zaterdag 9 juni 2018

Ringo onder de rook van Assen en: op naar Hamburg!

Tegen de tijd dat jullie deze blog lezen, ben ik (bijna) onderweg. Op een bijzondere missie. Toch wel ja. Dit weekend breng ik een bezoek aan Hamburg. Een stad die natuurlijk sterk verbonden is met The Beatles. De aanleiding om juist nu naar de Noord-Duitse stad te gaan, is best een aardige. Ringo Starr is er zondag namelijk ook. Niet dat we afgesproken hebben, maar hij geeft er een concert. Met welke gevoelens zal hij, op de plek die hem mede muzikaal gevormd heeft, het podium beklimmen?
Aantrekkelijk alternatief
Een paar maanden geleden kondigde Ringo aan dat hij met zijn (volgens mij) eeuwig durende All Starr-tournee ook Europa weer eens aan zou doen. Daarbij werd ook duidelijk dat hij één van de acts van het bluesfestival in Grolloo zou worden. Een ex-Beatle die even komt optreden onder de rook van Assen. Het klinkt bijna onwaarschijnlijk, maar het is toch echt zo. Even kriebelde het. Ik hoefde maar in de auto te stappen, een stukje te rijden en kon ook deze Beatle gewoon nog eens in het echt zien. Maar ja, ik ben geen uitgesproken bluesfan, ik ben niet zo gek op drukbezochte festivals en.... ik vermoedde dat Ringo een kortere, aangepaste festival-set zou spelen. Van veel mensen kan ik me goed voorstellen dat ze gaan. Zijn jullie geweest gisteravond? Hoe was het? Toen er voor mij een heel aantrekkelijk alternatief opdook, was ik verkocht om Ringo's concert op een andere plek te bezoeken.

1961: Ringo en George in Hamburg.
Nog niet in dezelfde band, maar al wel grote vrienden.


Een korte trip in goed gezelschap
Ringo doet namelijk dit weekend ook Hamburg aan. Verder reizen, maar wel een plek waar een behoorlijk stuk Beatlesgeschiedenis valt te ontdekken. Zeker voor mij, want ik ben er nog nooit geweest. Samen met de heren van de Fab4Cast werd een plannetje gesmeed om juist daar het concert van Ringo te bezoeken en er een sightseeing trip van te maken. Want er zijn natuurlijk wel wat plekken te bekijken waar The Beatles in het prille begin van hun carrière woonden en muziek maakten. Best fijn om die plaatsen ook echt eens gezien te hebben, om het verhaal in mijn hoofd verder compleet te maken. Hamburg leek me zodoende een prima locatie om wat schrijfinspiratie op te doen. En dan ook nog eens in goed gezelschap. Dat goede gezelschap heeft ook een missie, maar dat merken jullie nog wel. 

Jan Cees, Wibo en Michiel van de Fab4Cast hebben ook een bijzondere missie in Hamburg.

Hoe vertel je de verhalen?
Het Beatlestoerisme wordt wereldwijd steeds groter. Hoewel Hamburg aanvankelijk niet overdreven koketteerde met zijn Beatlesverleden, valt er tegenwoordig wel wat te beleven. Zo zijn er her en der wel wat gidsen die zich aanbieden om met jou door de stad te lopen en het verhaal van The Beatles in Hamburg te vertellen. Daarbij richt de één zich wat meer op inhoud, de ander wat meer op beleving, zoals dat tegenwoordig heet. In die laatste categorie valt deze innemende dame, die best op een leuke en creatieve manier met groepen op pad gaat. Met verhalen en met haar ukulele:Zijn er eigenlijk wel echt goede Beatlesreisgidsen voor Hamburg?
Het is een beetje informatief en vooral gezellig, denk ik. Maar wij Beatlesfans zijn veeleisend en ik denk dat we met deze tour toch een beetje te veel boven de materie blijven hangen. We zijn immers van die nerds die alles willen horen en weten. ;-) Dus opperde Wibo van de Fab4Cast dat hij wel een programmaatje in elkaar wilde draaien waarbij we precies 'the essentials' gaan bekijken. Op eigen gelegenheid. Een fijn aanbod, waar ik graag gebruik van maak. De afgelopen tijd heb ik op internet, ter voorbereiding, nog wel naar een goed reisgidsje gezocht. Wat ik vond, leek wat verouderd en niet per se heel aantrekkelijk. Beter kan ik me nog even goed inlezen met het doorwrochte Tune In van Mark Lewisohn. Gelukkig valt de Hamburg-periode in deel 1, dat al verschenen is. 

Piepjonge jongens in Hamburg

De grote liefde tussen Stuart en Astrid
Ik zit er eigenlijk helemaal niet goed in, in die Hamburg-periode van The Beatles. Hoe vaak waren ze er nu precies? Waar speelden ze? Waar woonden ze? Wel weet ik dat deze episode uit hun bandbestaan heel vormend was voor hun muzikaliteit, hun onderlinge band en de bijzondere vriendschap die ze sloten met het Duitse Drietal (Klaus Voormann, Astrid Kirchherr en Jürgen Vollmer). Mensen die een een grote stempel hebben gedrukt op de levens van de vier Beatles. En ook was er natuurlijk de grote liefde die groeide tussen oer-Beatle Stuart Sutcliffe en Astrid Kirchherr. Een even prachtig als tragisch verhaal, waar ik graag nog eens in wil duiken maar dat me bij voorbaat al kippenvel geeft. Dat gebeurde allemaal inmiddels bijna 60 jaar geleden in Hamburg.

Stuart Sutcliffe en Astrid Kirchherr

Even in die nis staan...
Wat ik het liefst wil zien in Hamburg? De clubs waar The Beatles speelden én de plek waar Jürgen Vollmerr de legendarische foto van John Lennon begin jaren '60 maakte. Een foto die Lennon vele jaren later gebruikte voor de hoes van zijn Rock 'n' Roll-album. Dat verscheen in 1975, mijn geboortejaar. Hamburg lag toen al vele jaren achter Lennon. The Beatles ook. Voor mij opent het hoofdstuk Hamburg zich juist dit weekend. Misschien kan ik zelf wel heel even in die nis gaan staan...


3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. k ben in Grolloo geweest en heb dus Ringo en zijn band gezien. Op mijn FB pagina heb ik een verslag geplaatst. Ringo Starr zong goed en had een geweldige drummer naast zich, namelijk Gregg Bissonette, een studiodrummer met een enorme staat van dienst. Verder bestond Ringo Starr and his All Starr Band uit ex-leden van Toto, Santana , Journey en 10 CC. Niet mis, dus. Al met al een prima optreden. Overigens speelde gitaarheld Jeff Beck en zijn band die avond ook een schitterende set.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De ”best innemende dame” uit het stukje mag je wel wat hoger waarderen. Gisteren zijn we met Stephanie Hempel meegegaan. Het was geweldig. Enorm veel anekdotes, verrassende plekken en als toegift een behoorlijk lang concert in het museum St Pauli. En ja: we hebben ook in die nis mogen staan.

    BeantwoordenVerwijderen