zaterdag 16 juli 2016

It's For You: hoe Cilla Black een duwtje in de rug kreeg van Lennon en McCartney

Vorige week dook ze zomaar op in mijn blog over Eleanor Rigby. Vervolgens vertelde één van de lezers, mijn muziekmaatje Leo de Peo (dat is zijn artiestennaam), dat hij het nummer It's For You zo mooi vindt. En eergisteren zag ik de aankondiging van een driedelige tv-serie die aanstaande maandag begint. Drie keer Cilla Black in één week. Ik kon er niet meer omheen. Cilla Black is in my ears and in my eyes. Hoog tijd om wat meer te vertellen over Priscilla White. Want zo heette deze Liverpoolse dame eigenlijk. Ze had een artiestennaam, net als Leo de Peo.

vlnr: Paul McCartney, John Lennon en Cilla Black (1964)

Diva van de Britse televisie
Met wie zal ik Cilla eens vergelijken in het Nederlandse muziek- en televisielandschap? Was ze een combinatie van Willeke Alberti en Mies Bouwman? Of van Conny Vandenbos en Martine Bijl? In ieder geval groeide Cilla Black uit van een zangeresje tot de diva van de Britse televisie. Toen ze op 1 augustus 2015 plotseling overleed, was dat groot, heel groot nieuws in Engeland. Paul McCartneys reactie op Cilla's heengaan was: 'Such a shock to hear about Cilla's passing. She was a lovely girl who infected everyone with her great spirit. From first meeting her as a cloackroom girl in The Cavern in Liverpool, to seeing her many times since, she always had a fun loving dignity that made her a great pleasure to be around. She had a fine distinctive voice and was always a bit of a laugh. It was a privilige to know and love her.' Ook Ringo Starr reageerde snel, en zonder interpunctie, op het overlijden van Cilla:


Het meisje van de garderobe
Priscilla Maria Veronica White werd op 27 mei 1943 geboren in Liverpool. Dat maakt haar een paar maanden jonger dan George Harrison, de jongste van de vier Beatles. Als je elkaars tijd- en plaatsgenoot bent én ook nog eens een flinke dosis muzikaliteit bezit, dan is het niet vreemd dat je elkaar tegenkomt. Dat gebeurde in het geval van Cilla en The Beatles ook. Hoewel Cilla een administratieve opleiding deed, had ze een enorme hang naar de wereld van de showbusiness. Maar wat moest ze, als meisje van 17, in Noord-Engeland, op de drempel van de jaren '60? Juist....naar de Cavern Club in Mathew Street, in haar eigen woonplaats. De plek waar het gebeurde. De plek ook waar The Beatles vanaf februari 1961 steeds frequenter speelden. Het publiek stond tussen de middag in de rij om via de trappen af te dalen naar de muziekkelder. Er was nét genoeg tijd om de jonge veebelovende rock 'n' roll-bands te zien, die er lunchconcerten gaven. Daarna spoedde iedereen zich weer terug naar de baas. In de Cavern was het bedompt en lawaaiig, maar de plek had een enorme aantrekkingskracht op het jonge Liverpoolse publiek. Wie eenmaal binnen was, gaf eerst zijn jas af bij Cilla. Met haar bijbaantje in de garderobe zat ze al aardig dicht bij het vuur.

Cilla, begin jaren '60, in The Cavern

Een contract dankzij John Lennon
Het lukte Cilla regelmatig om in de pauzes wat van haar zangkunsten te laten horen. Al snel raakte ze bevriend met een groot aantal Liverpoolse muzikanten. Bands als Rory Storm & The Hurricanes, The Big Three en The Beatles begeleidden de goedlachse Cilla met plezier. Het was John Lennon die haar een auditie bij Beatlesmanager Brian Epstein bezorgde. Cilla werd zodoende toegevoegd aan de groeiende verzameling Epstein-artiesten. Daarin was ze een opvallende verschijning met haar zelfverzekerde glimlach en grote bos rood haar, tussen de in donkerblauwe en grijze pakken gestoken muzikanten. Inderdaad, ze was de enige vrouw die bij Brian Epstein onder contract stond.

De artiesten die bij Brian Epstein op de rol stonden.

Vanaf 1963 ging het goed met haar carrière. De Liverpoolse zong in de jaren die volgden een groot aantal nummers de nationale hitparade in. Vaak gecomponeerd door gerenommeerde schrijvers, zoals Hal David & Burt Bacharach, Phil Spector en Randy Newman. In deze blog wil ik uiteraard stilstaan bij de composities van haar goede vrienden John Lennon en Paul McCartney, die Cilla erg mooi wist te vertolken. Wie mijn blog wekelijks als e-mail ontvangt, verwijs ik naar de online versie, waar onderstaande filmpjes aan te klikken zijn.

