zaterdag 21 april 2018

Carry That Weight: Cynthia Lennon en haar leven in de schaduw van John (2)

Vorige week stond ik stil bij de jeugd van Cynthia Lennon, haar ontmoeting met John en haar leven tijdens de hoogtijdagen van The Beatles. Na een aantal relatief gelukkige jaren met John en zoon Julian op Kenwood, het landhuis van de Lennons in Weybridge, kwam in de loop van 1967 een kentering in haar huwelijk met John. Hoe worstelde Cynthia zich daarna, met zoon Julian, door het leven, tot aan haar dood in 2015? Vandaag deel 2.
Een huis vol vreemde vogels 
Nadat The Beatles eind 1966 stopten met touren en alleen nog als studioband opereerden, kwam John veel thuis te zitten. Daarbij verzonk hij in totale lethargie. Hij sliep veel, gebruikte steeds meer drugs en liet zich naar Londen rijden om te werken aan het Sgt. Pepper-album of om het Londense nachtleven te verkennen. Van een normale gezinssituatie was nauwelijks sprake. In haar boek John vertelt Cynthia hoe John steeds vaker grote hoeveelheden onbekende mensen mee naar huis begon te nemen, die hij opdook in het Londense nachtleven. Mensen met wie hij LSD gebruikte en die soms dagenlang in huis bleven hangen en de koelkast plunderden: Ik maakte me zorgen om Julian en mezelf. Ik had er geen zin in de hele nacht door harde muziek te moeten aanhoren, of voorzichtig een weg te moeten zoeken tussen halfbewuste lichamen door als ik met mijn zoon naar beneden kwam om te ontbijten, schrijft ze.
Cynthia miste letterlijk en figuurlijk de trein
Toen The Beatles via Pattie Harrison in contact kwamen met de Maharishi Mahesh Yogi, putte Cynthia hoop uit deze nieuwe spirituele gids. De Maharishi, die zelf een afkeer had van drugs, zou John weer op het juist pad brengen en daarmee zou het huwelijk van de Lennons gered worden. In augustus 1967 vertrokken The Beatles met de trein naar Bangor in Wales, om de Maharishi te vergezellen tijdens een korte cursus. Op het chaotische Euston station, waar The Beatles en hun vrouwen zich temidden van de vele aanwezige fans in een trein moesten wurmen, werd Cynthia door één van de politieagenten niet herkend als Beatlesvrouw en tegengehouden om op de trein te stappen. Ze miste letterlijk, maar ook een beetje figuurlijk de trein, die zonder haar vertrok. Hoewel ze het gezelschap achterna reisde, benoemde ze dit moment later in interviews als symbolisch voor haar leven op dat moment.


Een geëmotioneerde Cynthia nadat ze de trein naar Bangor mist...
...terwijl John machteloos toekijkt.


Struikeldend over een paar kleine Japanse muiltjes
Begin 1968 vergezelde Cynthia The Beatles op hun reis naar India. Daar werd ze steeds meer door John genegeerd. Het vermoeden bestond dat zijn desinteresse alles te maken had met de Japanse kunstenares Yoko Ono die zich op bizarre wijze in het leven van de Lennons begon te dringen. Onlangs schreef ik daar een blog over, waarin je terug kunt lezen wat Cynthia in deze periode allemaal moest meemaken. In het voorjaar van 1968 strandde haar relatie met John toen zij hem met Yoko betrapte. Op de overloop struikelde ik over een paar kleine Japanse muiltjes die voor de deur van de logeerkamer stonden. Ik gooide wat spullen in een tas en rende weer naar beneden. Op dat moment logeerde de kleine Julian bij het gezin van huishoudster Dot.


Cynthia en Julian in de zomer van 1968 op Kenwood,
na het vertrek van John.

Een rode roos van Paul McCartney
Paul McCartney was de enige Beatle die zich om Cynthia bekommerde. Op een dag stond hij voor Cynthia's neus met een rode roos om haar te troosten. Onderweg had hij het nummer Hey Jude geschreven, dat bedoeld was om de kleine Julian een hart onder de riem te steken. Van de overige Beatles en hun vrouwen hoorde Cynthia aanvankelijk niets. Iedereen leek in verlegenheid gebracht door de nieuwe situatie, waarbij er continu foto's van John en zijn nieuwe minnares in de pers verschenen. Cynthia kwam financieel slecht uit de scheiding. Uitgeput van het juridische gevecht ging ze uiteindelijk in op een schamele afkoopsom, in vergelijking met het vermogen dat John in die tijd bezat.

Paul met Cynthia en John

John probeerde haar boek te verbieden
In 1970 trouwde Cynthia met de Italiaanse hoteleigenaar Roberto Bassanini, met wie ze slechts drie jaar getrouwd zou blijven. Cynthia vertrok met Julian naar Wales, waar ze een bistro en bed & breakfast opende om in haar levensonderhoud te voorzien. Rond 1973 raakte Cynthia bevriend met John Lennons toenmalige maitresse May Pang, die actief probeerde Julian weer in contact met zijn vader te brengen. Cynthia en May zouden de rest van hun leven innig bevriend blijven. Ook met Maureen Starkey, die inmiddels gescheiden was van Ringo, onderhield Cynthia een goede vriendschap. Tussen 1976 en 1983 was Cynthia getrouwd met John Twist. In 1978 publiceerde ze haar boek A Twist of Lennon (met een knipoog naar haar nieuwe achternaam), waarin ze voor het eerst vertelde over haar leven met haar ex-man. John probeerde de publicatie van het boek te dwarsbomen, maar slaagde daar niet in.

Cynthia en May bleven innig bevriend

Een telefoontje van Ringo
Intussen publiceerde Cynthia een bijgewerkte versie van haar autobiografie, getiteld John, een zeer interessant boek over haar leven met en zonder John Lennon, uiteraard geschreven vanuit haar perspectief. Zo lezen we over de gebeurtenissen rond de moord op John. Hoe een telefoontje van Ringo Starr, in de vroege ochtend van 9 december Cynthia en Maureen, die op dat moment samen waren, wekte. Hoe Julian op 17-jarige leeftijd, met een goede vriend, naar New York afreisde om Yoko en Sean te bezoeken. Cynthia was niet welkom om hem te vergezellen. Hoe Yoko met een persverklaring namens haar en de jonge Sean naar buiten trad en daar Julian, die aldoor aanwezig was, niet benoemde.

Julian en Cynthia verlaten het huis van Maureen,
daags na de moord op John.

Lang wachten op geluk
Meer stabiliteit trad er op toen ze een relatie van 17 jaar kreeg met Liverpooler Jim Christie. Toch strandde ook deze relatie. Bij Noel Charles vond Cynthia de veiligheid die ze zocht. Het paar was samen van 2002 tot Charles' overlijden in 2013. Zoon Julian zorgde met innige toewijding voor zijn ouder wordende moeder. Hij was bij haar toen Cynthia op 1 april 2015, na een kort ziekbed, haar laatste adem uitblies. Cynthia, de gevoelige, bescheiden vrouw, die lang moest wachten op het geluk in haar leven. In haar boek schrijft ze:

Ik ben altijd van John blijven houden, maar de tol die ik voor die liefde heb moeten betalen is enorm geweest. Iemand vroeg me laatst of ik het, als ik vanaf het begin geweten had wat me te wachten stond, zou hebben doorgezet. Ik moest daar ontkennend op antwoorden. Natuurlijk heb ik nooit betreurd dat ik mijn fantastische zoon heb gekregen. Maar als ik als tiener geweten had waar het toe zou leiden als ik voor John Lennon zou vallen, had ik me meteen omgedraaid en was ik weggelopen.


Julians ode aan zijn overleden moeder
Na Cynthia's overlijden deelde een intens verdrietige Julian het volgende [filmpje] met de wereld. We zien prachtige beelden van Cynthia en horen Julian een ode aan zijn moeder zingen. Onlangs plantte Julian in zijn tuin op Mallorca twee Jacarandabomen, waarbij hij een deel van de as van zijn moeder verstrooide. De rest liet hij meenemen door de wind en de zee.5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal over Cynthia, Anne. Wat heeft die vrouw eigenlijk een triest leven gehad. En wat is Paul toch een aardige, attente man.

  Ik heb de afgelopen week met veel plezier al je vorige verhalen gelezen.
  Ik hoop er nog vele te mogen lezen in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Monique, voor het meelezen en voor je aardige woorden. Wat geweldig dat je al mijn blogjes hebt teruggelezen. Fijn dat je bent aangehaakt. Ik blijf mijn best doen de blog voort te zetten!

   Verwijderen
 2. Relacionamento de Cynthia com o John foi parecido com o de minha mãe com o meu pai.
  Muitas vezes meu pai fez eu e minha irmã chorar, assim como John fez Julian chorar quando ele era um menino.
  Atualmente meus pais estão separados, apareceu uma 'outra' tbm na história... Há quase 10 anos e não é fácil, eu perdooei, mas não totalmente.
  Fica aquela coisa faltando, tipo, quando um homem me assediou na rua, eu pensei na hora:
  Queria que meu pai me defendesse, e tal.
  Hoje tô com quase 30 anos e sinto falta da minha família toda reunida, mas o jeito é aceitar e seguir em frente, uma hora a dor passa.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O relacionamento de Cynthia com John foi parecido com minha mãe com meu pai.
  Muitas vezes meu pai fez eu e minha irmã chorar, assim como John fez Julian chorar quando ele era um menino.
  Atualmente meus pais estão separados, apareceu uma 'outra' história na tbm ... Há quase 10 anos e não é fácil, eu perdooei, mas não totalmente.
  Fica aquela coisa que falta, tipo, quando um homem me assediou na rua, eu pensei na hora:
  Queria que meu pai me defendeu, e tal.
  Hoje quase 30 anos e sinto falta da minha família toda reunida, mas o jeito é aceitar e seguir em frente, uma hora depois.

  BeantwoordenVerwijderen