zaterdag 22 december 2018

Wonderful Christmastime: de kerstplaat die Paul McCartney geen windeieren legde

Wat moet Paul McCartney gedacht hebben, toen hij in augustus 1979 in zijn studio op het platteland van Sussex aan het experimenteren sloeg met een kerstliedje? We weten natuurlijk allemaal dat de grootste kersthits ergens gedurende het jaar worden opgenomen. Echt niet onder de kerstboom, waar wij ze uiteindelijk horen. Het lijkt me trouwens nog niet zo eenvoudig om je als muzikant in kerstsferen te wanen, terwijl de mussen bij wijze van spreken van het dak vallen. Ook McCartney ging in de zomer de uitdaging aan en kwam in november 1979 op de proppen met Wonderful Christmastime, een nummer dat we de afgelopen weken zelfs weer even in zijn live-set tijdens de Freshen Up-tour zagen opduiken.

Speelse synthpop en het geluid van 1979
Voor McCartney was Wonderful Christmastime eigenlijk een toegift van de sessies voor zijn tweede echte soloalbum, McCartney II, die hij in juni en juli thuis in Engeland en Schotland hield. De plaat zou pas in mei 1980 verschijnen, nadat Paul in januari eerst in een hachelijk avontuur verzeild raakte in de Japanse gevangenis. Maar zo ver was het nog niet in de zomer van 1979, toen Macca er in zijn thuisstudio op los experimenteerde met synthesizers, keyboards en allerlei aanverwante elektronische snufjes. Geïnspireerd door New Wave en synthpop draaide Paul een speelse plaat in elkaar. Die speelsheid zette hij door in de kerstsingle, waarbij hij toch op een knappe manier het geluid van 1979 wist te combineren met de nostalgie die een kerstsingle ook uit moet stralen.

Paul McCartney in de zomer van 1979 in zijn thuisstudio

De Amerikanen hadden even tijd nodig
In Engeland kon men McCartneys vrolijke meezinger wel waarderen. Wonderful Christmastime, met op de B-zijde het al in 1975 opgenomen Rudolph The Red Nosed Reggae, bereikte de zesde plaats in de hitparade. In de VS moest Paul het met een zeer magere Top 100-notering doen. De plaat bleef steken op nummer 83. Nieuwe en veel hogere noteringen in de VS scoorde Paul in 1984 en 1996 met Wonderful Christmastime. Blijkbaar hadden de Amerikanen even tijd nodig het deuntje, dat best nog wel aardig in elkaar zit, te omarmen.


De video laat de leden van Wings zien
Hoewel Paul Wonderful Christmastime in zijn eentje opnam, verschenen de leden van Wings wel in de video die bij het nummer gemaakt werd. De vrolijke beelden werden geschoten in The Fountain Inn, een 16e-eeuwse pub in het dorpje Ashurst en in een theater in Eastbourne waar Wings repeteerde voor de tour van 1979. We zien de laatste line up van Wings, met Denny Laine, Laurence Juber en Steve Holley. De band zou ergens begin 1981 uit elkaar vallen. Voorgoed.De 2016-versie klinkt nog steeds hartstikke goed
Hoewel de plaat alweer bijna 40 jaar oud is, klinkt hij heel wat minder gedateerd dan menig ander kerstnummer. Waar zit hem die frisheid in? In het ontbreken van een politieke of religieuze boodschap, misschien? Toch kan het natuurlijk altijd eigentijdser. Twee jaar geleden nam de populaire Amerikaanse talkshow-host Jimmy Fallon een coole nieuwe acapella-beat box-versie op, samen met de hiphop-groep The Roots en de cast van de animatiefilm Sing. Paul zingt zelf naar hartelust mee:
Lucratief liedje
Ik hoorde de plaat de afgelopen weken heel vaak. In de hal van Hogeschool Saxion, waar ik werk. Op de radio, in de Deventer winkelstraten. Er was geen ontkomen aan. Vond ik het erg? Eerlijk gezegd niet. Ik hoor het kleine, grappige liedje liever dan het het kerstgeweld van Mariah Carey of het gecroon van Michael Bublé. Maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Wonderful Christmastime legde McCartney geen windeieren. Door coverversies en royalties verdient hij er jaarlijks nog steeds een slordige 400.000 dollar mee. Ik geloof dat ik mijn gitaar maar eens pak om ook wat te schrijven. Lieve lezers, ik wens jullie allemaal goede kerstdagen toe. Doe wat moet en geniet waar het kan. ;-)10 opmerkingen:

 1. Hoi Anne, dank je wel, jij ook een fijne kerst. (Ik vind dit macca nummer dus helemaal niks, samen met Ebony en Ivory echt het diepetepunt van zijn hele ouvre, maar dit terzijde ) En de beste wensen voor komend jaar! Ik zag laatst in Kopenhagen dat je wens was uitgekomen: Macca live , met echte blazers. Het werd idd tijd. Dank daarvoor ;) Met vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Paul. Ik had al twee keer geprobeerd te reageren op je berichtje, maar er was iets geks aan de hand waardoor mijn reacties niet opgeslagen werden. Leuk dat Wonderful Christmastime zoveel wisselende reacties oproept. Ja, het is gaaf dat Macca nu met blazers op het podium staat!

   Verwijderen
 2. Ik word altijd heel vrolijk van het nummer. Net als jij, Anne, hoor ik dat veel liever dan de uithalen van Mariah Carey (vreselijk vind ik dat). Wonderful Christmastime is een heerlijk pretentieloos kerstliedje, dat juist daardoor tijdloos is. En Paul heeft het weer helemaal zelf gedaan. Fijne Kerstdagen en all the best voor 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique, dank je voor je reactie. Misschien is dat pretentieloze juist het aantrekkelijke aan het nummer he... Dank je voor je wensen en een heel goed 2019!

   Verwijderen
 3. Fijne dagen Anne en een heel vrolijk en beatlesque 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Hoi Ronn, ja ze hebben er een leuke eigentijdse versie van gemaakt. Hoewel....ik vind Wonderful Christmastime eigenlijk niet gedateerd klinken. Gek is dat.

   Verwijderen
 5. Natuurlijk klikte ik weer veel te laat op deze site. Anders had ik de a-capella versie bovenaan mijn FB pagina gezet. Heerlijk liedje.

  BeantwoordenVerwijderen