zaterdag 17 juni 2017

When I'm 75: happy birthday Paul McCartney!

Op zijn 24ste mijmerde hij over de tijd waarin hij 64 zou zijn. Uiteraard in het legendarische When I'm 64. Deze week bereikt hij een leeftijd waarop hij inmiddels lang en breed kan terugblikken op dat 64ste levensjaar. Paul McCartney wordt zondag 18 juni 75 jaar. Het is een feestelijke maand, want ook het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band viert een jubileum. Voor zover een album dat kan natuurlijk. De zogenaamde 50th anniversary edition, een prachtige boxset met nieuwe mixen van de plaat én een heleboel onuitgebrachte opnames, staat op dit moment wereldwijd in de belangstelling. Kortom: feest aan alle kanten!
Wat doe je zoal op je 75ste?
De gemiddelde 75-jarige zal aardig voldoen aan het beeld dat Paul McCartney in When I'm 64 schetste: doing the garden, digging the weeds. Grandchildren on your knee... Had Paul kunnen vermoeden dat hij zelf niet echt in dat plaatje zou passen? Dat hij nog zou werken aan een nieuw album, een enorme tournee door Noord- en Zuid-Amerika aan het volbrengen was? Een rolletje zou spelen in de nieuwe Pirates Of The Caribbean-film? En dat alles met een niet aflatend jeugdig enthousiasme. Stilstand is achteruitgang, moet Macca al die jaren gedacht hebben. Geef hem eens ongelijk. Wie 75 wordt, heeft er al heel wat verjaardagen opzitten. Voor de blog van deze week leek het me leuk om een aantal bijzondere verjaardagen van Paul McCartney op een rij te zetten. Wat gebeurde er op 18 juni door de jaren heen? They say it's your birthday? Daar gaan we!Onherkenbaar?

18 juni 1956: Paul kreeg een trompet
Hoe kan het ook anders: met een muzikale vader, die bovendien orkestleider is, heb je al snel een muziekinstrument voor je verjaardag te pakken. Paul kreeg voor zijn 14e verjaardag dan ook een trompet van zijn vader Jim. Paul was aanvankelijk blij met het blaasinstrument. Hij leerde er de toonladder van C op spelen, perste er Oh When The Saints uit, maar realiseerde zich toen dat hij nooit zou kunnen zingen met het mondstuk aan zijn lippen. Paul vroeg zijn vader of hij de trompet mocht ruilen voor een gitaar. En zo geschiedde. Incidenteel blies Macca nog wel eens een deuntje op zijn platen.
18 juni 1963: Paul vergat de band te betalen
Op dinsdag 18 juni 1963 werd Paul McCartney 21 jaar. Piepjong, maar in Engeland was hij in die tijd natuurlijk al een heuse beroemdheid. The Beatles veroverden de UK die zomer in rap tempo. Het eerste album Please Please Me deed het goed in de hitlijsten, de agenda van de groep was gevuld met concerten in zalen door het hele land, BBC-sessies, televisieoptredens, fotosessies en andere verplichtingen. Ondertussen schreven Lennon en McCartney nummers voor de tweede Beatles-elpee, waarvoor de opnames op 21 juli van dat jaar zouden starten. Maar eerst werd Paul McCartney 21 en dat moest gevierd worden. Het feestje vond plaats in Liverpool, thuis bij Pauls Auntie Jin (haar echte naam was Jane). Pauls tante woonde aan 147 Dinas Lane en bezat een (iets) groter huis dan de familie McCartney aan Forthlin Road. In ieder geval was er plek genoeg voor een feestje. Mét band. Paul vroeg The Fourmost, op dat moment ook een populaire Liverpoolse band, om zijn feestje op te luisteren. Hij vergat ze achteraf overigens te betalen.

Paul snijdt de taart aan op zijn 21ste verjaardag

Lennon sloeg er op los
Het feest eindigde trouwens in chaos. Dat had alles te maken met John Lennon die, met een paar drankjes teveel achter de kiezen, werd uitgedaagd door Bob Wooler. De DJ, die ook aanwezig was op het feestje, raakte een gevoelige snaar bij Lennon door hem te vragen hoe zijn honeymoon met Beatlesmanager Brian Epstein was. In april waren John en Brian samen een paar dagen op reis naar Barcelona geweest. In Liverpool werd flink geroddeld over de toedracht van het uitstapje van de Beatle en zijn homoseksuele manager. Nadat Wooler zijn vraag aan Lennon gesteld had, lag hij ineens op de grond, met een woedende John Lennon bovenop zich. Lennon sloeg Wooler een blauw oog en een paar gekneusde ribben. Het verhaal haalde de Daily Mirror. John stuurde Wooler later een telegram om hem zijn excuses aan te bieden.

