zaterdag 10 juni 2017

Wat deden The Beatles eigenlijk zelf in juni 1967 na de release van Sgt. Pepper?

De release van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band luidde 50 jaar geleden zo'n beetje de Summer of Love in. Hoe zou het voelen, als je vijf maanden aan een revolutionaire elpee hebt gesleuteld, een feestje viert rond de release en je je kunstwerk vervolgens los moet laten? Val je daarna in een gat? Is het extra moeilijk om weer met een nieuw project te starten? Niet als je destijds in The Beatles zat, vermoed ik. Zeker niet als je John, George of Ringo heette en elke keer weer bij de les gehouden werd door ene Paul McCartney. In welk interview was dat toch? Ik heb Ringo eens iets horen zeggen als: Zat je net lekker in de tuin, stond Paul alweer voor je neus met een nieuw idee. Nog helemaal in de feeststemming in deze Sgt. Pepper-jubileummaand vroeg ik me af wat The Beatles eigenlijk deden in juni 1967, na de release van het album.


All You Need Is Love

Sleutelen aan nieuwe nummers
Al op vrijdag 2 juni ging producer George Martin met The Beatles aan de slag in de De Lane Lea Recording Studios aan Kingsway in Londen. De band zat daar al een aantal dagen en sleutelde aan It's All Too Much, een compositie van de hand van George Harrison. Waarom zaten de Fab 4 die week eigenlijk niet in de EMI Studio's aan Abbey Road? Bezet? Of was er een andere reden? Er is vast iemand dat dat weet. In ieder geval keerde de groep terug naar Abbey Road op 7, 8 en 9 juni voor sessies die resulteerden in You Know My Name (Look Up The Number), één van de wat obscuurdere Beatlesnummers. Op 8 juni was Brian Jones van The Rolling Stones present. Paul nodigde hem uit om saxofoon op het nummer te komen spelen.


Onder de indruk van Jimi Hendrix
Tussendoor bezochten The Beatles die maand een concert van Jimi Hendrix in het Saville Theater in Londen. Manager Brian Epstein exploiteerde het gebouw al enige tijd en organiseerde er regelmatig concerten. Hendrix opende op 4 juni zijn set met het nummer Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Een gebaar dat door The Beatles zeer gewaardeerd werd. Vermoedelijk had Jimi eind mei al een proefpersing van Pepper gehoord waardoor hij iets meer tijd had zich het nummer eigen te maken. Volgens de officiële lezing was het natuurlijk een razendsnelle actie dat de gitarist de titeltrack enkele dagen na de release van het album live speelde. Paul McCartney raakt er tot op de dag van vandaag tijdens zijn concerten niet over uitgepraat hoe gaaf hij dat vond. Diezelfde avond zagen The Beatles The Chiffons, Procol Harum én Denny Laine and his Electric String Band optreden. Denny Laine zou later als belangrijkste en trouwste lid deel uitmaken van Pauls band Wings.

4 juni 1967: The Beatles en hun entourage zien vanaf het balkon Jimi Hendrix optreden in het Saville Theater

Voorbereidingen voor de eerste wereldwijde satellietuitzending
Na dit uitstapje pakten The Beatles zelf de draad van het opnemen weer op. Dat was opnieuw in een andere studio dan aan het vertrouwde Abbey Road. Op woensdag 14 juni 1967 trof de groep in de Olympic Sound Studios voorbereidingen voor deelname aan de eerste wereldwijde televisieuitzending die later die maand plaats zou vinden. Met behulp van satellieten zou het programma Our World op de vijf continenten te zien zijn (met uitzondering van een aantal 'moeilijke landen en dictaturen'). Deelnemers waren er uit vele landen en The Beatles vertegenwoordigden Engeland. 


