zaterdag 31 augustus 2019

Een zomer vol Beatlesnieuws!

Een beetje tegenstrijdig is het eigenlijk wel. Terwijl de afgelopen weken de scholen dicht zaten, de Tweede Kamer en De Wereld Draait Door met reces waren, de kranten met dunnere edities uitkwamen en menigeen het op zijn of haar vakantieadres (of thuis) wat rustiger aan deed, draaide de nieuwscarroussel van The Beatles op volle toeren. Bij het schrijven van deze column, realiseer ik me dat hij op de beoogde publicatiedatum waarschijnlijk alweer ingehaald is door nieuw Beatlesnieuws. Hoe bestaat het toch dat een band die praktisch 50 jaar geleden ter ziele ging, ons nog wekelijks, zo niet dagelijks, bezighoudt? Ik keek terug op het nieuws van deze zomer.
De jubileumbox van Abbey Road komt er nu echt aan
Om te beginnen wachtten we deze weken natuurlijk in spanning op de officiële vooraankondiging van de jubileumbox van Abbey Road. Giles Martin deelde op 4 juli een veelzeggende tweet, waaruit duidelijk bleek dat hij de laatste hand aan de audio legde. Ook lekte er de afgelopen weken al informatie uit over de het artwork en de tracklist van de box, zodat we al een beetje een idee kregen van wat we in september mogen verwachten. Ringo sprak in een interview dat op 2 augustus verscheen, ook over de nieuwe box. Hij gaf daarbij aan zich vooral op de nieuwe mixen te verheugen. Alle aandacht die altijd uitgaat naar outtakes, kan hem niet zo boeien. Ringo gaat voor the real stuff. Uiteindelijk volgde op 8 augustus, de dag waarop 50 jaar geleden de beroemde hoesfoto gemaakt werd, de officiële aankondiging van de jubileumbox. Om de release te vieren, komt BBC Radio 2 met een heus Beatles Pop Up Radio Station, dat van donderdag 26 tot en met zondag 29 september programma's vanuit de Abbey Road Studio's uitzendt. Gary Barlow, één van de presentatoren, zal daarbij Paul McCartney interviewen.Ringo vierde zijn verjaardag en ging weer touren
Ondertussen zat Ringo deze zomer ook niet stil. Op 7 juli vierde hij zijn jaarlijkse Peace & Love-verjaardagsfeest, waarbij hij de wereld opriep om rond 12.00 uur 's middags (plaatselijke tijd) overal het vredesteken te maken en Peace & Love te roepen, zodat er dit jaar wederom een wave van vredesboodschappen over de aardbol trok. Het begint een aardige traditie te worden, die dit jaar alweer voor de 11e maal herhaald werd. Ringo was zelf present bij de Capitol Tower in Los Angeles, waar ook een bescheiden bijeenkomst plaatsvond: [video]
Paul, Ringo en Joe Walsh in het Dodger Stadium
Amper een week na dat verjaardagsfeestje verscheen Ringo plotseling op het podium bij Paul McCartney die in het Dodger Stadium zijn Freshen Up-tour afsloot. Ringo drumde mee op de reprise van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en Helter Skelter [video]. McCartney toonde openlijk zijn affectie voor Starr door I love you man! te roepen, vlak voor Pepper werd ingezet. Diezelfde avond verscheen overigens Eagles-gitarist Joe Walsh, al vele jaren Ringo's zwager, nog ten tonele om mee te spelen op The End. Het moet een gedenkwaardige avond zijn geweest voor het publiek. 
Een nieuwe All Starr Band
Voor Ringo was het optreden met Macca waarschijnlijk een opwarmertje voor zijn eigen nieuwe tour met de All Starr Band. Die reeks concerten, onder de noemer "30th Anniversary North American Tour" ging op 1 augustus 2019 van start in Ontario. In de line up van Ringo's band treffen we deze zomer de volgende namen aan: Steve Lukather, Colin Hay, Gregg Rolie, Warren Ham, Gregg Bissonette en Hamish Stuart. Laatstgenoemde (rechts op de foto) speelde uiteraard ook een aantal jaren mee in de band van Paul McCartney. Verder verscheen het nieuws dat Ringo een nieuw album afrondt en in september met een nieuwe uitgave van zijn fotoboek Another Day In The Life komt. Tijdens de afgelopen Beatlesweek verklapte producer Jack Douglas overigens dat Paul McCartney meezingt op de eerste single die in september van Ringo's album zal uitkomen.
Macca The Musical
Het meest verrassende nieuws van deze zomer was ongetwijfeld de aankondiging dat Paul McCartney bezig is om muziek te schrijven voor een musicalbewerking van de film It's A Wonderful Life (1946). Paul werkt daarvoor samen met Lee Hall, de man achter Billy Elliot en Rocketman. Uit een artikel van Rolling Stone blijkt dat het project al enige tijd in de maak is en dat McCartney al in 2016 een demo completeerde van het openingsnummer voor de musical. Het meerjarenproject moet eind 2020 resulteren in een première. We wachten in spanning af!


