zaterdag 19 januari 2019

John Lennon en zijn halfzussen en -broers

Van John Lennon kan het beeld bestaan dat hij, als enig kind van Julia en Alfred Lennon, een eenzame jeugd moet hebben gehad. Dat beeld klopt niet helemaal, omdat John wel degelijk broers en zussen had, zij het half-zussen en -broers. Met twee van hen onderhield hij een liefdevolle band, van zijn twee halfbroers wist hij van hun bestaan en...dan was er nog die andere halfzus die pas vele jaren later opdook. Het genetische verwantschap tussen Lennon en zijn halfzussen en -broers is duidelijk te zien op foto's en filmbeelden. Het leek me aardig om deze week eens de chaotische geschiedenis van de 'extended Lennon family' op een rij te zetten.

Julia Baird (Dykins), één van Johns halfzussen

Alf en Judy namen het leven niet zo serieus
Toen John Lennon op woensdag 9 oktober 1940 in het Liverpoolse Oxford Street Maternity Hospital ter wereld kwam, stelde het huwelijk van zijn ouders al niet veel meer voor. Vader Alfred (Alf) Lennon zat voornamelijk op zee en moeder Julia (Judy) feestte zich een slag in de rondte in de Noord-Engelse havenstad. Beide echtelieden namen het leven niet al te serieus en stonden slechts van tijd tot tijd met elkaar in contact. Van een geregeld gezinsleven was geen sprake. Misschien is het aardig in een andere column eens stil te staan bij hun gezamenlijke geschiedenis, want die is best interessant.

Alfred en Julia Lennon


Drie meisjes, maar één verdween er...
Terwijl John een jaar of 5 was, raakte zijn moeder opnieuw zwanger. Dat was niet van Alf. De gebeurtenissen rond die zwangerschap zijn nooit doorgedrongen tot de jonge John. Het kind verdween vrijwel direct na de geboorte en zou pas vele jaren later opduiken. Daarover later meer. Van het bestaan van zijn twee jonge halfzusjes Julia (vernoemd naar haar moeder) en Jacqueline (Jackie, ook wel Jacqui) was John zich wel degelijk bewust. Ze werden geboren uit Julia's relatie met John (Bobby) Dykins, die als sommelier in het vermaarde Liverpoolse Apelphi Hotel werkte. Kleine Julia werd geboren op 5 maart 1947, haar zusje Jackie op 26 oktober 1949. In die periode woonde John al bij zijn tante Mimi en oom George aan Menlove Avenue, terwijl het gezin Dykins zo'n twee kilomter verderop aan Blomfield Road een huurhuis betrok. Tante Mimi vond het een huishouden van Jan Steen en noemde het huis van de familie Dykins The House of Sin, terwijl ze haar eigen woning The House of Correction noemde. Ik bedoel maar.

Bobby Dykins met zijn jongste dochter Jackie

Logeren bij zijn moeder en zusjes
Toch stond John, zeker vanaf zijn elfde, frequent in contact met zijn moeder en haar nieuwe gezin. Hij kwam graag logeren aan Blomfield Road en bouwde een band op met zijn zusjes. Zus Julia, die pas op latere leeftijd naar buiten trad met haar bijzondere afkomst, omschrijft in haar boeken John Lennon, mijn broer en Imagine This haar herinneringen aan die tijd. Tijdens de logeerpartijtjes stond ze haar bed af aan John en sliep ze bij haar zusje Jackie. De zusjes zaten eerste rang toen John als tiener zijn eerste schreden op het muzikale pad zette en met zijn Quarry Men op een open vrachtwagen in Rosebery Street optrad. John tilde zijn jonge zusjes achterop de wagen, terwijl moeder Julia op een afstandje glimlachend leunend tegen een lantaarnpaal het schouwspel gadesloeg.