Lennons bijdrage was een stuk geschikter dan die van McCartney
Zowel John als Paul droeg een nummer aan voor deze speciale gelegenheid. John kwam met All You Need Is Love op de proppen en Paul vermoedelijk met Your Mother Should Know. Het was niet moeilijk te raden dat de keus viel op het lied met de meest universele invalshoek, in die zomer vol liefde. In de de aanloop naar zondag 25 juni namen The Beatles de basistrack op van Johns compositie. Het orkest werd er bij gevoegd, uiteraard met het legendarische intro van La Marseillaise. Het geheel werd afgemixed, er vonden repetities plaats en alles was op tijd in kannen en kruiken voor de dag van de uitzending.

25 juni 1967: experimenteren met instrumenten tijdens de repetities. Brian Epstein kijkt toe.

Paul deed een bekentenis
Ondertussen had Paul McCartney de 19e juni nog even het nieuws gehaald toen hij op televisie toegaf vier keer de drug LSD te hebben gebruikt. In het gesprek met de journalist legde hij uit dat hij zijn drugsgebruik liever privé hield, maar er toch ook weer niet over wilde liegen. Het interview ging over de macht van massamedia en de vraag of Paul vond dat hij een verkeerd voorbeeld was voor zijn fans. Het nieuws ging in rap tempo de wereld over: [filmpje]Love, love, love
Maar al snel lag de focus weer op de muziek. Zittend in Studio One aan Abbey Road, zongen en speelden The Beatles op zondag 25 juni 1967 All You Need Is Love. De basis van het nummer was de week ervoor opgenomen, een deel van de instrumenten werd live bespeeld en er werd live gezongen. Op de kleine parkeerplaats van Abbey Road stonden enorme satellietwagens die het beeld- en geluidsignaal via de ruimte de globe rondstuurden. In de studio was het feest. Graham Nash, Marianne Faithfull, Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Moon en vele anderen waren getuige van het legendarische moment waarop The Beatles hun love, love, love de kosmos in zongen. De Summer of Love was nu pas echt begonnen: [filmpje]

Nieuwe single & een boete
De maand juni eindigde voor de groep met het verfijnen van de opnames van All You Need Is Love, voor de singlerelease van het nummer. Baby You're A Rich Man vormde daarbij kant B. George Harrison kreeg trouwens op 29 juni nog een boete voor te hard rijden, precies een week nadat onderstaande foto werd gemaakt. De schade bedroeg 6 pond. Het was me het maandje wel.

EMI Studio's, Abbey Road, 22 juni 19672 opmerkingen:

 1. Weer heel leuk om te lezen, Anne. Het is me een raadsel hoe je aan al die kennis komt, maar ik smul ervan. Die eerste satellietuitzending met ‘All You Need Is Love’ kan ik me nog goed herinneren, althans het begin waarin de uitzending alvast alle locaties langs ging en men in Engeland de Beatles bezig zag met repeteren. Alles in nauwelijks te onderscheiden zwart-witbeelden maar o zo spannend. Ik moest helaas op tijd naar bed, en hoe ik ook tegenstribbelde: ik mocht de live uitzending van ‘All You Need Is Love’ niet zien…
  Op het eind worden er wat foutjes gemaakt en een vriend van mij die het destijds op band opgenomen had, vergeleek de originele opname met wat uiteindelijk op de plaat uitkwam: er was geen enkel verschil. Men liet de puurheid van de originele opname intact. Naar ik meen waren de zang en een paar instrumenten, bas en sologitaar, live (George zit er nog een keertje flink naast te harken) en tussen de zangregels door kauwt Lennon er geducht op los.
  Uiteindelijk één van de sterkere Beatles hits, maar helaas na 2 weken op nr. 1 in de Top 40 verdrongen door ‘A Whiter Shade Of Pale’, toen als Beatles fan een afknapper, maar toch ook een fantastisch nummer. A long hot summer indeed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Paul, net als veel liefhebbers, pluis ik boeken uit, YouTube en het verdere internet, en probeer ik verbanden te leggen of te schrijven wat ik zelf van bepaalde onderwerpen vind. Een hele leuke hobby en vooral ook een manier om mijn schrijf-ei kwijt te kunnen. Het is leuk dat je zo enthousiast reageert en ook weer je eigen herinneringen als reactie op de blogs deelt. Dank je wel! :-)

   Verwijderen