Paul en John met Bob Wooler in hun midden, 1961

18 juni 1968: Lunchen met fans
Veel gezelligheid met de overige drie Beatles was er niet te verwachten op dinsdag 18 juni 1968. Paul werd 26 die dag, maar de rest had wat anders te doen. George en Ringo zaten in het vliegtuig, terug uit Amerika. John maakte zich op voor de première van de toneelversie van zijn boek In His Own Write. Dus hing Paul maar een beetje rond op de Apple-burelen in Londen. Rond het middaguur besloot hij de fans, die altijd buiten rondhingen, binnen uit te nodigen om samen te lunchen. 's Avonds ging hij naar het theater om zijn toenmalige verloofde, actrice Jane Asher, te zien spelen. Hun relatie zou enkele weken later stranden.


18 juni 1976: Jarig onstage en backstage
In juni 1976 zat Paul met Wings midden in zijn omvangrijke wereldtournee die (met tussenpozen) duurde van 9 augustus 1975 tot 21 oktober 1976. Op de avond van 18 juni 1976 vierde Paul in Tucson, Arizona zijn 34ste verjaardag zowel op het podium als er achter. In onderstaand fragment zien we hoe bandlid Denny Laine Paul op het podium feliciteert. Na de show gaat het feest backstage verder. Met een Mexicaans orkestje en leuke beelden van Paul die geblinddoekt een Piñata stuk moet slaan: [filmpje, vanaf 15:35]
18 juni 1992 en 18 juni 2006: de 50ste en de 64ste
Jan Cees ter Brugge vertelde me dat Paul ter ere van zijn 50ste verjaardag in juni 1992 een groot interview deed met Time Magazine (editie 8 juni 1992), waarvan we online alleen de inleiding nog kunnen lezen. Misschien heeft iemand van jullie die uitgave nog wel bewaard. Staat Paul op de cover? Ik heb het niet kunnen vinden. Zijn 64ste verjaardag, op 18 juni 2006 was natuurlijk ook een bijzonder moment. Niet dat Paul zo geweldig lekker in zijn vel zat in die periode. Zijn tweede huwelijk, met de wat typische Heather Mills, was zojuist al na krap 4 jaar gestrand en Macca zat midden in een ingewikkelde scheiding. Zijn kinderen vrolijkten hem wat op door, bij wijze van verrassing, in de Abbey Road-studio's een speciale versie van When I'm 64 voor hem op te nemen. Een track die ongetwijfeld, gekoesterd en wel, in de McCartney-archieven bewaard wordt. Of heeft iemand deze familieversie ooit gehoord? Ik ben benieuwd.

Mary, James, Paul en Stella


18 juni 2012: met de groeten van Ringo
Daags voor Pauls 70ste verjaardag nam Ringo Starr, die op tournee was met zijn All Starr Band, een korte verjaardagsgroet voor Paul op. Na het zingen van een bijzondere meerstemmige versie van Happy Birthday door de krasse knarren, eindigt Ringo met Love you, man! [filmpje]

18 juni 2017: When I'm 75
En daarmee zijn we bij Pauls 75ste verjaardag beland. Ongetwijfeld zal hij deze dagen volop in de belangstelling staan en gefelicteerd worden door de erven Lennon, Harrison en good old Ringo, die het allemaal nog mee mag maken. Laten we hopen dat Paul nog vele jaren meegaat. Al was het alleen al om hem te koesteren, als één van de grootste componisten die de popmuziek heeft voortgebracht. Happy Birthday Paul McCartney, ik maak een diepe buiging voor je!
3 opmerkingen:

 1. Wat een fijn stukje weer👍🏻

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Jan, wat aardig dat je even reageert. Dat motiveert mij om weer verder te schrijven! En als je aanvullingen hebt: altijd welkom! :-)

   Verwijderen
 2. Wat een mooi en wisselend beeld uit het leven van Paul. Hulde hiervoor !

  BeantwoordenVerwijderen