zaterdag 5 augustus 2017

Hoe John, Cynthia, George en Pattie Beatlemania ontvluchtten op Tahiti

Schreef ik vorige week nog over de vakantieavonturen van de piepjonge George Harrison en Paul McCartney, deze week blijven we in zomerse sferen en gaan we opnieuw met twee Beatles op vakantie. Het mag wel even wat lichtvoetiger hè, deze weken!


Veel veranderd
Hoe veel kan er veranderen in vijf, zes jaar tijd? Voor The Beatles gold: alles. Inmiddels hoefden The Fab 4 niet meer, zoals de liftende Paul en George destijds, bibberend van de kou op de tribune van de plaatselijke voetbalclub te slapen. Of te verregenen in een tentje op het erf van een Welshe familie. In 1964 waren The Beatles wereldsterren. Hun overvolle agenda's lieten nauwelijks ruimte om daar van bij te komen. Vakanties waren er maar nauwelijks, maar werden wél gepland. Door manager Brian Epstein. Die trok bewust het duo Lennon en McCartney uit elkaar en stuurde John met George op vakantie en Paul met Ringo.


Uitgezwaaid op Hawaii
Op 2 mei 1964 vlogen John en Cynthia met George en Pattie via Amsterdam naar Hawaii. Twee dagen na aankomst op het paradijselijke eiland volgde een vlucht naar hun uiteindelijke bestemming: Papeete in Tahiti. Hier zien we het stel afscheid nemen van de fans en de pers op Hawaii. We horen George nog vragen of de pers hen met rust wil laten: [filmpje]
Tijd voor vakantie
De twee Beatles werden zo'n beetje naar de meest afgelegen eilanden ter wereld gestuurd, midden in de stille oceaan, ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Zouden ze daar in ruim drie weken kunnen bijkomen van wat de afgelopen maanden hen gebracht hadden? Hun eerste nummer 1-hit met I Want To Hold Your Hand in de VS, hun glorieuze landing op 7 februari op JFK Airport in New York, de eerste Amerikaanse concerten en het optreden in de Ed Sullivan Show. In maart stroomden de boekingen uit Australië, Nederland, Denemarken, Hong Kong en Zweden binnen. Tegelijkertijd werkte de groep aan een nieuw album en een film. Op 4 april stonden The Beatles op nummer 1, 2, 3, 4, 5, 31, 41, 58, 65, 68 en 79 in de Amerikaanse Hot 100 Chart. Het was een gekkenhuis, het werd kortom tijd voor vakantie.

George tussen de tropische planten

Reizen met een schuilnaam
Terwijl Paul en Jane met Ringo en Maureen naar St. Thomas, één van de Britse Virgin Islands, vlogen, zetten John en George voet aan wal op het tropische Tahiti. George had zijn kersverse vriendin Pattie Boyd bij zich. Het stel had elkaar leren kennen tijdens de filmopnames van A Hard Day's Night. Boyd was net 20 en vanuit haar modellenwerk in de orkaan terechtgekomen die Beatlemania heette. Een plek die Cynthia Lennon, Johns eerste vrouw al akelig vertrouwd was. In haar memoires vertelt Pattie dat het stel in Tahiti onder schuilnamen geboekt waren, John en Cynthia waren Mr. & Mrs. Leslie. George was Mr. Hargreaves en zij Miss Bond. Na aankomst werd het viertal naar Papeete gereden om daar aan boord te gaan van een oude vissersboot. Het plan was om te gaan varen tussen de vele eilanden in de Stille Zuidzee.

Cynthia en John op Tahiti

Tropische storm op volle zee
Eenmaal op zee sloeg het weer om en belandde de boot, met een crew van 6 locals aan boord, in een tropische storm. Het viertal moest plat op het dek liggen, toekijkend hoe de crew de enorme golven probeerde te trotseren. Na een uur ging de storm liggen en viel iedereen uitgeput in slaap. De volgende ochtend legde het schip aan in de baai van één van de prachtige eilanden in de omgeving. Pattie vertelt in haar autobiografie dat ze er genoten van de witte stranden en de palmen. Het stel bracht de tijd door met snorkelen, zonnen, lezen en gitaarspelen. John Lennon schreef teksten voor zijn boek A Spaniard In The Works, geïnspireerd door de boeken van Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes die aan boord lagen. Het resulteerde in zijn korte verhaal The Singularge Experience of Miss Anne Duffield met ene Shamrock Womlbs in de hoofdrol. In het manuscript lezen we het gebruikelijke creatieve onzin-Engels van John Lennon:

Manuscript van The Singularge Experience of Miss Anne Duffield 

Lennon als missionaris
Wanneer de boot weer koers zette richting een volgend eiland, schoten dolfijnen langszij. Op één van de eilanden zouden John en George, met de zwarte pruiken waarmee de dames incognito hadden gereisd een 8mm-filmpje hebben gemaakt over een missionaris. Lennon komt daarbij uit de zee lopen om de plaatselijke inboorlingen te bekeren. Zou dat filmpje nog bestaan of zich in één van de privécollecties van The Beatles bevinden? In ieder geval is er een foto bekend van de verklede Harrison en Lennon:Prachtige beelden
We kunnen blij zijn met het feit dat de vakantievierders een 8mm-camera bij zich hadden. Hiermee werden prachtige beelden van de trip vastgelegd. Ik kan er met een warm gevoel naar kijken: vier jonge mensen die de wereld aan hun voeten hebben liggen en plezier maken op een boot. De ernst van het leven nog ver te zoeken, de zomer onbezorgd: [filmpje]
2 opmerkingen:

  1. Al weer zo'n leuke aflevering. Lekker voor de zondag.
    Bedankt,

    Berthy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben wel benieuwd naar de reden van epstein om lennon en mccartney uit elkaar te halen

    BeantwoordenVerwijderen