zaterdag 14 mei 2016

The Fool (on the hill): Douwe Bob en The Beatles

Douwe Bob en zijn vader Simon Posthuma
Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival. Met een ontzettend fijn nummer, vind ik. Slow Down klinkt als prima Americana, ligt vriendelijk in het gehoor, is een degelijk popnummer en houdt de aandacht vast. Misschien wel omdat het, heel slim, steeds van toonsoort wisselt. Kijken jullie nog naar het Songfestival? Of is dat echt not done inmiddels? Wie denkt nog wel eens terug aan de tijd van de grote orkesten? De winnaars werden soms echte wereldsterren, of waren dat al. We hadden de illusie dat de vriendjepolitiek bij de jurering nét niet sterker was dan de kracht van het beste nummer. Wat de grote finale van 2016 ons brengt, weten we vanavond.
The Fool, Simon Posthuma tweede van links


De connectie tussen Douwe Bob en The Beatles
Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er bestaat een connectie tussen Douwe Bob en The Beatles. Die connectie loopt via zijn vader Simon Posthuma en is er niet bepaald eentje in de vage sfeer van 'hij was de buurman van de verzekeringsadviseur van de tandarts van Paul McCartney'.


Lennon en McCartney aan de voordeur
Simon Posthuma (Zaandam, 1939) trok in de jaren '60 samen met zijn toenmalige vriendin Marijke Koger door Europa. Simon had zich af laten keuren voor militaire dienst en was een vrije jongen die leefde van de wind en van zijn kunstwerken. Posthuma en Koger arriveerden in 1966 in Londen. Swinging Londen in die tijd. Een klassiek voorbeeld Right place, Right Time. Marijke was illustrator en haar werk viel op. Ze deed al klussen voor het Saville Theater dat Beatles-manager Brian Epstein in die tijd in Londen in zijn beheer had. Geloof het of niet, maar op een dag ging bij Simon en Marijke de bel. John Lennon en Paul McCartney aan de deur. Cuppa tea, Lads?


Bewonderaars
Het oorspronkelijke ontwerp voor Sgt. Pepper
Lennon en McCartney bleken bewonderaars van het werk van het kunstenaarsduo en nodigden Simon en Marijke uit om aanwezig te zijn bij de opnames van A Day In The Life. Vanaf dat moment ging het snel. Of ze de hoes van Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band wilden ontwerpen? Zeker wel. Dat resulteerde in een kleurrijk en psychedelisch landschap, helemaal passend in de sfeer van die tijd. The Beatles vonden het prachtig. Onder dwang van hun adviseurs werd het ontwerp toch terzijde geschoven en werd gevestigd kunstenaar Peter Blake uitgenodigd de uiteindelijke hoes te maken.

John Lennon met zoon Julian bij zijn Rolls Royce
John kijkt toe hoe zijn piano beschilderd wordt.

Alles mocht beschilderd worden
Dat het niets werd met de hoes van Sergeant Pepper, maakte de kunstenaars niet uit. Simon en Marijke, die inmiddels samen met Barry Finch en Josje Leeger, het collectief The Fool vormden, konden hun artistieke talenten volop kwijt. Zo beschilderden ze een muur in het huis van George Harrison en de piano van John Lennon. Marijke was ook betrokken bij het ontwerp van de schilderingen op de Rolls Royce van John. The Fool ontwierp tevens de kleding van het filmproject Magical Mystery Tour en zorgde voor een spectaculaire muurschildering op de Apple Boetiek in Londen. Dit was een winkel die The Beatles in december 1967 op de hoek van Baker Street en Paddington Street openden. Een winkel die overigens in juli 1968 alweer de deuren sloot.


Inspiratie voor The Fool On The Hill
Simon Posthuma kreeg vaak de vraag of hij The Fool vernoemde naar het Beatles-nummer The Fool On The Hill. Volgens Simon is het precies andersom.
Marijke las regelmatig Paul McCartneys toekomst met behulp van Tarot-kaarten. Steeds kwam daarbij de kaart van The Fool op tafel. Dit inspireerde Paul tot het schrijven van het nummer, aldus Posthuma in een interview.


Artistieke talenten
The Fool zou nog een aantal jaren bestaan. De kunstenaars trokken naar de VS en namen daar een aantal platen op. Marijke Koger bleef er wonen, Simon keerde uiteindelijk terug naar Nederland. Jaren later, in 1992, werd uit een relatie met danseres Ellen Benard zoon Douwe Bob Posthuma geboren. Douwe Bob erft zijn artistieke talenten dus van beide ouders.

Wat zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival hem uiteindelijk ook op zal leveren... Douwe kan altijd vertellen dat zijn vader ooit John Lennon en Paul McCartney aan de voordeur had staan.

3 opmerkingen:

  1. Weer een voltreffer. Nu maar eens even naar de website van het museum.
    Hebben ze daar al gordijnstof?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ;-) Volgens mij vanaf morgen zichtbaar. Ze hebben daar volgens mij 'jullie' stof, maar weet het niet zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fool on the hill, prachtig nummer. En weer een leuk en kleurrijk verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen