zaterdag 28 juli 2018

Hoe Paul McCartney deze week terugkeerde naar Abbey Road en The Cavern

Macca is weer helemaal hip & happening deze weken. Een nieuwe single die verrassend fijn in je hoofd blijft hangen, de Carpool Karaoke, de aankondiging van het nieuwe album Egypt Station dat dit najaar verschijnt, een Europese concertagenda die zich langzaam begint te vullen... Er valt genoeg te beleven. Het fijnste nieuws van de afgelopen week waren Macca's bezoekjes aan Abbey Road en Liverpool. Dat leverde mooie beelden op. En enthousiaste verslagen van de mensen die er bij waren.



Hoe secret zijn die secret gigs?
Een paar weken geleden kondigde het management van McCartney aan dat er een paar secret gigs aan zaten te komen. Altijd spannend natuurlijk, waar zo'n ex-Beatle opduikt. Heel erg secret kun je zoiets niet houden trouwens. Deze week berichtte de bekende Londense Beatles-gids Richard Porter al dat er verdacht veel reuring op het pleintje voor de studio's ontstond. Hij deelde deze foto:



Terug naar Studio Two
Al snel werd duidelijk dat het om een Spotify Event ging. McCartney zou met zijn band een concert in de befaamde Studio Two gaan geven en daarbij mogelijk ook een aantal nummers van zijn nieuwe album gaan spelen. Spotify was aanwezig om beeld- en geluidsopnamen te maken. Daarbij was er een select publiek van een aantal prijswinnaars én een aantal genodigde 'celebs' aanwezig. Natuurlijk is het niet bijzonder dat McCartney weer eens in Studio Two was. Hij nam er de afgelopen jaren heel wat muziek op en gebruikte de bijzondere ruimte wel vaker als decor voor promotionele activiteiten. Toch was het wel even smullen.

De timing was prima. Vorige week nog waren er wegwerkzaamheden nodig aan Abbey Road.
Dat leverde natuurlijk weer leuke foto's op.
Het asfalt van de drukke doorgangsweg is inmiddels weer keurig hersteld.

Deze keer bleven de sandalen aan!
Net als in zijn dagen als Beatle, was McCartney relaxed wandelend vanaf zijn huis aan Cavendish Avenue, dat praktisch om de hoek ligt, naar Abbey Road gekomen. Ook in Londen is het summer in the city en loopt het kwik behoorlijk op. Paul was zodoende op sandalen, net als die op die warme zomerse dag in augustus 1969 toen de coverfoto van het Abbey Road-album geschoten werd. Destijds schopte hij zijn schoeisel uit om blootsvoets de zebra over te steken. Dat beeld kennen we allemaal. Afgelopen week hield Paul zijn sandalen aan en stak hij de zebra weer over. Een kleine en simpele handeling, die toch weer de nodige positieve emoties opriep. Natuurlijk weet McCartney dat zelf ook. Maar ja, om dan nu ineens 50 meter verderop over te steken....?  Dochter Mary (die net als mama Linda fotografe werd) wist natuurlijk precies wanneer papa present was en filmde het tafereeltje vanuit haar auto. Toch leuk! De vrolijke [beelden] werden al snel opgepakt door de media: 



Instagram-interview
Eenmaal binnen deed Paul een korte Q&A voor Instagram. Hij gaf antwoord op ingestuurde vragen. Daarbij noemde Paul I Don't Know als zijn favoriete track van het aanstaande album, ging hij kort in op het gebruik van originele instrumenten en op de samenzang die The Beatles steeds verder wisten te perfectioneren. Because noemde hij als ultiem voorbeeld:





Nieuwe nummers op de setlist
Later die dag volgde ook het concert. Studio Two is volgens mij niet klein (ik zou er zo graag nog eens zelf willen rondlopen), maar voor een concert-setting absoluut zeer intiem te noemen. Uit een verslag van één van de aanwezige prijswinnaars weten we alvast hoe die sessie er uitzag. Ook de setlist, met daarop inderdaad een aantal nieuwe nummers, kon natuurlijk niet lang geheim blijven:



Tranen in de ogen
Volgens één van de slechts 20 fans die bij het concert aanwezig mochten zijn, was het een bijzonder optreden. McCartney ging in de studio, tussen het publiek, achter de originele piano zitten waarop hij Lady Madonna in 1968 speelde. Nu zat hij daar opnieuw om het nummer op hetzelfde instrument in te zetten. Het was voor Paul ook de eerste keer sinds 1962 dat hij Love Me Do in Studio Two speelde. Zijn gedachten moeten ongetwijfeld terug zijn gegaan naar het moment waarop hij tussen diezelfde vier muren met John, George en Ringo, wellicht wat zenuwachtig, zijn eerste single opnam. Volgens ooggetuigen stond Paul met tranen in zijn ogen te spelen. Heel mooi vind ik dat. Ik denk niet dat je dat soort emoties kunt faken. McCartney zal met een oprecht gevoel van nostalgie hebben teruggedacht aan momenten die hem dierbaar zijn, misschien zichzelf ook wel steeds meer bewust van zijn eigen sterfelijkheid.



Een lang gesprek en wéér een secret gig....in Liverpool
Alsof het allemaal nog niet genoeg was, dook Paul woensdag en donderdag op in Liverpool. In een uitgebreide interviewsessie op het podium van het door hem operichte Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA) beantwoordde hij op ontspannen wijze vragen uit het publiek en via Facebook. Over het schrijven van liedjes, het begeleiden van LIPA-studenten, zijn liefde voor kunst en zijn enorme bewondering voor John Lennon. De anekdotes vlogen in het rond, waaronder een herinnering hoe hij vroeger met John leraren van de middelbare school opbelde en in de maling nam. Herkenbaar voor velen, denk ik. Het is een heel leuk gesprek om terug te kijken. Aan het eind van het interview kondigde Paul aan dat hij de volgende dag ergens in Liverpool zou gaan optreden. Dat werd een zinderende set in The Cavern, waarvoor hij een select aantal tickets weggaf. Het leverde bijzondere taferelen op in Liverpool afgelopen donderdag. [video]





Oprecht plezier
Zo verraste Paul McCartney ons afgelopen week dus met een aantal mooie momenten. Natuurlijk prettig geregisseerd rond de promotie van zijn aanstaande album, maar toch ook weer met het oprechte plezier en de eerlijke emoties waarmee we Good Old Paul de laatste tijd weer aan de slag zien. What's next? Als het gaat om muzikale plekken uit zijn verleden, die hem dierbaar zijn, maak dan het rijtje met me af.....: Abbey Road, LIPA, The Cavern..... Ik kan maar één vervolg bedenken. Hamburg? Of wacht.....the rooftop in Londen? Het zal toch niet?


2 opmerkingen:

  1. mooi geschreven; mooi dat Macca zo in het nieuws is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Jan. Ja, hij is ineens weer all over the place! Bedankt voor het lezen.

      Verwijderen