zaterdag 29 december 2018

Another Year Over: mijn terugblik op een bijzonder jaar als Beatlesblogger

Wat doen jullie deze dagen? Moet er nog gewerkt worden, of genieten jullie van een paar vrije dagen? Staat de Top2000 aan en denken jullie ook een beetje terug aan het jaar dat achter je ligt? Dat laatste doe ik zeker en daarbij denk ik natuurlijk aan wat 2018 me, als Beatlesblogger, gebracht heeft. Een heleboel, kan ik wel zeggen.

McCartney aan de IJssel: met Matthijs van Nieuwkerk51 blogs en een niet aflatende stroom aan Beatlesnieuws
Allereerst telde ik het aantal blogs dat ik dit jaar voor jullie schreef. Dat zijn er, inclusief deze, 51 geworden. Het jaar had iets meer weken, maar ik ging er in maart even tussenuit in verband met een verhuizing. Gelukkig bleven jullie trouw wachten en trok de blog over Paul McCartneys pareltje Junk, later die maand, een groot aantal lezers. Trouwens net als de blog over McCartneys nu al legendarische Carpool Karaoke en alles dat ik schreef rond de release van The White Album en Pauls nieuwe plaat Egypt Station. Want wat er gebeurde er veel rond The Beatles in 2018. Poeh! Los van de heruitgave van The White Album en nieuw werk van McCartney, kregen we ook nog eens de Imagine-box (en een prachtig boek) uit het Lennon-kamp, twee Archive Collection-boxen (Wild Life & Red Rose Speedway) van McCartney en waren The Beatles vrijwel continu in het nieuws, al was het alleen al omdat Ringo Starr kwam optreden in Assen.


Vertellen op Radio 1 en op ontdekkingstocht door Hamburg
Mijn persoonlijke Beatlesjaar was ook echt bijzonder te noemen. In februari gaf ik met Jan Cees ter Brugge in de Deventer Schouwburg een lezing over The White Album, op de avond waarop The Analogues de plaat in onze Koekstad live kwamen spelen. In april mocht ik in het Radio 1-programma Dit Is De Nacht vertellen over de break-up van The Beatles. Dat was die week precies 40 jaar geleden. Sjonge, wat vond ik dat gaaf om te doen. De maand juni bracht me in Hamburg. Samen met Wibo Dijksma, Michiel Tjepkema en Jan Cees ter Brugge van de Fab4Cast doorkruiste ik de havenstad, in de voetsporen van The Beatles. Het leverde een blog-drieluik en een sfeervolle podcast op, waar we ontzettend veel mooie reacties van lezers en luisteraars op kregen. Het zette een aantal van jullie zelfs aan om zélf naar Hamburg te gaan. Gaaf! Hoogtepunt van die trip was het bezoek aan de zolderetage waar Astrid Kirchherr de befaamde foto's van John Lennon en George Harrison maakte. Ik krijg weer kippenvel als ik terugdenk aan het moment waarop we de trappen van het pand beklommen. Het concert van Ringo, waarvoor we aanvankelijk naar Hamburg gingen, werd afgelast, maar achteraf voelde dat voor mij als een 'minor detail'.

Hamburg, juni: al podcastend op zoek naar de slaapplaats
van The Beatles, achter het filmdoek van de Bambi Kino.

McCartney aan de IJssel en een tipje van de sluier in de Wisseloord Studio's
In de eerste week van augustus is het altijd feest in de boekenstad Deventer. Aan de vooravond van de Boekenmarkt, vond dit jaar McCartney aan de IJssel plaats. In ons gave café/poppodium De Hip kookte de kelder van creativiteit en muzikaliteit tijdens dit eerbetoon aan Paul McCartney. Zelf werd ik geïnterviewd door Matthijs van Nieuwkerk over het korte bezoek dat de familie McCartney in de zomer van 1976 aan Deventer bracht. Dat bezoek had alles te maken met het verschijnen van een fotoboek van Linda McCartney. Vandaar de link met Deventer Boekenstad! Het was een geweldige avond. Wat volgde was de White Album-luistersessie in de Wisseloord Studio's in Hilversum. Met een select gezelschap van muziekjournalisten mocht ik in oktober alvast een aantal tracks van de grote jubileumbox horen, die een maand later zou verschijnen. Ik herinner me nog de haast sacrale sfeer, in een halfverduisterde studio, waarin we ineens The Beatles hun Esher Demo's hoorden spelen, alsof ze naast ons stonden.

Oktober: Wisseloord Studio's, Hilversum

Een prachtige avond rond The White Album
Tijdens de BeatMeet in oktober spraken Jan Cees en ik (dit keer wat uitgebreider) over The White Album, temidden van een behoorlijke club toehoorders, waaronder veel vaste lezers van de blog en luisteraars van de Fab4Cast. Het was erg leuk om in Leiden met een aantal van jullie kennis te maken. Vervolgens werd het november en verzamelden we ons in de mooie theaterzaal van Het Wilde Westen in Utrecht met een groot aantal liefhebbers rond de release van The White Album. De box kwam uit en wij vierden de iconische dubbelaar met verhalen van Stijn Fens, Frank de Munnik en Piet Schreuders, muziek en een masterclass van Yorick van Norden én een live podcast van de heren van de Fab4Cast.
Stijn Fens las zijn ontroerende en persoonlijke column over The White Album voor
(al deze foto's: Ramón Dorenbos)

Piet Schreuders vertelde over zijn fascinerende onderzoek naar foto's en Beatleslocaties, waarover hij een Furore-special uitbracht. Koop dat magazine!

Eindelijk ontmoette ik Yorick van Norden eens. Hij gaf een masterclass over The White Album.
Het was alsof we elkaar al jaren kenden, vonden we beiden.

Michiel Tjepkema en Wibo Dijksma ontpopten zich als een zeer inhoudelijk én humoristisch presentatie-duo
Verhalen vertellen rond The White Album, met Jan Cees ter BruggeWat was dat een prachtige en inhoudelijk mooie avond. Het voelt goed om inmiddels deel uit te maken van een club Beatlesliefhebbers waarin ieder zijn eigen rol en expertise heeft. We vullen elkaar aan en zijn in staat samen iets heel moois rond onze favoriete band neer te zetten. Dat smaakt naar veel meer. Onze gezamenlijke poging om Hey Jude wat hoger de Top2000 in te stemmen, mislukte. Toch was het geweldig om te zien hoeveel mensen gehoor gaven aan onze oproep. Bedankt daarvoor!


2018: de geboorte van Anne Hurenkamp Media
Los van al dat schrijven over The Beatles, vond ik in 2018 mijn 'pen' meer dan ooit. Binnen mijn functie bij Hogeschool Saxion ontstond meer ruimte om mooie achtergrondverhalen en interviews te mogen schrijven over waar studenten, docenten en onderzoekers zich bij onze hogeschool mee bezighouden. Ook besloot ik een paar weken geleden om naast mijn werk bij Saxion mijn eigen bedrijf op te richten: Anne Hurenkamp Media. Naast het schrijven in opdracht, heb ik daarmee nog een ander plan. Mocht je nieuwsgierig zijn, houd me dan via de website of social media in de gaten.


And in the end...
Dan is het nu tijd om heel even gas terug te nemen en dankbaar te zijn. Die dankbaarheid spreek ik hierbij ook graag uit. Lieve lezers, bedankt voor het zeer trouwe meelezen het afgelopen jaar. Dank jullie ook voor alle feedback, aanvullingen, of vaak ook gewoon een fijne reactie op een column. Het is zo gaaf om te merken dat ik mijn blogs niet in een 'zwart gat' gooi, maar dat jullie echt meelezen. Ik zou het geweldig vinden als jullie dat blijven doen. Net als luisteren naar die sfeervolle en interessante afleveringen van de Fab4Cast, die met zoveel kunde en liefde worden gemaakt door Wibo, Michiel en Jan Cees. Ik wens jullie een mooie jaarwisseling en een heel goed, gezond en liefdevol 2019. Op naar een nieuw Beatlesjaar, dat veel moois gaat brengen. Misschien moeten jullie de avond van 1 november 2019 alvast even vrijhouden, als Deventer voor jullie een te bereizen locatie is. ;-) 

Dan groet ik jullie nu, vanachter mijn schrijftafel. Graag tot snel.
Another year over, a new one's just begun!


7 opmerkingen:

 1. Hello, goodbye,

  Ik wens jou en alle lezers van de blog een mooi Beatles-jaar toe.

  Groet,
  Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de vele prachtige blogs! Respect en al het goede toegewenst voor 2019!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste "Onbekende", hopelijk lees je mijn antwoord hier nog: dank je wel. Fijn dat je meeleest, en alle goeds voor 2019.

   Verwijderen
 3. Hallo Anne,
  De beste wensen voor 2019. Goed stuk ook over die smart technology!
  Groet, Jan Vrolijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een paar weken geleden zag ik een opmerking over Dr.Azaka Solution Temple, iemand die vertelde hoe hij haar heeft geholpen in zijn relatie.Ik nam ook contact met hem op omdat ik in mijn relatie met hetzelfde probleem werd geconfronteerd, vandaag kan ik Dr.Azaka Solution moedig aanbevelen. Tempel voor iemand die ook wordt geconfronteerd met het verbreken van zijn of haar relatie om vandaag contact met hem op te nemen voor hulp omdat hij me heeft geholpen mijn relatie weer normaal te maken, hier zijn de contactgegevens: Azakaspelltemple4@gmail.com of whatsapp hem +1(315)316-1521, dank u meneer God zegene u.

  BeantwoordenVerwijderen