wat moet dat een overweldigende ervaring zijn. Alsof je naast Yoko Ono en Maureen Starkey op dat bankje tegen die schoorsteen zit. Eerste rang. En ook in Nederland komt die IMAX-versie eraan. Vanaf 11 februari, bij Pathé. Met dat nieuws kunnen we het weekend wel in, Beatle People.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten