zaterdag 11 maart 2023

Never a dull moment met The Beatles: Fab4Cast is jarig, Yoko werd 90, Paul brengt van alles uit

Jullie zullen het vast met me eens zijn: het blijft fascinerend dat er bijna wekelijks nieuws is over The Beatles. En af en toe gaat dat zó hard, dat je van alles gemist hebt, als je even niet oplette. Daarom is het hoog tijd om weer eens wat Beatlesnieuws op een rij te zetten. 



Tien jaar Fab4Cast!
En daarbij begin ik graag met een hele grote felicitatie aan Wibo Dijksma, Jan Cees ter Brugge en Michiel Tjepkema, de makers van Fab4Cast, de Nederlandse Beatlespodcast. Fab4Cast bestaat tien jaar en dat heeft inmiddels bijna 200 luisterenswaardige podcastafleveringen opgeleverd. Inmiddels weet ik zelf hoeveel tijd er gaat zitten in het voorbereiden, opnemen en monteren van een goede podcast, dus een applaus voor het Fab4Cast-team is hier zeker op zijn plek. Dat applaus klinkt ongetwijfeld ook dit weekend, tijdens het Fab4Cast-event dat de heren op 11 maart organiseren in Beeld en Geluid. Het is stijf uitverkocht. Terecht. Vanwege verplichtingen elders kan ik zelf niet aanwezig zijn, maar ik hoop dat veel lezers aanwezig zijn, om te genieten van de mooie avond die Wibo, Jan Cees en Michiel in elkaar hebben gezet. Aan de indrukwekkende gastenlijst zal het niet liggen: Mark Lewisohn, Piet Schreuders, Rob Bolland en Yorick van Norden zijn van de partij. We gaan het allemaal terughoren in een fantastische podcast. En....er komt meer interessants aan, weet ik uit betrouwbare bron.




Yoko werd 90
Niet alleen Fab4Cast heeft iets te vieren. Op 18 februari bereikte Yoko Ono de indrukwekkende leeftijd van 90 jaar. Daarmee moet ze onderhand toch de oudste nog levende ooggetuige zijn uit de inner circle van The Beatles. Hoe het met haar gaat, dat weten we niet precies. Wel duiken er af en toe nog foto's op van Yoko in een rolstoel. Inmiddels heeft ze het Dakota verruild voor een leven op het platteland, upstate New York, waar Sean ook veel te vinden is. Ik stel me voor dat ze daar dag en nacht begeleiding en verzorging krijgt om haar leven nog zo aangenaam mogelijk te maken. Yoko's 90ste verjaardag werd trouwens gemarkeerd door de aankondiging van twee projecten. Zo lanceerde Sean namens zijn moeder de Yoko Ono Wishtree. Een website met een virtuele wensboom, waarin iedereen zijn wensen voor de wereld kan hangen. Je leest de wensen terug, terwijl je het rustgevende geluid van ruisende bomen en fluitende vogels hoort. Best mooi hoor! Ook kun je op de website een donatie doen, waarmee stichting One Tree Planted daadwerkelijk bomen kan planten. Op de site legt Yoko uit dat haar liefde voor de wensboom teruggaat naar haar jeugd in Japan. Het andere project behelst de geautoriseerde documentaire Daytime Revolution. Begin 1972 waren John en Yoko een week te gast in de Mike Douglas Show. Aan de hand van archiefmateriaal kijken betrokkenen terug op die bijzondere dagen. Meer achtergrondinformatie vind je hier.



Eyes Of The Storm
En dan is er nog een andere krasse knar die van geen ophouden weet. Want Paul McCartney lijkt ook in 2023 nog niet met pensioen te gaan. Het is even stilgevallen rond de musical It's A Wonderful Life, waarvoor Paul de muziek schrijft, maar wie weet horen we daar later dit jaar meer over. Wel komt hij op 22 april, Record Store Day, met een 50th Anniversary Edition van zijn album Red Rose Speedway in de vorm van een limited edition half-speed gemasterde lp. Het is voor de fijnproevers en de verzamelaars, maar ik ken wel een aantal mensen die niet kunnen wachten tot het zover is. Van 28 juni tot 1 oktober is zijn expositie Eyes Of The Storm te zien in de National Portrait Gallery in London. Daarin zien we eigen foto's die Paul in 1963 en 1964 maakte, in de periode waarin de 'storm' van de Beatlemania opstak. De expositie wordt vergezeld door een gelijknamig fotoboek dat op 13 juni verschijnt. Bekijk hier alvast de aankondiging:



High In The Clouds, Man On The Run en een tour
En dat is nog niet alles, want Paul schijnt met Netflix te werken aan een kinderserie voor Netflix: High In The Clouds, gebaseerd op het verhaal dat hij schreef over eekhoorn Wirral. Filmregisseur Charlie Lightening volgt Paul al 14 jaar voor een andere documentaire, die in de maak is. Zou die ook in 2023 het levenslicht zien? Er wordt gefluisterd over nieuwe concerten, omdat Paul een groot deel van zijn meest recente tour moest annuleren door de coronacrisis. Zeker is in ieder geval de release van de nieuwe documentaire Man On The Run, over Paul in de jaren 70. Een thema dat al eerder belicht werd in Wingspan. We zijn dus allemaal benieuwd wat deze documentaire daar nog aan toe kan voegen. Regisseur Morgan Neville heeft 'new and unseen' archiefmateriaal beloofd. We wachten af! En tenslotte...op Valentijnsdag deelde Paul een foto vanuit zijn studio. Zou hij misschien weer werken aan een nieuwe plaat....? Misschien zou dat uiteindelijk wel het mooiste Beatlesnieuws van 2023 zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten