zaterdag 28 mei 2016

Faster: George Harrison als Formule 1-fan

Max Verstappen won onlangs de Grand Prix van Spanje. Voor het jonge Nederlandse Formule 1-talent was dit een enorme doorbraak. Dit weekend kwam Max alweer in actie, al leidde dat tot een kleine crash. Nu volg ik de racesport niet zo, maar ik begreep dat die overwinning een unicum is. Een jonge Hollander die alle grote favorieten achter zich laat. De Nederlandse overwinning ontroerde velen, zo bleek uit de reacties die ik op social media voorbij zag komen. Mooi moment voor iedereen die verknocht is aan deze snelle sport.

Snelle jongen Max Verstappen
Een man van grote tegenstellingen
Ook George Harrison was verzot op de wereld van het racen en de Formule 1. Je verwacht het juist niet van de Beatle die zo hield van mediteren, sitarmuziek, tuinieren en het zoeken naar het goddelijke. Harrison was een man van grote tegenstellingen. De spirituele Beatle stak zijn liefde voor de Formule 1 niet onder stoelen of banken. Iedereen heeft een hobby nodig.

Jong jochie op het racecircuit van Liverpool
In een interview met The Times vertelde George ooit dat hij als kind al gefascineerd was door auto- en motorraces. Hij kon er zelfs dicht bij huis van genieten. Op het racecircuit van Aintree bij Liverpool bezocht George de motorraces en zag hij als jonge jongen op 14 juli 1955 de Brit Stirling Moss de British Grand Prix winnen. Vanaf eind jaren '70 was George veelvuldig op F1-circuits over de hele wereld te vinden. Gewoon als fan, om te genieten van zijn favoriete sport.

George op 12-jarige leeftijd op Aintree, Liverpool: 
'Meneer, mag ik héél even op uw motor zitten?'

Doet u maar een McLaren F1 en een Rocket
Anders dan de gemiddelde F1-fan had George de middelen om zelf een aantal raceauto's aan te schaffen. Zo had hij McLaren F1 road car en een Rocket als favorieten. Ik weet niet meer precies hoe het zit, maar volgens mij werd in ieder geval één van de auto's op maat voor hem gebouwd, met een bijzondere inscriptie. Misschien kan iemand dit aanvullen op deze blog. Toen George in 1994 zowel Paul McCartney als Ringo Starr op bezoek had op zijn landgoed, maakten ze een ritje in één van zijn sportwagens. Alsof hij zijn oud-bandleden even van de trein had gehaald. Leuke beelden!Een ode aan Emerson Fittipaldi
George had veel vrienden in de racesport, waaronder de Braziliaanse coureur Emerson Fittipaldi. Deze waaghals overleefde in 1996 een zware crash, waarbij hij één van zijn nekwervels brak. Toen Fittipaldi na een periode van herstel weer opkrabbelde, ontving hij een bijzondere persoonlijke videoboodschap van een fan: George Harrison zong hem toe met een speciale versie van een heel bekend nummer. Here comes the sun, here comes Emerson. And I say: it's alright. 
Met de groeten van Harrisons vrouw Olivia en zoon Dhani, krijgen we nog mee aan het eind van het filmpje.Faster: Jackie Stewart
Zullen er veel popnummers geschreven zijn over de F1? Ik denk het niet. Daarom is het des te leuker dat George eind jaren '70 zijn liefde voor autoraces bezong in het nummer Faster. Geen sterk nummer, vind ik. In de clip speelt wereldkampioen Jackie Stewart de hoofdrol. Dat levert evengoed leuke beelden op. Je ziet en hoort George vooraf kort vertellen over zijn passie. 

Faster than a bullet from a gun
He is faster than everyone
Quiker than the blinking of an eye
Like a flash you could miss him going by
No one knows how he does it
But it's true they say
He's the master of going faster

4 opmerkingen:

 1. Geweldig filmpje van George die zijn race-vriend toezingt. En weer zo'n leuk inkijkje in het leven van een ex-Beatle.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. George was zelfs heel bepalend voor F1 en racen in verenigd koninkrijk.
  Hij was het die de failliete familie Hill een paraplu bood(Graham stortte neer in zijn privevliegtuig met meerdere mensen aan boord, bleek dat zijn piloten licentie was verlopen; schadeclaim miljoenen.Hij financierde Damon's stoel ook.
  Later hoorde ik dat hij ook het mclaren racing team financieel geholpen heeft omdat ze anders uit de autosport zouden moeten stappen.("het geld was op, ieder moment konden we naar huis gestuurd worden. Toen zagen we de leiding erg onrustig het kantoor binnen gaan, gevolgd door George Harrison.Binnen enkele minuten kwam iedereen lachend weer naar buiten..niemand heeft er ooit een woord over gesproken maar er is nooit meer gesproken over geld problemen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die sportwagen was een McLaren F1 XP4, waarvan er zeer weinig zijn geproduceerd. De wagen staat ook bekend als "The greatest automobile ever created' and 'The Most Excellent Sports Car of All Time". Meer info: https://en.wikipedia.org/wiki/McLaren_F1

  De F1 is een driezitter, en dat kwam goed uit want daar pasten de 'Threetles' precies in.

  BeantwoordenVerwijderen