De McCartneys en het erfgoed van Linda
Deze zomer verscheen het enige soloalbum van Linda McCartney, getiteld Wide Prairie, in een nieuwe gelimiteerde opgave. De plaat bevat composities die Linda in de loop der jaren schreef en opnam. Samen met dochters Mary en Stella stelde Paul daarnaast een expositie samen met foto's van zijn overleden vrouw. Linda McCartney Retrospective is van 5 juli 2019 tot 12 januari 2020 te zien in Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow. Paul sprak rond de opening van de tentoonstelling enkele malen met de pers over Linda, haar werk en de manier waarop hij het verdriet rond haar dood moest verwerken. Beluister hier het gesprek dat Paul met Ricky Ross van BBC Schotland had. Grandude bij Waterstones
Wie inmiddels online een kaartje heeft bemachtigd, kan op 6 september vanaf 16.00 uur bij Waterstones (Picadilly Circus, Londen) aanwezig zijn bij het optreden van Paul McCartney. Het gaat eens niet om de muziek, maar over het kinderboek Hey Grandude dat Paul, geïnspireerd door zijn eigen kleinkinderen, schreef.
Above us only sky: hoe de Lennons het album Imagine maakten
Het belangrijkste nieuws uit het Lennon-kamp van deze zomer is wellicht dat de mooie documentaire Above Us Only Sky op dvd uitkomt. We zagen de docu een aantal maanden geleden al op televisie, maar ik kan me voorstellen dat het document, over de totstandkoming van het Imagine-album, een interessant item voor Beatlesverzamelaars is. Ik vond de documentaire mooi vormgegeven, zag beelden die ik nog niet kende en genoot van de interviews en de manier waarop uitgelegd werd hoe John en Yoko elkaar in creatief opzicht aanvulden en versterkten. [video-trailer]The next generation
Ondertussen zit de volgende generatie ook niet stil. Stella McCartney lanceerde een kledinglijn die ze inspireerde op de Beatlestekenfilm Yellow Submarine, Julian Lennon schijnt een aan nieuw album te werken en deelde onlangs op social media dat hij daar ook Sean Lennon bij betrekt. In welke vorm en hoe uitgebreid dat is, kunnen we alleen maar afwachten. Dhani Harrison tourde met Jeff Lynne & ELO door Noord-Amerika en zorgde er met zijn vertolking van Handle With Care voor dat bij mij het kippenvel op de armen stond. Het was even of ik zijn vader hoorde zingen. Met dat mooie [filmpje] besluit ik de blog van deze week. Die Beatles en hun nazaten waren echt niet bij te houden deze zomer. 

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor deze video, Anne. Als je de ogen dicht doet, hoor je George. Mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste René, dank je voor het meelezen. Ik heb datzelfde, ontroerend he!

   Verwijderen
 2. Het is zo'n gave jongen, die Dhani inderdaad. Mijn zoon heet ook Dani maar ik ben zoals je ziet 16 jaar geleden de h vergeten.
  Groet, Jan Vrolijk

  BeantwoordenVerwijderen