zaterdag 2 juli 2016

New York City: John Lennon en zijn liefde voor The Big Apple

Op 31 augustus 1971 verlaat John Lennon Engeland om zich met Yoko Ono in New York te vestigen. Hij zou nooit meer terugkeren op Engelse bodem, al maakte hij daar wel plannen voor. Het lot besliste echter anders, maar die gebeurtenissen zijn in 1971 nog ver weg. De emigratie van de Lennons was een idee van Yoko, voor wie New York bekend terrein was. Ze woonde er (af en aan) in de jaren '50 en '60. Vanaf mei 1968, het moment waarop hun relatie begon, hadden Lennon en Ono het behoorlijk te stellen gehad met de Engelse pers. Men kon weinig begrip opbrengen voor bed-in's en performances waarbij het stel, al dan niet verstopt in een witte zak, persconferenties gaf. Te avant garde voor de behoudende britten. New York leek de perfecte plek voor een frisse start.

John bij het Statue of Liberty, 1974

Bevrijd en opgelucht
Bij gebrek aan een vaste woonplek in The Big Apple, vestigen John en Yoko zich aanvankelijk in het St. Regis Hotel aan Fifth Avenue. Lennon voelt zich direct thuis in New York. Al is hij een beroemdheid, hij kan vrij eenvoudig over straat, zonder al te veel lastiggevallen te worden. En de stad aan het water doet hem denken aan zijn geboorteplaats Liverpool, met de havens en de grote schepen die af en aan varen. John bezingt zijn ervaringen in het nummer New York City op het album Some Time in New York City. Hij klinkt bevrijd en opgelucht:

Tried to shake our image
Just a cycling through the village
But found that we had left it back in London
Well nobody came to bug us
Hustle or shove us
So we decided to make it our home

New York City, New York City, New York City
Que pasa, New York? Que pasa, New York?




Lennon gaat politiek gezien helemaal los
Eind oktober verhuizen Lennon en Ono naar een appartement aan Bank Street in Greenwich Village. Ze huren de woning van Joe Butler, drummer van de Lovin' Spoonful. Het optrekje wordt hun uitvalsbasis om de artistieke wijk te verkennen. Zo wonen Bob Dylan en John Cage om de hoek. Ook Andy Warhol behoort tot hun vriendenkring. Het huis aan Bank Street fungeert tevens als studio voor de muziek-, film- en kunstprojecten van de Lennons. Onder invloed van activisten Jerry Rubin en Abbie Hoffman raken John en Yoko steeds meer betrokken bij politieke campagnes. Het eerder genoemde album Some Time in New York City staat bol van de protestliederen die gericht zijn tegen de Amerikaanse overheid.

John Lennon met Andy Warhol, 1979

Vatbaar voor nieuwe ideeën
Ik heb me altijd verbaasd over de energie die John, relatief kort woonachtig in de VS, stak in dat politieke activisme. Zijn wortels lagen er niet, maar hij ging er tekeer als een bezetene. Dat John vatbaar was voor nieuwe ideeën en zich graag ergens op stortte was al vaker gebleken. De beïnvloedbare Lennon geloofde heilig in de Maharishi, in interim-Beatles-manager (c.q. oplichter) Allen Klein, in de primal scream-therapie van dr. Arthur Janov en nu in de politieke ideeën van zijn nieuwe Amerikaanse vrienden. Lennon, de zoeker. Als zijn interesse gewekt was, stortte hij zich vol op wat hem aangereikt werd. Hoe anders is op dat moment het leven van Paul McCartney, die net vader is geworden van kleine Stella, zich met zijn gezin terugtrekt op het Schotse platteland en werkt aan de formatie van zijn band Wings.

Yoko en John verkennen de straten van New York

Problemen met de FBI
Terug naar New York. Al snel heeft John de FBI op zijn dak. Zijn aktiviteiten worden gezien als een bedreiging voor de positie van President Nixon. De Lennons worden afgeluisterd, gevolgd en een inbraak in hun appartement doet hen besluiten een veiliger heenkomen te zoeken. Dat wordt het bekende Dakota-gebouw aan 1 West 72nd Street, dicht bij Central Park. Deze periode markeert het begin van een jarenlang gevecht tegen uitzetting uit de VS. Een gevecht dat John overigens uiteindelijk in 1976 wint, door het krijgen van zijn Green Card. Maar voor het zover zou komen, moest er nog heel wat water door de Hudson-rivier stromen en nam het leven van zowel John als Yoko nog vele verrassende wendingen. Ondanks alle problemen die John zich aanhaalt, blijft hij zijn geliefde New York en de energie die de stad bezit, bezingen. In de clip van het nummer Meat City, dat uiteindelijk in 1973 op zijn album Mind Games terecht komt, zien we John die zich in een koets door downtown New York verplaatst, een mooi sfeerbeeld.



Iconische foto's en een UFO
De verbondenheid van John met zijn stad spreekt ook uit de inmiddels iconisch geworden foto's die de New Yorkse fotograaf Bob Gruen van hem maakt. Op hoeveel posters, t-shirts en billboards zullen deze afbeeldingen niet zijn verschenen in de afgelopen 40 jaar? De sessie vindt plaats op 29 augustus 1974, op het dak van een appartementengebouw aan East 52nd Street. Dit is het adres waar John een paar maanden woont met May Pang, tijdens zijn veelbesproken Lost Weekend-periode, waarin hij niet samen is met Yoko Ono. Zes dagen voordat Bob Gruen zijn beroemde foto's schiet, zien Lennon en Pang vanaf deze plek, zo beweren ze, een UFO boven de stad vliegen. Meer mensen zien die avond iets vreemds aan de New York skyline. Het verhaal is nooit opgehelderd. In dit korte clipje vertelt Lennon over zijn vreemde ervaring.

De iconische foto op het dak van 434 East 52nd Street

Strawberry Fields in Central Park
Hoe het afloopt met John in New York, weten we allemaal. Hij vindt zijn einde, amper 40 jaar oud, in de straten van de stad waar hij zich aanvankelijk zo veilig voelde. Maar zelfs na zijn dood in 1980 is en blijft John Lennon aanwezig in het straatbeeld van The Big Apple. Wie Central Park bezoekt, kan niet voorbij gaan aan de gedenkplaats die daar voor hem werd ingericht, Strawberry Fields. Dagelijks is het monument een plek waar mensen bloemen leggen en, op bijzondere dagen, samenkomen om Lennons liedjes te zingen. Imagine staat er in het midden van het mozaïek geschreven.

Strawberry Fields in New York City, tegenhanger van Strawberry Field in Liverpool

Wie John liever zelf nog een keer door het door hem zo geliefde Central Park ziet lopen, kan onderstaande video aanklikken. Mooi hoor, de hoopvolle tekst van Mind Games, en een beeld van een man in de stad waar hij van hield.


We're playing those Mind Games together
Pushing the barriers, planting seeds

Love is the answer
And you know that - for sure
Love is a flower
You got to let it grow

Keep on playing those Mind Games forever
Raising the spirit of peace and love

Geen opmerkingen:

Een reactie posten