Love of the Loved (1963)
Cilla's eerste single was een echte Lennon/McCartney-original, waarin melodisch natuurlijk vooral het aandeel van McCartney te horen is. The Beatles hadden het nummer een jaar eerder gebruikt bij hun eigen auditie voor Decca, maar namen het nooit officieel op. Cilla's versie verschilde aanmerkelijk van de versie van The Beatles: de single had een grootser arrangement en leunde qua stijl nog erg op de traditionele, wat zoete amusementsmuziek van de jaren '50. Geschreven door een moderne gitaarband, maar nog heel ouderwets op de plaat gezet: het nummer markeert daarmee, zo vind ik, de overgangstijd waarin de populaire muziek zich op dat moment bevond.It's For You (1964)
John en Paul (en dan met name weer Paul) schreven dit nummer exclusief voor Cilla. Het leverde haar een top 10-hit op. Nog voordat ik wist dat dit liedje door Lennon en McCartney werd geschreven, vond ik het al prachtig. En Leo dus ook. Wat maakt het nummer zo bijzonder? Het mooie ritme met zes tellen in de maat? Het majestueze tempo? Of de verrassende melodische wendingen, na ruim een halve minuut, die het nummer verder opstuwen...een spel waarin de mineuren en majeuren om elkaar heen dartelen, waarna het lied weer sierlijk terugvalt naar het oorspronkelijke thema? De lange melodielijnen, die je zelden nog hoort in de huidige popmuziek, geven It's For You een uitzonderlijke klasse. Misschien hoort het nummer wel bij de beste Lennon-McCartney-composities die er zijn. Het is trouwens ook Paul McCartney die piano speelde tijdens de opnamesessies. Ik raad je beslist aan onderstaande clip te bekijken en te genieten van het lied. We zien Cilla naast Paul McCartney en John Lennon zitten. Vlak voordat Cilla opstaat, fluistert John haar waarschijnlijk nog snel iets schunnigs toe, getuige Cilla's reactie. Ons kent ons. Cilla zingt haar partijen en komt aan het eind van het filmpje weer met haar vrienden in beeld. Geniet!Step Inside Love (1967/68)
Opnieuw was het Paul McCartney die speciaal voor Cilla een lied schreef. Na wat minder succesvolle pogingen om het in de filmwereld te gaan maken, was Cilla inmiddels bij de televisie beland. Ze kreeg haar eigen programma, getiteld Cilla. Het nummer van McCartney fungeerde als herkenningsmelodie voor de kijkers. Paul schreef Step Inside Love tijdens de sessies van het Witte Dubbelalbum. Hij nam een aantal demo's op en het liedje, dat oorspronkelijk met één couplet en het refrein in het tv-programma werd gebruikt, groeide later toch nog uit tot een complete compositie. 

Cilla Black met Paul McCartney
Het onderstaande filmpje bevat het geluid van een demoversie. Ik vermoed dat we Cilla hier samen met Paul McCartney horen. Leuk is Cilla's verzuchting na een seconde of 10, als het niet helemaal gaat zoals het moet. Wie zeker weet dat we hier Cilla en Paul horen, mag het zeggen!


De ultieme coverversie van The Long And Winding Road
Hoe verging het Cilla verder? Na de dood van manager Brian Epstein, nam haar echtgenoot Bobbie Willis het management over. Cilla bleef platen maken, schitterde op televisie, in cabaretprogramma's en bleef onderdeel van de kring met mensen rond The Beatles. Ze genoot van een vakantietripje met Ringo en George. Ook was ze goed bevriend met Cynthia Lennon, Johns eerste vrouw. Samen met Cynthia en (zoon) Julian Lennon verruilde Cilla regelmatig het regenachtige Engeland voor zonniger oorden. George Harrison schreef in de jaren '70 twee nummers voor Cilla en Paul McCartney noemde uitgerekend haar vertolking van The Long And Winding Road de ultieme coverversie van de Beatles-hit. Een mooi compliment.

Actrice Sheridan Smith die de rol van Cilla vertolkt

Cilla's leven verfilmd
De driedelige (geromantiseerde) BBC-televisieserie Cilla wordt vanaf maandag 18 juli 2016, om 18.10 uur op NPO2 uitgezonden. De productie werd genomineerd voor verschillende tv-awards. Sheridan Smith, die de rol van Cilla Black vertolkt, won de National Television Award voor de manier waarop zij in de huid kroop van het garderobe-meisje uit de Cavern Club. Het is ook vooral die periode die in de serie belicht wordt. Ik ben nieuwsgierig en ga kijken!

9 opmerkingen:

 1. Weer een fijn verhaal over een stukje van de bijzondere puzzel van het fenomeen The Beatles. Ik ben ook heel benieuwd naar de serie en ga zeker kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je mooie reactie. Een puzzel vol stukjes inderdaad, of een landkaart waarop je steeds meer vlaggetjes kunt neerzetten! Fijn dat je meeleest!

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Prachtig verhaal, Anne. Je bent goed in de popgeschiedenis gedoken. Ben ook erg benieuwd naar de serie.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Na een heerlijke avond Cilla, de drie delen heb ik achter elkaar gekeken, als slagroom op de taart jouw verhaal. Djw Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor je leuke reactie Wendy!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke blog is dit en zeker is het leuk om te lezen over Cilla Black, misschien ook een idee om het ooit te hebben over the Beatles en the Ronettes/Phil Spector

  BeantwoordenVerwijderen