zaterdag 8 mei 2021

Duke Meets Beatles: Prince Philip en zijn ontmoeting met The Beatles

De afgelopen weken was het Britse koningshuis volop vertegenwoordigd in de media. Nadat de gemoederen rond het tv-interview van Oprah Winfrey met Harry en Megan wat bedaard waren, volgden het overlijden en de uitvaart van Prins Philip. Het gebeurt vaker: bij grote gebeurtenissen in de (Britse) geschiedenis, volgt dan al snel de onvermijdelijke Beatles-connectie. Eentje die ik gemist had en nu recht ga zetten!Een filmpje van British Pathé
Al eerder schreef ik over The Beatles en hun relatie met het Britse koningshuis, waarbij ik de kroning van Elizabeth koppelde aan de levens van de jonge Beatles en de wijze waarop een stad als Liverpool dat feest in 1953 beleefde. Ook stond ik stil bij hun latere ontmoetingen met het koningshuis, prijzen, protesten en onderscheidingen, de Rattle your jewelry-grap van John Lennon en tenslotte het aandeel dat Paul McCartney had in de viering van Elizabeths Diamond Jubilee in 2012. Toch had ik blijkbaar een blinde vlek gehad voor Prins Philip en The Fab Four. Dat realiseerde ik me twee weken geleden, toen dit leuke filmpje opdook. Het is van British Pathé en draagt als titel "Duke Meets Beatles (1964)".
Een dans-award uit handen van de Duke
Voor de gebeurtenissen moeten we terug naar maandag 23 maart 1964. In de Empire Ballroom aan Leicester Square in Londen vond die avond het jaarlijkse Carl-Alan ballroom dancing awards event plaats. Dat verklaart de beelden van een vrolijke menigte die zich over de dansvloer beweegt, in afwachting van het officiële gedeelte van de avond. De uitreiking was vernoemd naar Carl Heimann en Alan Fairley, beiden voorzitters van Mecca Dancing. De awards konden gezien worden als de "Oscars" van de danswereld en werden al sinds 1953 in een avondvullend programma gepresenteerd. Uit handen van de Duke of Edinburgh ontvingen The Beatles zo'n award, voor hun muzikale prestaties gedurende 1963. Ze werden onderscheiden als Best Beat Group en ontvingen ook een award voor She Loves You, dat als meest dansbare plaat werd gekozen.Omwenteling
De beelden laten een ontspannen moment zien, waarbij The Beatles hun gebruikelijke vrolijkheid en bravoure richting de pers en officials uitten. Ringo overtrad daarbij het protocol door joviaal zijn hand naar de prins uit te steken, maar realiseerde zich ineens dat hij zelf moest wachten op de handreiking. De Prins kon er om lachen. Een maand eerder had hij via de pers zijn zegen aan populairste band in zijn koninkrijk gegegeven. In The New York Times van 26 februari 1964. De man stond er om bekend dat hij graag meeging in de vaart der volkeren. Zo omarmde hij de kracht van televisie en bemoeide hij zich intensief met de televisieregistratie van de kroning van zijn vrouw. Later liet hij voor het eerst camera's toe in het paleis, voor het filmen van een documentaire over het dagelijks leven van de koninklijke familie. Ongetwijfeld zag hij in The Beatles ook de belichaming van de omwenteling van de populaire cultuur die in zijn land, en ver daarbuiten, gaande was.

LONDON, Feb. 25 (Reuters)—Prince Philip said today that he thought Britain's rock 'n' roll quartet, the Beatles, were a “helpful” influence. He said he did not care how much noise people made “singing and dancing.”What he objects to, he told a gathering of foreign newsmen, is “fighting and stealing.”
“It seems to me that these blokes [the Beatles] are helping people to enjoy themselves, and that it is far better than the other,” said Prince Philip, the husband of Queen Elizabeth II.Een gesprek over boeken
Op de bewuste award-avond zou Philip nog een fijn onderonsje met John Lennon gehad hebben. Over literatuur. Ongetwijfeld kwam daarbij ook Lennons boek In His Own Write ter sprake. Dat verscheen namelijk diezelfde dag. Eerder die avond was John te gast geweest in het BBC-programma Tonight, dat live werd uitgezonden tussen 19.00 en 19.35, vanuit de Corporation's Lime Grove Studios in West-Londen. Hoewel dit filmpje niet gedateerd is, lijkt het om deze uitzending te gaan:
Een telegram met uitleg aan Epstein
In oktober 1965 moest Prins Philip trouwens nog wel een misverstand met The Beatles oplossen. Terwijl hij met Her Majesty een tour door Canada maakte, verschenen er koppen in de kranten, waarin de prins zou verklaren dat "The Beatles on the wane" waren. Dat zorgde voor opschudding, waarna de prins haast maakte met een telegram aan Brian Epstein. Daarin legde hij uit dat de pers hem verkeerd moest hebben verstaan. "I think The Beatles are away," zou de Duke tegen de pers hebben gezegd. Of dat zo was, kan niemand meer achterhalen. En tsja, de prins deed natuurlijk wel vaker vreemde uitspraken.


[Belangrijke mededeling voor de lezers die BeatlesTalk alleen via hun e-mailabonnement lezen: Blogger heeft aangekondigd dat de e-mailservice na juli 2021 komt te vervallen. Je ontvangt dan geen wekelijkse e-mail meer van deze blog, omdat Blogger dat niet meer ondersteunt. Wil je BeatlesTalk blijven lezen, dan moet je actief naar de webpagina gaan. Gemakkelijker is het om deze blog via Facebook of Twitter te gaan volgen, waar elke week de link naar een nieuwe aflevering gedeeld wordt. Je vindt de link naar de social media-accounts van BeatlesTalk op de webversie van deze blog in het menu aan de rechter zijde.]2 opmerkingen:

  1. NEEM CONTACT OP MET DR.IGBINOVIA OM UW LIEFDE OF HUWELIJKSPROBLEMEN EN ALLE OP TE LOSSEN
    Ik moet dit wonderbaarlijke getuigenis geven, dat tot nu toe nog steeds verbazingwekkend voor mij is. Ik had twee jaar geleden een probleem met mijn vrouw, wat leidde tot onze breuk. Toen hij het uitmaakte, was ik niet langer de mijne, ik voelde me zo leeg van binnen, mijn liefde en financiële situatie werden de ergste, totdat een goede vriendin (Anneke Houten) me oud maakte over hoe ze haar familie terug kreeg met de hulp van DR Igbinovia, dus ik stuurde hem een ​​bericht en ik vertelde hem over het probleem en deed wat hij van me vroeg om het verhaal in te korten.Voordat ik wist wat er aan de hand was, belde mijn man me en vertelde me dat hij binnen 2 dagen bij me terug zou komen en ik was zo blij om terug te zijn. We hebben samen twee kinderen en we zijn blij met onszelf. Dank aan DR Igbinovia voor het redden van mijn relatie en voor het redden van mijn huis. ga door met je goede werk DR Igbinovia, Als je geïnteresseerd bent om contact met hem op te nemen en getuige bent van deze zegen zoals ik, of als je een moeilijk leven doormaakt en hulp nodig hebt bij een dergelijk probleem, kun je contact opnemen met zijn e-mailadres: doctorigbinovia93@gmail.com kan hem ook bellen of WhatsApp / Viber op +12162022709. beschouw niets als vanzelfsprekend

    BeantwoordenVerwijderen