Julia Baird anno nu en als kind met haar broer John

Familieverdriet werd niet met de kinderen gedeeld
Julia Lennons vroegtijdige dood, door een verkeersongeval op Menlove Avenue had een enorme impact op haar kinderen. De zusjes werden naar familie in Schotland gestuurd en hoorden pas twee maanden later van het overlijden van hun moeder. Net als de 'broertjes McCartney' werden ze bij de begrafenis van hun moeder weggehouden. Zo ging dat blijkbaar in het Engeland van de jaren '50. Familieverdriet was een privéaangelegenheid en er werden geen kleine kinderen bij betrokken. Ironisch genoeg verloren de zusjes Dykins ook hun vader aan een auto-ongeluk, vele jaren later, in 1965 op Penny Lane. 

Julia en Jackie in 1958, kort na het overlijden van hun moeder


Haal de meisjes, nu!
In het jaar waarin hun vader overleed, hadden  Julia en Jackie hun oudere halfbroer al een wereldster zien worden, al speelde het succes van The Beatles niet zo'n grote rol in hun contact met John. Wel maakten Julia en Jackie Beatlemania af en toe 'van binnen uit' mee, zittend naast hun broer in de Rolls Royce die hen in 1964 naar het Beatlesconcert in het Finsbury Park Astoria in Londen bracht. Toen John zag dat zijn zusjes, die bij dat optreden vooraan stonden, bijna verpletterd werden door de andere fans, schreeuwde hij tegen de bewaking: Haal de meisjes, nu! Zo werden Julia en Jackie uit de menigte getild en in veiligheid gebracht. Zittend in de coulissen konden ze de verrichtingen van The Beatles verder volgen. In oktober 1965 waren Julia en Jackie aanwezig in de EMI Studio's aan Abbey Road waar The Beatles aan Day Tripper werkten. Regelmatig waren de meiden te gast op Kenwood, het landhuis in Weybridge waar hun broer inmiddels met zijn (eerste) gezin was gaan wonen.


Julia gooit de poorten van Strawberry Field voor ons open
Julia leerde in die periode haar toekomstige echtgenoot Allen Baird kennen en verhuisde met hem naar Noord-Ierland. Ze volgde diverse studies, waaronder Onderwijskunde, gaf Franse en Engelse les en ze werd uiteindelijk een soort remedial teacher. Julia kreeg drie kinderen, scheidde in 1981 en streek uiteindelijk, via Wales, in Chester neer. Tot op de dag van vandaag houdt ze zich bezig met Beatles-gerelateerde projecten voor de stad Liverpool. Voor zover ik weet, is ze verbonden aan Cavern Tours en was ze betrokken bij de komt van het Beatlesstandbeeld op Pier Head. Haar meest recente project is het herontwikkelen van Strawberry Field. Het terrein wordt binnenkort geopend voor publiek (!) en Julia is één van de initatiefnemers van een nieuw instituut, waar kinderen met een leerachterstand begeleid worden. Haar initiatief stelt ons binnenkort in staat om achter die befaamde rode hekken van Strawberry Field te wandelen, in het parkje waar John Lennon als kind speelde. 

Julian Lennon (midden) met links zijn toenmalige vriendin Lucy Bayliss en zijn moeder Cynthia.
Rechts staan zijn tantes Jackie en Julia.

Een foto op de vleugel in The Dakota
Julia, die net als haar zus Jackie een grote fysieke gelijkenis met John vertoont, had in de laatste jaren van Johns leven regelmatig contact met haar broer. In haar boek vertelt ze dat het contact midden jaren '70 het intiemst was, met lange telefoongesprekken tussen New York en Engeland, met name over hun moeder en hun jeugd in Liverpool. John vroeg om foto's en smeekte zijn halfzussen om naar New York te komen. Het kwam er niet van. Bekend is dat op Lennons piano in The Dakota een ingelijste foto van zijn zusjes prijkte. Over zus Jackie heb ik overigens niet veel kunnen vinden, behalve dat ze trouwde, een zoon kreeg (die ze naar John  vernoemde), scheidde en geen gemakkelijk leven heeft gehad.

John kreeg deze foto van zijn zusjes in 1975 in New York toegestuurd
en zette hem ingelijst op zijn witte vleugel.

