zaterdag 7 september 2019

In de voetsporen van The Beatles: rondkijken bij Russell Square in Londen & extra voorstelling The Making of Abbey Road

Deze week kregen Jan Cees en ik goed nieuws van de Deventer Schouwburg! Ons theatercollege The Making of Abbey Road, dat we samen met Bertolf op 1 november mogen verzorgen, is uitverkocht! De schouwburg heeft besloten een extra avond toe te voegen: donderdag 31 oktober. Bovendien is Diederik Nomden (Her Majesty, The Analogues) aan de line up van beide avonden toegevoegd. Hadden we al zoveel geluk met Bertolf, hebben we er Diederik ook nog bij! Deze twee topmusici gaan ons helpen om te vertellen (in woorden en muziek) hoe die prachtige laatste plaat van The Beatles in elkaar is gezet. We verzorgen dit theatercollege in deze samenstelling alleen in Deventer. Wil je er bij zijn, wacht dan niet te lang met beslissen. Hopelijk mogen we je 31 oktober of 1 november in Deventer begroeten!

Nu snel verder met de column van deze week!

Rondkijken op Russell Square
Het zebrapad van Abbey Road is één van de meest iconische Beatlesplekken in Londen. Goed bereikbaar, nog zeer herkenbaar en natuurlijk erg uitnodigend om er die ene foto na te maken. Toch zijn er zoveel andere mooie en interessante plekken in Londen waar je je nog met de geschiedenis van The Beatles kunt verbinden. Daarbij is het boek 'Het Londen van The Beatles', door Piet Schreuders, Mark Lewisohn en Adam Smith, dé publicatie die je onder je arm moet klemmen. Op elke straathoek, achter iedere gevel vind je een verhaal. De verzameling van die verhalen, foto's en plattegronden is bijeengebracht in wat we rustig één van de meest interessante boeken over The Beatles kunnen noemen. Zo stond ik eind juni ineens op Russell Square, met het boek in mijn handen, en reisde ik in gedachten terug naar dinsdag 2 juli 1963.



Logische locatie
Bladerend in het mooie naslagwerk, las ik dat The Beatles in de zomer van 1963, wanneer ze in Londen waren, logeerden in Hotel President. Het op dat moment nog gloednieuwe gebouw bevond zich pal achter het parkje van Russell Square. Oorspronkelijk in 1801 aangelegd als plein, veranderde de plek in een parkachtige pleisterplaats, met een fontein en een theehuis. Voor The Beatles, die op 2 juli 1963 op een aantal plaatsen voor de lens van fotograaf Dezo Hoffmann poseerden, was het parkje een logische locatie voor een fotosessie, dicht bij hun hotel. De foto die, op weg van The President in Guilford Street, naar Russell Square gemaakt werd, is ook een hele iconische geworden.







De plattegronden van Piet geven uitleg
Anno 2019 is Russell Square nog steeds een aangename plek, al onderging het parkje in de loop der jaren wel wat aanpassingen. Toch is ook deze locatie nog goed herkenbaar voor wie in Londen in de voetsporen van The Beatles wil treden. De foto's die er werden geschoten, gingen de hele wereld over. Soms werd daar ten onrechte bij vermeld dat The Beatles in een park in Liverpool poseerden. Inmiddels weten we wel beter en het is erg leuk en interessant, om met het genoemde boek in je hand in het Londense parkje rond te kijken. De plattegronden die Piet Schreuders toevoegde, helpen je om ter plekke goed te begrijpen op welke locaties The Fab 4 voor de lens van Hoffmann poseerden: bij de fontein, bij een aantal (inmiddels verdwenen) bloembakken en bij een stapel klapstoelen.




Groene oase
Toen ik Russell Square deze zomer betrad, was het park een kleine groene oase in de op zich al erg mooie wijk Bloomsbury. De thermometer had die de dag de dertig graden al aangetikt en, lopend door Londen, zocht ik al steeds de relatieve koelte in de schaduw van de grote statige gebouwen. In het schaduwrijke park hadden enkele Londense families zich op het gras geïnstalleerd. Kinderen renden vrolijk in het rond. Op de achtergrond was het verfrissende geluid van de kleine fontein hoorbaar. Net als de geluiden van het terras van het kleine restaurant waar thee, koffie, zoetigheid en een goede Italiaanse lunch verkrijgbaar bleek te zijn. Dit was overduidelijk de plek waar Bloomsbury op deze warme dag op adem kwam. 




Juli 1963 was een kille maand
56 jaar nadat The Beatles hier met hun fotograaf rondliepen, stond ik nu in het park. In dezelfde week. Dat laatste was toeval, maar het droeg voor mij bij aan hoe ik het moment beleefde. Ik zag het zelfde zomerse zonlicht, al was het vermoedelijk niet even warm. Op de foto's van Dezo Hoffmann zie ik dat The Beatles blazers en overjassen dragen. Het was die tweede juli in 1963 ongetwijfeld een killere dag geweest. De site London Weather bevestigt het beeld voor die maand: The temperature rose to 22C. on the 3rd [of July], but the first 3 weeks of July were mostly cool and changeable. On the 6th, the maximum temperature was only 16.4C. and nearly 21mm of rain fell. Je snapt ineens waarom McCartney er maar een trui bij had aangetrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten