zaterdag 5 juni 2021

The Beatles in Hillegom: het vergeten optreden in Treslong op 5 juni 1964 (en het Beatlesmonument dat er te vinden is)

Op 5 juni 1964 stond het Zuid-Hollandse dorpje Hillegom op zijn kop, vanwege de komst van The Beatles. Dat is dit weekend 57 jaar geleden. Eerder dit voorjaar was ik er in de buurt en besloot ik, nieuwsgierig, een kijkje te nemen bij het Beatlesmonument dat daar enkele jaren geleden ter ere van die gebeurtenis werd geplaatst. We parkeerden onze auto aan de rand van het Van Nispenpark en gingen op zoek.
Het werd Hillegom
The Beatles arriveerden destijds op een steenworp afstand, later dan gepland, bij zaal Treslong. Het complex, in 1952 gebouwd op het terrein van buitenplaats Treslong, bestond uit een restaurant en een beurshal voor het verhandelen van bloembollen. Vanwege de omvang van de hal, was de locatie geschikt voor concerten en televisieregistraties. In het ontzettend leuke en informatieve boek The Beatles in Holland (2014, Jan Cees ter Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg en Piet Schreuders) lees ik dat de jongens aanvankelijk in theaterzaal Marcanti in Amsterdam-West geboekt waren. Het werd uiteindelijk Hillegom.VARA-publiek
The Beatles kwamen op vrijdagmiddag 5 juni 1964 tegen de klok van vier aan. Na een wat chaotische ontvangst startten om half zes de repetities. De uitzending werd om acht uur opgenomen. In het publiek zaten vooral VARA-medewerkers en familieleden, die door hun connectie met de VARA aan kaartjes hadden weten te komen. Zo keken Wim Kan, Corry Vonk en Rudi Carrell toe. Ook een jonge Kees van Kooten zat in de zaal, met een kaartje dat hij via vriend en radiomedewerker Wim de Bie had weten te bemachtigen. Het programma bestond uit een interview met Herman Stok (die afgelopen week overleed) en Berend Boudewijn. De laatste werd betrokken, omdat hij beter Engels sprak. Daarbij werden ook vragen uit de zaal beantwoord. The Beatles playbackten vervolgens Twist and Shout, All My Loving, Roll over Beethoven, Long Tall Sally, She Loves You en Can't Buy Me Love.


Foto: Beeld en Geluid


Speuren naar het kunstwerk
Wij bleken aan de andere kant van het Van Nispenpark te hebben geparkeerd. Terwijl we het park in liepen, zochten mijn ogen naar iets dat op een monument leek. Ik zag het zo snel niet. Waren we wel goed? Midden in het park hielden we stil. Er wandelde een dame op leeftijd voorbij. Vermoedelijk met haar kleinkind. We besloten haar te vragen of dit het park met het Beatlesmonument was? Ze knikte bevestigend en wees diagonaal over het grasveld naar de andere hoek van het park. Daar stond een donkerblauw kunstwerk, met uitsparingen. Op afstand viel het nauwelijks op.


Een ooggetuige
Zelf wist de dame zich nog goed te herinneren dat The Beatles kwamen. "Het was op een doordeweekse dag. Wij woonden een dorp verder, maar gingen hier in Hillegom naar school. We besloten die dag te spijbelen en The Beatles bij de hoofdingang van Treslong op te wachten," vertelde ze me. "Maar dat plan mislukte, want uiteindelijk arriveerden ze bij de zij-ingang, dus ik heb nauwelijks een glimp van ze op kunnen vangen. Bij het avondeten biechtten we aan onze ouders op dat we gespijbeld hadden om The Beatles te kunnen zien. We kregen geen straf."

Hillegom in rep en roer op 5 juni 1964,
foto: Poppe de BoerOnthuld door Marga van Praag
Wat bijzonder om dan toch weer een ooggetuige te spreken, op een willekeurige vrijdag in maart, 57 jaar naar dato. Ik vond het bezoek al helemaal geslaagd. We bedankten haar en wandelden richting het monument. Het staat bij de hoofdingang van het park, dichter bij het centrum. Een logische plek. Ik zag de gestileerde weergave van vier muzikanten, vormgegeven door Nicolas Dings. Het monument werd op 8 juni 2019 onthuld door Marga van Praag, die destijds ook in het publiek zat en The Beatles een vraag mocht stellen. Een jaar later werd het vijftien meter verplaatst, om iets meer ruimte te bieden aan de speeltoestellen in het park. 


Vergeten optreden
Best interessant om het nu eens met eigen ogen te zien. Hoewel het door de donkerblauwe kleur bescheiden opgaat in de omgeving, vond ik het wel een mooi monument. Duidelijk is er de connectie met de Bollenstreek in verwerkt. Het is geweldig dat een club mensen zich destijds heeft ingezet om het ontwerp en de plaatsing mogelijk te maken. De installatie vormt een waardige herinnering aan het "vergeten" optreden dat The Beatles in Nederland deden. Vaker gaat het over de legendarische vaartour door de Amsterdamse grachten en het optreden in Blokker dat een dag later plaatsvond.

5 juni 1964, foto: Poppe de Boer


Chaos
Met invaller Jimmie Nicol op de drums werkten John, Paul en George zich die avond van de 5e juni 1964 door hun playback-act heen. Bij de laatste twee nummers betrad het publiek de set, waardoor het uiteindelijk zo druk werd, dat de drie zangers/gitaristen uit veiligheidsoverwegingen naar de zijkant van het toneel werden begeleid. Invaller Jimmie Nicol bleef dapper de maat slaan. Daar was hij tenslotte voor ingehuurd. Bekijk hier de chaotische beelden, waarbij het geluid waarschijnlijk vanwege copyright is weggehaald. Met het monument dat nu op een steenworp afstand staat, wordt ook Jimmies korte tijd als inval-Beatle gememoreerd. Kreeg 'ie toch nog wat. Samen met een horloge, geloof ik.

3 opmerkingen:

 1. Update 5 juni 20-21 - De Jongenskamer - DirkJan Vos

  Onderstaande reactie gepost onder een blog van BeatlesTalk:

  The Beatles in Hillegom: het vergeten optreden in Treslong op 5 juni 1964 (en het Beatlesmonument dat er te vinden is) - 5 juni 20-21 - beatlestalk.blogspot.com

  +++

  In het wekelijkse artikel van Anne Hurenkamp op haar blog BeatlesTalk besteedt ze zaterdag 5 juni aandacht aan het 'vergeten' concert van The Beatles in Treslong, 5 juni 1964, vandaag (ook een zaterdag) 57 jaar geleden. Ik denk vergeten omdat het niet echt live was, maar er werd geplaybackt.

  Ik lees wat dingen die ik nog niet wist, maar mogelijk wist Anne niet dat het interview met de Fab Four wel integraal op YouTube staat, Ze verwijst wel met een linkje naar een paar minuten van het tv-optreden dat op YouTube staat, maar waar het geluid waarschijnlijk vanwege copyrights zijn verwijderd.

  The Beatles - Hillegom 1964 - (2:10 - zonder geluid)
  https://youtu.be/a1ZlEpSdbk8

  Wat jaren geleden heb ik nog wel het hele optreden op YouTube gezien, met geluid en met op het einde al de keurige teenagers die voor het podium gingen dansen. Ik heb nu wel even de setlist opgezocht en ze playbackten de volgende zes nummers. Het tv-optreden begon om 20.00 uur.

  Twist and shout
  All my loving
  Roll over Beethoven
  Long tall Sally
  She loves You
  Can't buy me love

  Op YouTube is nog een clipje te vinden met veel foto's van de repetitie in Treslong met daaronder een gebrekkige geluidsopname met publiek van I want to hold Your hand, maar is niet van Treslong, want daar hebben ze dat niet gespeeld.

  The Beatles rehearsal at Dutch TV Show in Holland 1964 /photos (2 min. 45) https://youtu.be/TCjyHmFL3Lw

  Nu heb ik van de week een stukje geschreven op mijn website naar aanleiding van het overlijden van Herman Stok (heb hem ooit ontmoet) en heb ik daar een linkje gezet naar het tv-interview dat aan het optreden vooraf gaat.

  Nu verbaas ik me nergens meer over en mogelijk vond Anne het niet interessant om een linkje naar YouTube te geven, maar ik denk dat ze niet wist dat het op YouTube staat, want het is moeilijk te vinden (ik schrijf daar in mijn IM wat meer over) en ook iemand als Henk van Gelder heeft er in zijn in memoriam voor Herman Stok in de NRC geen melding van gemaakt. Ik denk ook door onwetendheid,

  Hier de link naar mijn stukje waarin de link naar het interview kan vinden en met nog wat meer. Daar kan je ook lezen welke (ongelooflijk stompzinnige!) vraag Marga van Praag stelde en vervolgens het hele interview kan bekijken en ook zien hoe ze de vraag doorgeeft aan Herman Stok. Het zijn, vind ik, 12 heel vermakelijke minuten.

  IM Herman Stok - 1927 / 20-21 - De Jongenskamer
  http://www.dejongenskamer.nl/varia99.htm#stok

  Door het stukje op BeatlesTalk heb ik nu ook maar de foto die ergens anders op mijn site is te vinden ook onder mijn stukje gezet met een bekend iemand die ook in het publiek zat en waar ik zelfs de grootste Beatleskenners nog niet over gehoord heb.

  En zo voegen we gezamenlijk nog steeds zoveel jaren later wat kleine stukje toe aan die grote, heerlijke puzzel die The Beatles heet.

  * Jan Cremer in het publiek bij het optreden van de Beatles 5 juni 1964 *

  Jan Cremer en Jayne Mansfield (foto's) - De Jongenskamer
  http://www.dejongenskamer.nl/jmjc.htm

  +++

  Morgen is het 6 juni 20-21 en toen waren in 1964 de twee niet uitverkochte concerten in Blokker. Ik ga dan nog proberen om er aandacht voor te krijgen op de radio, ook vanwege het recente overlijden van Herman Stok. Als er wat van terechtkomt, dan plaats ik een nieuwe update.

  De Jongenskamer - Website DirkJan Vos
  http://www.dejongenskamer.nl

  DirkJan Vos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 juni 20-21 / 22:15 = Ik heb mijn best gedaan vandaag voor Herman Stok en de Beatles, maar ook Leo Blokhuis op Radio 2 geloofde het wel met mijn appje 's avonds in Blokhuis voor enige aandacht voor Blokker, vandaag 57 jaar geleden en om ook Herman Stok nog te memoreren, hij ging nergens op in, ook niet om I saw her standing there te draaien omdat The Beatles daarmee in Blokker begonnen, maar vlak voor het einde van zijn programma draaide hij met die prachtige hoornsolo For no one.

   DirkJan Vos

   DJ dA FoX

   IM Herman Stok - 1927 / 20-21 - De Jongenskamer
   http://www.dejongenskamer.nl/varia99.htm#stok

   Verwijderen
 2. Met groot genoegen kun je als Beatlesfan of -liefhebber de blog ´Beatles Talk´ volgen en dat ik doe dus net als vele anderen. Ga door met dit mooie werk.

  BeantwoordenVerwijderen