zaterdag 25 februari 2023

Bij de 80ste geboortedag van George Harrison: hoe hij zijn 25ste verjaardag in India vierde

We blijven nog een beetje in India-sferen, met de blog van deze week. In m'n vorige blog schreef ik over de documentaire The Beatles and India. En als we de klok terugzetten naar 25 februari 1968, dit weekend 55 jaar geleden, dan belanden we op de 25ste verjaardag van George Harrison. Wat gebeurde er die dag in Rishikesh? 

"All the world's a birthday cake"
Allereerst denk ik dat het voor George één van de meest memorabele verjaardagen van zijn leven moet zijn geweest. Je 25ste verjaardag vieren, op een plek waar je de muziek en spiritualiteit hoort en voelt die je in korte tijd zo dierbaar zijn geworden. George was bezig de symbolische 'reis naar binnen' te maken (ik schreef daar al eens eerder over) en gebruikte later zelfs de metafoor van de verjaardagstaart, om zijn eigen gewenste positie in de wereld te willen duiden. We kennen 'm: "All the world's a birthday cake, so take a piece, but don't take too much." Of er op zondag 25 februari taart was in Rishikesh? Ik had het niet verwacht. Maar het antwoord is: ja. 


Schaaltje pinda's
Het moet vast extra feestelijk gevoeld hebben dat The Beatles die week weer herenigd waren als band. Zo waren George en John al met hun vrouwen vooruit gereisd en volgden Paul en Ringo pas op dinsdag de 20ste februari. De foto's van die dag laten zien dat George in het zonnetje werd gezet. We zien The Beatles, hun vrouwen en een deel van hun entourage bij Maharishi zitten. Het doet bijna denken aan een Nederlandse verjaardag, in een kring rond een schaaltje pinda's. Er wordt ook duidelijk eten rondgedeeld:



Een omgekeerde globe

Op een andere foto is te zien hoe Maharishi George verrast met een verjaardagscadeau, in de vorm van een plastic wereldbol, die hij op de kop houdt. Hij zou George de globe hebben overhandigd met de woorden: “George, the globe I am giving you symbolizes the world today. I hope you will help us all in the task of putting it right,” waarop George de bol recht zette en antwoordde: "I've done it," een opmerking die gevolgd werd door applaus van de verjaardagsgasten. In zijn boek With The Beatles schrijft journalist (en ooggetuige) Lewis Lapham bovendien dat er gezongen en gedanst werd, waarna enkele hindoestaanse assistenten van Maharishi elkaar lachend met firecrackers bestookten.



Spiritualiteit en Spirits
Aandacht voor muziek was er ook. Zo gaf George zelf een optreden met zijn sitar en sloegen de gasten aan het 'chanten' met hindoestaanse gezangen. Maar, zo leerde ik uit de documentaire The Beatles and India, het was niet alleen maar een spiritueel feestje, want in de loop van de avond kwamen er ook andere 'spirits' aan bod, en vloeide er wel degelijk alcohol, waarna de stemming uitgelaten werd. Ik kwam nog een erg leuke foto tegen, van een hilarisch moment, waarop ook Beatles-roadmanager, -bodyguard en -vertrouweling Mal Evans te zien is. George en Mal probeerden hun verstrikte bloemenkransen uit elkaar te halen. Die verjaardag vol spiritualiteit en aardse geneugten was misschien ook weer heel tekenend voor de manier waarop George zich de rest van zijn leven zou bewegen: tussen de spirituele en materiële wereld. Hij deed zich tegoed aan 'the best of both', kunnen we wel zeggen. 

Dit weekend zou George Harrison 80 jaar zijn geworden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten