zaterdag 24 augustus 2019

She Said She Said: hoe Peter Fonda John Lennon irriteerde en inspireerde

Hoewel Peter Fonda grote faam als acteur en regisseur zou verwerven, waren er twee ingrijpende gebeurtenissen die zijn jeugd tekenden. Tijdens een feestje, in augustus 1965, met The Beatles, vertelde Fonda een doodsbange George Harrison openhartig over één van die incidenten. John Lennon hoorde de conversatie en vond het allemaal al snel welletjes. Hij stuurde Fonda weg, maar kreeg die ene zin niet uit zijn hoofd. Amper een jaar later hoorde Peter Fonda zijn eigen uitspraak terug op Revolver, het nieuwe Beatlesalbum. Zo bleven Peter Fonda en The Beatles op bijzondere wijze verbonden. Afgelopen week overleed de acteur.
Een spoedoperatie en drie bloedtransfusies
De dood was nooit ver weg voor Peter Fonda. Op 10-jarige leeftijd verloor hij zijn moeder Frances Seymour, die zichzelf in een psychiatrische instelling van het leven beroofde. De jonge Peter zou daar overigens pas op zijn 15e achter komen. Op dat moment had hij zelf al amper een heftig ongeluk overleefd. Kort voor zijn 11e verjaardag schoot hij zich per ongeluk, tijdens het laden van zijn pistool, in zijn buikholte. Een spoedoperatie en drie bloedtransfusies redden zijn leven, terwijl vader Henry Fonda in allerijl van een acteerklus op de Virgin Island terugvloog naar New York. Het incident haalde de kranten, vanwege de faam van Fonda senior. Zo lezen we in de The Times van 8 januari 1951 over de gebeurtenissen:
Liever een hippie dan mainstream Hollywood-acteur
Hoewel geld de door rampspoed achtervolgde familie Fonda niet gelukkig kon maken, stelden de inkomsten van vader Henry de jonge Peter wel in staat om een aantal maanden in India van zijn ongeluk te revalideren. Enkele jaren later, op zijn 14e, trad Peter al in de voetsporen van zijn vader, door acteerlessen te nemen. Vanaf 1960 kreeg zijn carrière vorm. Eerst in het theater, later op televisie en vanaf 1963 op het witte doek. Toen hij The Beatles eind augustus 1965 in Los Angeles ontmoette, had hij er een aantal in het oog springende rollen opzitten en leek zijn kostje al snel gekocht. De tegendraadse Fonda zette zich echter af tegen de mainstream Hollywood-cultuur, liet zijn haar groeien, gebruikte regelmatig LSD en voelde zich meer aangetrokken tot de zich ontwikkelende underground- en hippiebeweging. Dat kostte hem de nodige nieuwe opdrachten, maar leverde hem wel een interessante contacten op. Zijn vriendschap met de leden van The Byrds zorgde ervoor dat Fonda in de zomer van 1965 op een zeker feestje belandde.[video: The Beatles op 18 augustus 1965 in Shea Stadium, New York,
enkele dagen voor de ontmoeting met Peter Fonda]Privacy onder de parasols
Die zomer tourden The Beatles door Amerika en verbleven ze vijf vrije dagen in een door Brian Epstein gehuurde villa aan 2850 Benedict Canyon in Los Angeles. Het huis was eigendom van Zsa Zsa Gabor. Al snel werd de schuilplaats van The Beatles bekend. Hoe kon het ook anders. Ook wist de plaatselijke sterrenscène zich vlot de toegang tot het fort van The Beatles te verschaffen en bezochten The Beatles zelf die week Elvis Presley. Ze waren toch in de buurt. Terwijl pershelikopters onophoudelijk rondjes boven het tijdelijke onderkomen van The Beatles cirkelden, zochten de Fab Four onder hun parasols nog enige privacy aan het zwembad. Op zoek naar wat ontspanning, gebruikten John, George en Ringo samen met Roger McGuinn en David Crosby die dag de nodige LSD. Paul McCartney, die altijd wat voorzichtiger was met harddrugs, haakte af. De Byrds-mannen besloten hun acterende vriend Peter Fonda ook uit te nodigen. Die moest zich een weg banen langs alle door de politie opgezetten barricaden en opdringerige fans. 
I know what it's like to be dead
In Rolling Stone haalde Fonda later herinneringen op door te vertellen dat hij onophoudelijk acid gebruikte met de leden van beide bands en dat het gezelschap uiteindelijk al pratend in een enorm bad belandde. Volgens Fonda begon George Harrison onder invloed van LSD over zijn doodsangsten te vertellen. De acteur besloot hem gerust te stellen door over het schietongeluk uit zijn eigen jeugd te praten en gebruikte daarbij de woorden: 'I know what it's like to be dead.' Fonda had namelijk tijdens zijn operatie even geen hartslag meer gehad. 

Bij het zwembad, op een ander moment die week, met Joan Baez en David Crosby


John Lennon raakte geïrriteerd
De goedbedoelde woorden voor George Harrison irriteerden John Lennon, die Fonda vroeg op te houden over het onderwerp. Lennon sprak daarbij de woorden: 'Who put all that shit in your head.' en 'You're making me feel like I've never been born,' zinnen die ons als luisteraars inmiddels behoorlijk bekend voorkomen. Blijkbaar viel het niet in goede aarde dat Fonda ook zijn operatielitteken liet zien. Het was too much voor Lennon en zodoende kon Peter Fonda vertrekken, bekend acteur of niet. 

Eigentijdse foto van de villa waar de ontmoeting plaatsvond


She Said, She Said werd eigenlijk een Lennon/Harrison-compositie
De zomer daarop werkten The Beatles koortsachtig aan de voltooiing van hun album Revolver. Uit een aantal losse muzikale en tekstuele ideeën stelde John Lennon, met hulp van George Harrison, het nummer She Said, She Said samen. Daarin verwerkte hij bijna letterlijk een aantal zinnen uit de conversatie die zich een amper een jaar daarvoor in de Hollywood hills had voltrokken. Lennon besloot daarbij dat She Said een stuk beter klonk dan He Said. Bij de repetities en opnamen, die plaatsvonden op 21 juni 1966 haakte Paul McCartney opnieuw af. Er was onenigheid. 
Paul McCartney speelt geen noot mee op She Said, She Said
Zo ontstond de vrij unieke situatie dat John, George en Ringo She Said, She Said van A tot Z inspeelden en van overdubs voorzagen, waarbij Harrison de baspartijen voor zijn rekening nam. Het zal McCartney niet lekker hebben gezeten dat hij op geen enkele wijze betrokken was bij wat al snel als één van de meest geniale nummers van het toch al ijzersterke album Revolver werd beschouwd. She Said, She Said zal Peter Fonda vast en zeker een glimlach hebben bezorgd. Voor het eerst speelde hij de hoofdrol in een liedje. Fonda moest zijn grootste filmsucces, met Easy Rider uit 1969, toen overigens nog bereiken. De acteur is 79 jaar geworden.

5 opmerkingen:

 1. Heerlijk, ik kende dit verhaal nu eens niet. Alweer boeiend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eindelijk zegt de tekst me waar die over gaat! Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indachtig dat de tijd één mens lang duurt (Remco Campert) is de opmerking 'van het even beroofde' bij deze -wat mij betreft- een onherstelbaar verbeterde vaste uitdrukking geworden. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen