Eerste generatie Beatlesvrouwen
Maureen behoorde samen met Cynthia Lennon, Pattie Boyd en Jane Asher tot de eerste generatie Beatlesvrouwen: de vriendinnen en echtgenotes die er waren in de beginjaren. Die hun mannen moesten delen met de aandacht van de uitzinnige fans, die de keuze hadden tussen thuis wachten op hun overbezette echtgenoot of zelf te bouwen aan een carrière. Vier relaties die uiteindelijk in die snelkookpan geen stand hielden, waarbij de vrouwen vroeger of later plaatsmaakten voor Yoko Ono (Lennon), Linda Eastman (McCartney), Olivia Arias (Harrison) en Barbara Bach (Starkey).
Dansen in The Cavern
Maureen Cox was een nuchtere Liverpoolse meid. Zoals bij veel Liverpudlians werkte haar vader in de scheepvaart. Terwijl Joe Cox van huis was, zorgde Florence Barrett voor hun dochtertje. Al op haar 14e stopte Maureen met school en begon ze aan een opleiding om kapster te worden. Voor haar vrienden was ze Mitch of Mo en in haar vrije tijd was Maureen vaak te vinden in Mathew street. Daar daalde ze de keldertrap af om te gaan dansen in The Cavern club. Na een korstondige verliefdheid voor gitarist Johnny van die andere plaatselijke top-band Rory Storm & The Hurricanes, kreeg Maureen amoureuze gevoelens voor Ringo Starr. De drummer verruilde in 1962 de band van Rory Storm voor zijn plek in The Beatles.
Jaloerse fans maakten het Maureen moeilijk
Ringo was in die tijd voor Maureen gewoon Ritchie en op een dag durfde ze hem op straat aan te spreken om een handtekening te vragen. Drie weken later vroeg Ringo haar ten dans en begon het stel te daten. Naarmate The Beatles steeds beroemder werden, kreeg Maureen het er niet eenvoudiger op. Een jaloerse fan ging in februari 1963 tot de aanval over en verwondde Maureen in haar gezicht. Ook werd het steeds moeilijker om haar werkzaamheden als kapster uit te blijven voeren. Eenvoudiger werd het er ook niet op toen The Beatles eind 1963 door manager Brian Epstein naar Londen werden verhuisd. Maureen bleef achter bij haar ouders in Liverpool en hielp een handje bij de fanclub. Wel vergezelde ze Ringo, Paul en Jane Asher dat jaar op vakantie naar Griekenland.
Paul, Jane, Maureen en Ringo in Griekenland |
Een huwelijk als 18-jarige
Toen Ringo in 1964 twee keer geveld werd door gezondheidsproblemen, kwam Maureen naar Londen om voor hem te zorgen. Haar onvoorwaardelijke trouw en toewijding deden Ringo in januari 1965 besluiten haar ten huwelijk te vragen. In aanwezigheid van getuige Brian Epstein, ouders Joe en Florence, George Harrison en John en Cynthia Lennon trouwden Ringo en Maureen op 11 februari 1965 in Caxton Hall in Londen. Maureen was nog maar 18. Het huwelijk was, ondanks de enorme druk die op Ringo's tijd lag, aanvankelijk zeer gelukkig. Ringo en Maureen settelden zich die zomer in het prachtige landhuis Sunny Heights in Weybridge, op de zogenaamde Stockbrokers Belt ten zuiden van Londen. Het huis lag zo'n beetje om de hoek bij het karakteristieke Kenwood waar de Lennons resideerden.
Enorme toewijding
Gezinsuitbreiding kwam er in september 1965 (Zak, die later drummer bij The Who zou worden), augustus 1967 (Jason) en november 1970 (dochter Lee). Maureen kon goed opschieten met Cynthia Lennon en Pattie Harrison en de drie (praktisch buurvrouwen) trokken regelmatig met elkaar op. Maureen maakte er een gewoonte van om Ringo vaak nog laat in de nacht op te wachten met een bord eten, als hij terug was uit Londen en een lange opnamesessie achter de rug had. Haar toewijding voor haar Ritchie was ronduit bewonderenswaardig.
November 1970. The Beatles waren voorbij maar het gezin Starkey bleef groeien: Maureen en Ringo met pasgeboren dochter Lee en zoons Jason en Zak. |
Thanks Mo!
Maureen was erbij toen The Beatles in februari 1968 afreisden naar India, maar vloog na een dag of 10 samen met Ringo terug naar huis. India was te warm, er waren te veel enge insecten, het eten was afschuwelijk en de Starkeys misten hun kinderen. Doorgaans bemoeide Maureen zich niet met The Beatles, al bleef ze trouw helpen met het persoonlijk beantwoorden van enorme bergen fanmail. In de studio was ze niet vaak te vinden. Toch is ze bij uitzondering te horen als achtergrondzangeres op The Continuing Story of Bungalow Bill (The White Album) en keek ze samen met Yoko Ono op het dak van het Apple-gebouw toe hoe Ringo en de rest hun legendarische rooftop concert gaven. Paul McCartney horen we aan het eind van Get Back Thanks Mo! zeggen, wanneer The Beatles het applaus van hun laatste live-optreden als band in ontvangst nemen.
The Beatles tijdens hun concert op het dak van het Apple-gebouw, met vermoedelijk Maureen als tweede van links zittend naast Yoko Ono. |
Ringo regelde een Frank Sinatra-single voor Maureen
Op 4 augustus 1968 ontving Maureen een heel bijzonder cadeau voor haar 22ste verjaardag uit handen van haar man. Ringo had een tekstschrijver in het geheim opdracht gegeven een nieuwe versie te maken van Frank Sinatra's The Lady Is A Tramp. Sinatra zong de nieuwe versie in en van de opname werden slechts een paar singles geperst. Een trotse Ringo presenteerde Maureen haar persoonlijke exemplaar, getiteld Maureen is a Champ waarop we de grote crooner horen zingen: She married Ringo and she could have had Paul. That's why Maureen is a Champ. We hebben nog een opname hoe dat nummer heeft geklonken: [filmpje]
Affaire met George Harrison
Maar het was niet alleen Frank Sinatra die Maureen een ode bracht. Ook George Harrison deed dat. Toen het huwelijk van Ringo en Maureen in 1970 in zwaar weer kwam, biechtte George Ringo op dat hij verliefd was op Mo. Maar dat is gewoon bloody incest! antwoordde Ringo, die zijn Beatlesmaatjes en hun vrouwen als familie beschouwde.
Maureen en George |
George schreef een liedje voor Maureen
Het bleef niet bij een biecht van George. Hij kreeg daadwerkelijk een affaire met Maureen en toen het tweetal in bed betrapt werd door Pattie Harrison, die er zelf met Eric Clapton vandoor ging, waren de rapen gaar. Ringo en Maureen bleven tot 1975 officieel getrouwd, maar ook Ringo feestte er te veel op los. Het paar ging uiteindelijk uit elkaar en Ringo verklaarde jaren later dat hij Maureen als echtgenoot erg tekort had gedaan. De ode die George voor Maureen schreef haalde overigens geen enkel officieel album, maar op deze opname horen we George het liedje Maureen zingen: [filmpje]
Een nachtelijk telefoontje op 9 december 1980
Maureen vond nieuw geluk bij Isaac Tigrett, één van de oprichters van de beroemde Hard Rock Café-keten. Het stel kreeg samen nog een dochter. De vriendschap met Cynthia Lennon, die inmiddels gescheiden was van John, bleef een vaste factor in haar leven. Toen Cynthia op 8 december 1980 bij Maureen in Londen logeerde, was dat de plek waar in de vroege ochtend van 9 december de telefoon rinkelde. Het was Ringo die opbelde om te vertellen dat John Lennon twee uur eerder was doodgeschoten in New York.
Lee Starkey, Cynthia Powell (Lennon), Julian Lennon en Maureen Tigrett (Starkey) |
Maureen stierf met Ringo aan haar bed
Het lot was Maureen zelf ook niet gunstig gezind. Op 30 december 1994 stierf ze aan de gevolgen van leukemie. Een beenmergtransplantie van zoon Zak mocht niet baten. Op 48-jarige leeftijd blies ze haar laatste adem uit, met haar naaste familie én Ringo aan haar zijde. Paul McCartney was zo kapot van haar dood, dat hij het nummer Little Willow schreef, voor de vrouw die hij al sinds zijn jonge jaren uit Liverpool kende. De goedlachse Maureen werd vereeuwigd in dit verstilde liedje, zoals alleen Paul McCartney dat kan: [filmpje]
Bend, little willow
Wind's gonna blow you
Hard and cold tonight
Life, as it happens
Nobody warns you
Willow, hold on tight
Nothing's gonna shake your love
Take your love away
No one's out to break your heart
It only seems that way... hey
Sleep, little willow
Peace gonna follow
Time will heal your wounds
Grow to the heavens
Now and forever
Always came too soon
Little willow
Nothing's gonna shake your love
Take your love away
No one's out to break your heart
It only seems that way... hey
Prachtig liedje van Paul McCartney, een waardevol eerbetoon. Leuk om deze geschiedenis te lezen, dank!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Itie!
VerwijderenMooi stuk over Maureen. George Harrison was naast zijn spirituele imborst en vriendelijk karakter ook een man met een reeks vrouwelijke veroveringen, wat ook ongemakkelijk duidelijk werd in de docu living in the material world als mccartney, George hield van dingen waar mannen van houden, en Olivia, het geheim van een goed huwelijk is niet gaan scheiden, iets ontwijkend maar duidelijk op in gaan. Misschien leuk om naar die kant van Harrison eens onderzoek te doen 🤔
BeantwoordenVerwijderenDank je Herman, ja...George Harrison was een man van vele tegenstellingen. Wie weet is het leuk daar nog eens over te schrijven.
VerwijderenDank, mooie blog. Sad story.
BeantwoordenVerwijderen