zaterdag 26 januari 2019

Her Majesty: The Beatles en het Britse koningshuis

Knie aan knie zaten de kinderen van Ardwick Road op dinsdag 2 juni 1953 in de kleine huiskamer van de familie McCartney. Billen op de grond, benen in kleermakerszit. De gordijnen dichtgetrokken tegen het felle zonlicht, want ook in Liverpool ging het voorjaar al bijna over in de zomer. Mike McCartney was 8, broer Paul bijna 11. Verwachtingsvol zaten ze, in hun beste kleren, tussen hun buurmeisjes en -jongens. Vader Jim deelde glazen met frisdrank uit. Het kleine scherm van de gloednieuwe televisie liet in flikkerend zwart-wit de eerste beelden zien van de kroning van prinses Elizabeth, het moment waarnaar de natie sinds februari van dat jaar uitgekeken had.

Alle kinderen mochten komen kijken
Zo ook Mary McCartney. De 43-jarige verpleegkundige had haar jongens ergens dat voorjaar gezegd dat ze maar even buiten moesten gaan spelen. Bij thuiskomst stond er een televisie in de huiskamer. Paul en Mike waren verrast, zo niet verbluft. Nog nooit hadden ze een dergelijk toestel in het echt gezien. Terwijl de datum van de kroning naderde, ging het als een lopend vuurtje door Ardwick Road: bij McCartney hebben ze een televisie en alle kinderen uit de straat mogen komen kijken. Het was wel typerend voor de familie McCartney dat uitgerekend in hun huishouden de eerste televisie van de straat stond, herinnert buurmeisje Sheila Prytherch zich. Niet dat de McCartneys snobs waren, integendeel. Ik denk dat meneer McCartney zich realiseerde dat dit een hele belangrijke dag in ons leven zou worden en dat we 't gewoon moesten zien.

Mary McCartney met haar jongens

Ringo verkleedde zich voor de gelegenheid
Na de plechtigheden stormden de kinderen vanuit de verduisterde woonkamer weer de straat op, ongetwijfeld nog knipperend met hun ogen van het plotselinge daglicht. Op Ardwick Road barstte het straatfeest los, ter ere van de pasgekroonde 27-jarige Elizabeth. Net als een paar kilometer verderop, op Blomfield Road, waar ene Julia Lennon (Dykins), die altijd wel in was voor een feestje, had geholpen de festiviteiten vorm te geven. In Dingle paradeerde de bijna 13-jarige Ritchy Starkey in het rond, verkleed in een jurk, met een Hawaiiaanse slinger om zijn hals en een bloemenkroon op zijn hoofd. Aan zijn zijde een buurjongen, geschminkt als Al Jolson, een jazz-zanger en entertainer die op dat moment overigens al drie jaar dood was. Foto's werden er in de jaren '50 nog niet aan de lopende band gemaakt. Bijzonder genoeg zijn Ritchy Starkey en zijn partner-in-crime vastgelegd:

Dingle Liverpool, 2 juni 1953

Een coronation cake in Upton Green
In Upton Green, waar de familie Harrison woonde, mocht een uit een Noord-Koreaans kamp gerepatrieerde buurjongen die feestelijke dinsdag de coronation cake aansnijden. Wie zoveel heeft meegemaakt, verdient dergelijke priviliges, moeten de straatbewoners zijn overeengekomen. Er werden speciale mokken met de afbeelding van de kersverse koningin uitgedeeld, er was muziek, de kinderen deden spelletjes en zo was de kroning van Elizabeth II ook in de zwaar gehavende Noord-Engelse havenstad een feest om nooit te vergeten.
Paul kreeg een boek van de burgemeester
Zes dagen voor de feestelijkheden had die jongen van Ardwick Road, waar iedereen televisie mocht kijken, de opstelwedstrijd van de Liverpool Library gewonnen. Met zijn essay Coronation Day, ijverig opgesteld in keurig schoonschrift, had Paul McCartney (10 years, 10 months) uit Speke de eerste prijs in de leeftijdscategorie tot 11 jaar gewonnen. Tijdens een ceremonie in Pickton Hall, tegenover het Liverpool Empire Theatre kreeg de zenuwachtige tiener uit handen van de burgemeester zijn prijs: een boek. Natuurlijk. I was shaking like a jelly, zou McCartney later vertellen.


Pauls opstel

Just rattle your jewelry
Het moeten zo'n beetje de eerste herinneringen van de vier nog jonge Beatles aan hun koningshuis geweest zijn. Nu, vele decennia later, zit Elizabeth nog steeds op de troon en lijkt het feitelijke bestaan van The Beatles als band, slechts een moment in haar lange koningschap. Tijdens dat lange koningschap zouden Elizabeth en haar familieleden de Fab Four regelmatig ontmoeten. Zo hoorden de royals John Lennon in november 1963 tijdens de Royal Variety Performance de volgende legendarische woorden spreken: For our last number, I'd like to ask your help. For the people in the cheaper seats: clap your hands. And  the rest of you, if you'll just rattle your jewelry...'. De grimas op Johns gezicht is goud waard en de beelden vervelen nooit [video]:Beatles at Buckingham Palace
Blijkbaar hadden The Beatles het niet verbruid. Acht maanden later waren Princess Margaret en Lord Snowdon aanwezig bij de filmpremière van A Hard Day's Night en in oktober 1965 werden The Beatles Members of The British Empire, waarbij ze hun onderscheiding op Buckingham Palace in ontvangst konden komen nemen.Politiek protest van Lennon
John retourneerde in 1969 zijn MBE per post aan Queen Elizabeth, om politieke redenen. Ringo werd in 2018 geridderd. Paul viel die eer trouwens al in 1997 ten beurt. Sir Paul kreeg daarbij in mei 2018 nog een kleine upgrade, toen hij tot Companion of Honour werd verkozen. Elizabeth moet het gewaardeerd hebben dat Paul in 2012, met een speciaal ontworpen Union Jack Hofner-bas om zijn nek, een spetterend optreden gaf tijdens haar Diamond Jubilee.Ridder Ringo: 20 maart 2018McCartney eerde zijn ouders
Na de plechtigheid waarbij McCartney vorig jaar zijn Companion of Honour in ontvangst nam, sprak hij sprak de woorden:

I see this as a huge honour for me and my family 
and I think of how proud my Liverpool mum and dad would have been to see this. 

Ongetwijfeld gingen daarbij zijn gedachten terug naar 2 juni 1953, toen hij met zijn ouders en alle buurtkinderen, met een glas limonade in zijn hand, in de huiskamer op Ardwick Road televisie zat te kijken.4 opmerkingen:

 1. Mooi stuk en unieke foto's! Die zie je meestal niet in de boeken. Hulde!
  Ik heb ook het idee dat The Beatles in 1965 niet zomaar een cover opnamen van Dizzy Miss Lizzy. Wellicht eerbetoon aan Queen Liz??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Huub! Wat grappig over Miss Lizzy: ik heb zelf nooit die link gelegd of er iets over gelezen, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen!

   Verwijderen
 2. Onvoorstelbaar dat Her Majesty nog altijd The Queen is...

  BeantwoordenVerwijderen