zaterdag 1 december 2018

Waarom we Hey Jude van The Beatles dit jaar de Top 10 van de Top 2000 in willen stemmen

De Top 2000-stemweek begint vandaag. Voor mening muziekliefhebber toch altijd weer een mooi moment om zijn of haar eigen lijstje met favorieten vast te stellen. Ik doe er ook graag aan mee en ik moet zeggen dat ik het juist leuk vind om niet elk jaar op hetzelfde lijstje uit te komen. Soms hoor je gedurende het jaar wel eens een nummer waarvan je denkt: "Ah, die was ik helemaal vergeten, deze zou echt wel in mijn lijst thuishoren." Kortom: we wikken en wegen en ik hoop dat jullie er, net als ik, veel plezier aan beleven om weer met een fijne lijst voor de dag te komen. De onvermijdelijke vraag daarbij is natuurlijk: op welke Beatlesnummers stemmen jullie eigenlijk? Want met The Beatles en de Top 2000 is natuurlijk wel iets bijzonders aan de hand.
In 2015 stemden we massaal Imagine naar de nummer 1-positie
Ons favoriete bandje is natuurlijk al jaren de hofleverancier van de Top 2000. Met maar liefst 37 noteringen in de meest recente editie blijven ze The Rolling Stones (28) en Queen (25) ruimschoots voor. Als je daar ook nog eens het solowerk van The Fab Four bij optelt (inclusief Wings en The Traveling Wilburys), kwam je vorig jaar op 46 platen waarop een (ex-)Beatle te horen is. Dat is en blijft een indrukwekkend aantal. De hoogste positie die een Beatle ooit in de Top 2000 bereikte was natuurlijk John Lennon. Met de zinloze aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen, stemde Nederland in december 2015 massaal op Imagine. Het beeld van de Parijzenaar die daags na de aanslag Imagine op een vleugel bij de Parijse concertzaal Bataclan speelde, heeft velen er toe bewogen om hun gevoelens van onmacht te vertalen in een stem op John Lennons vredesboodschap.
Het aantal Beatlesnummers in de Top 2000 slinkt
Als we naar het aantal Beatlesnummers in de Top 2000 kijken, zien we dat The Fab Four nog steeds oppermachtig zijn, maar een overzicht dat ik op Wikipedia vond, laat wel zien dat het aantal Beatlesnummers in de Top 2000 slinkt. Ik zie ook dat Queen de positie van The Rolling Stones nadert en ik vermoed dat Queen, mede door de recent uitgebrachte film over het leven van Freddie Mercury, zomaar de Stones eens voorbij kan streven in de editie 2018. We gaan het zien. Verdienen The Beatles geen Top 10-notering?
Vorig jaar brachten The Beatles het 't verst met Hey Jude, dat (slechts) de 61ste plek bereikte, gevolgd door Let It Be (79) en Yesterday (87). Hoewel dit trio van nummers gevolgd wordt door nog 34 Beatlesnoteringen, hebben we hier natuurlijk wel een beetje de kern van de zaak te pakken: zóveel nummers van The Beatles zijn bij zóveel mensen geliefd, dat er een enorme spreiding ontstaat in het aantal stemmen dat ze krijgen. En 37 liedjes de Top 2000 in stemmen blijft prachtig, maar het is tegelijkertijd ook jammer dat Hey Jude als best scorende Beatlesnummer "slechts" die 61ste plek haalt. En dat vind ik tóch jammer. Eigenlijk verdient een nummer van The Beatles op zijn minst een Top 10-notering. Het kan toch niet waar zijn dat de laatste uren van de Top 2000, op Oudjaarsavond gewoonweg níet meer over The Beatles gaan? Ik kan dat toch lastig verkroppen, alle mooie andere muziek ten spijt.
Hey Jude is dit jaar 50 jaar oud: een prachtig jubileum
Houd ik van campagnes, om een bepaald nummer de hoogste regionen in te stemmen? Niet echt. Iedereen moet stemmen op de platen die hem na aan het hart liggen. Dat ga ik ook doen. Toch ga ik zelf dit jaar ook op Hey Jude stemmen. Je mag tegenwoordig zo'n lange lijst met liedjes insturen, dat er voor Hey Jude ook echt een plekje is in mijn lijst. Ik doe het om diverse redenen: omdat The Beatles weer de Top 10 in moeten, omdat ik het een geweldig eerbetoon vind aan het jubileumjaar van The White Album (waar Hey Jude voor mij onlosmakelijk mee verbonden is) en omdat het nummer de tijdloze en epische kwaliteit heeft die hoort bij een hoge notering in de Top 2000. Van ons aller Stijn Fens weet ik dat het zijn favoriete Beatlesplaat is. En eigenlijk laat Hey Jude geen Beatleszieltje onberoerd. Het is het nummer dat Paul McCartney schreef over de zoon van John Lennon, maar óók over zichzelf. Daarnaast herkende ook John Lennon zichzelf nog eens in Pauls compositie. Dat geeft Hey Jude naast die grootste, epische kwaliteit, juist ook weer een heel persoonlijk karakter. Het nummer staat symbool voor de grotere veranderingen die het duo John Lennon en Paul McCartney in hun persoonlijke levens doormaakten in 1968. Het is tevens een lied dat overal ter wereld meegezongen wordt. Dat maakt het tot een universele hymne en daarmee een knappe compositie. Misschien is Hey Jude wereldwijd wel bekender dan Stille Nacht of de Negende Symfonie van Beethoven.The movement you need....
Zullen we eens kijken wat er gebeurt en wat er mogelijk is met Hey Jude? Wie stemt er met mij mee om The Beatles weer in de hoogste regionen van de Top 2000 te krijgen dit jaar? Precies de plek waar we ze zo graag zien. The movement you need is on your shoulder...

13 opmerkingen:

 1. lijkt mij helemaal juist; het is natuurlijk belachelijk dat de beste en meest invloedrijke groep in de popmuziek niet ten minste in de top 10 staat🤔hoewel ik hey jude zeker niet de beste beatlessong vind en ook niet het meest epische stem ik er nu wel op

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het volledig met je eens Anne. Aan mij zal het niet liggen. Probeer ook al jarenlang Hey Jude op nummer 1 te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig Monique, wat leuk dat jij al jaren op Hey Jude stemt!

   Verwijderen
 3. Hello, goodbye Anne,

  Ik doe nimmer mee aan de verkiezing voor de Top 2000.
  Elke dag geniet ik van de muziek van The Beatles,
  daar heb ik de Top 2000 niet voor nodig.
  Ik luister ook niet naar de Top 2000.
  Ik wil er niet aan denken van af nr. 2000 t/m de heren
  van Queen voor bij te laten komen.

  Nog veel succes met je Beatles Talk.

  Met een groet,
  Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The Beatles moeten op 1 ik doe mee, blijft de geniaalste muziek op aarde eeuwig.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Via via je oproep gehoord en nu gelezen en ook uitgevoerd. Ben het er mee eens, en heb ook wel geregeld op dit prachtige nummer gestemd. Mijn absolute Beatelssong is er niet, al kom ik bij mijn eigen Beatlestop 5 wel vrijwel altijd I am the Walrus, You Can't Do That en Things we said today tegen. Voor de top 2000 deze keer op Hey Jude, Walrus en Hard days night, + Happy XMas (War is over) en Band on the run gestemd. Ik stop maar want anders schrijf ik xelf een Beatles Talk, en laat dat liever aan jou over. h.g., Leo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De trend is idd dat de liedjes van de jongens uit Liverpool in de top 2000 aan het zakken zijn! Dit mag niet gebeuren! Ik zeg een landelijke aktie voor Beatles in de top 10!

  BeantwoordenVerwijderen