Alfred Lennon kreeg nog twee zoons
Met al deze verhalen zijn we er nog niet. Er zijn namelijk ook nog twee halfbroers uit de mannelijke tak van de familie. Johns biologische vader Alf hertrouwde in 1967 met de 18-jarige Beatlesfan Pauline Jones. Alf, die al tegen de 60 liep, werd nog twee keer vader: David Henry Lennon werd geboren in 1969, gevolgd door en Robin Francis Lennon in 1973. John had sporadisch contact met zijn vader en sprak hem telefonisch enkele weken voor diens dood in 1976. Hoewel John zijn halfbroers nooit ontmoet heeft, moet hij wel degelijk van hun bestaan afgeweten hebben. Natuurlijk was ik benieuwd wat er van deze mannen geworden is. David Henry Lennon werkt of werkte aan de University of Glasgow als professor Physical Chemistry. Ook hij vertoont een opvallende gelijkenis met zijn beroemde halfbroer. Over zijn jongere broer Robin Francis heb ik niets kunnen vinden. Welke speurneus maakt dit verhaal af?

David Lennon is scheikundige in Glasgow


Een eerste ontmoeting op Menlove Avenue
Terug nu naar de zusjes Julia en Jackie. Zij ontmoetten hun ándere, geheime, halfzus op 7 december 2000 bij het huis van Tante Mimi aan Menlove Avenue. Dat was tijdens de onthulling van het bekende blauwe heritage-schildje dat in Engeland wordt bevestigd op woonhuizen van beroemd geworden Engelsen, twintig jaar na hun overlijden. Daar stonden de drie Lennon-zussen, of beter gezegd de drie Stanley-zussen: alledrie de dochter van Julia (Lennon-Dykins) Stanley. 

Ingrid Pedersen werd in juni 1945 geboren, als Victoria Elizabeth,
tweede kind van Julia Lennon.

Victoria werd geadopteerd als Ingrid
Deze Ingrid Pedersen had in 1966 trouwplannen en ontdekte bij het opvragen van haar geboorteakte tot haar verbijstering dat ze een dochter van ene Julia Lennon  en het halfzusje van John Lennon uit Liverpool was. Het werd haar duidelijk dat ze geadopteerd was, een onderwerp waarover bij haar thuis niet gesproken werd. Ingrid besloot zelf niet  met haar ouders over haar verbijsterende ontdekking te spreken, maar begon in het geheim alles over John Lennon te verzamelen dat ze kon vinden. Best een opmerkelijke keuze. 
Een officieel document rond de adoptie of naamswijziging van Victoria
in Ingrid, met daarop de naam van haar biologische moeder en adoptiemoeder.

Ingrid zocht zelf geen contact met haar beroemde broer
Even opmerkelijk maar ook integer was haar beslissing om zelf geen contact met John Lennon op te nemen zolang haar ouders nog in leven waren. Dat deed ze uit loyaliteit naar haar adoptieouders. Ingrid werd geboren op 19 juni 1945 uit een affaire van Julia met de Welshe soldaat Taffy Williams, die in Liverpool gestationeerd was. Omdat Julia als praktisch alleenstaande moeder al nauwelijks voor John kon zorgen, stond ze haar tweede kindje, dat de naam Victoria Elizabeth kreeg, onder druk van de familie, af. Het meisje kwam terecht bij een medewerker van het Leger des Heils. De uit Noorwegen afkomstige Peder Pederson en zijn vrouw Margaret hernoemden hun adoptiedochter Ingrid Pedersen. Ingrid groeide op in het Engelse Crosby.

Ingrid bezocht uiteindelijk Yoko in New York

John Lennon liet zijn verloren halfzusje zoeken
Zelf hoorde John in 1964 alsnog van één van zijn tantes dat hij nog een derde halfzus moest hebben. Hij reageerde geëmotioneerd op het verhaal en huurde een detective in om zijn verloren halfzusje op te sporen. Ingrid bleek in die tijd onvindbaar en John kwam nooit iets te weten over zijn ontbrekende halfzus. Ingrid zelf trad pas vele jaren later naar buiten met haar bijzondere verhaal [video]. Uiteindelijk ontmoette Ingrid Yoko Ono in New York, lang na Johns overlijden. Of ze nog regelmatig contact heeft met haar twee zusjes is niet bekend. Het blijft een bijzondere geschiedenis.





5 opmerkingen: