zaterdag 12 juni 2021

Awaiting on you all: de spectaculaire All Things Must Pass-jubileumbox komt eraan!

Het is zover: de All Things Must Pass-box van George Harrisons magnum opus is aanstaande. Deze week maakte de familie Harrison bekend dat we de uitgestelde anniversary edition van het jubilerende driedubbelalbum uit 1970 op 6 augustus 2021 tegemoet kunnen zien. Daarmee komt niet alleen een lang gekoesterde wens van de liefhebbers, maar ook van George Harrison zelf uit.


"God, that reverb!"
Niet dat Harrison destijds ook maar had kunnen overzien dat er ruim vijftig jaar naar dato maarliefst zeven verschillende edities van zijn grootste artistieke en commerciële succesalbum zouden verschijnen. Nee, het ging hem zelf vooral om het maken van de ultieme remix van het destijds door Phil Spector geproduceerde geluid, vol bombast en echo. Zoon Dhani zei daarover in een interview met Rolling Stone Magazine: "He hated the reverb. He said this to me a million times: 'God, that reverb!'" Het bleef George bezig houden en in 2000 bracht hij dan ook al een behoorlijke opgeschoonde remaster van het album uit. Een jaar later stierf hij.Een badkamer vol watten
Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en kunnen we vanaf augustus de vruchten plukken van de noeste arbeid ("decades in the making") die zoon Dhani, samen met technicus Paul Hicks, de voortzette om het album met hulp van voortschrijdende techniek uit die "badkamer vol watten" te halen. Daartoe verscheen vorig jaar november, op de echte vijftigste verjaardag alvast de "de-Spectorized" versie van het titelnummer All Things Must Pass. Een erg mooie, directe remix. Niet eens van het nummer dat door Spector het meeste geweld was aangedaan. Wat dat betreft ben ik benieuwd naar de remixes van nummers als Wah-Wah, Let It Down en Awaiting On You All. Hoe clean en direct gaat dat straks allemaal klinken? De tijd zal ons leren hoe groot het verschil met het origineel zal zijn. Geschiedenis herschrijven? Nee, eigenlijk vervult de familie vooral de wens van George zelf. Dat rechtvaardigt deze jubileum-mixen bij voorbaat. Uber Deluxe Box Set
Waar hebben we straks in augustus uit te kiezen? De zeven edities lopen op van een standaard 2 CD- en 3 LP-box tot diverse deluxe editions op cd, blue ray en lp, waarbij het geremixte album is aangevuld met demo's, repetities en outtakes. Die circuleerden grotendeels al de afgelopen jaren, maar wellicht horen we straks wel veel nieuwe zogeheten "studio chatter" en krijgen we weer nieuwe inzichten in de manier waarop het album destijds tot stand kwam. Vermoedelijk zal het gros van de serieuze verzamelaars kiezen voor de lp- of cd-box met in totaal 70 tracks en het luxe boek, qua opzet lijkend op de jubileumedities van de anniversary boxen van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The White Album en Abbey Road. Maar wie écht iets bijzonders wil (en de portemonnee trekt) kan deze keer een stap verder gaan door de Uber Deluxe Box Set voor een bedrag van € 999,99 aan te schaffen. Duizend euro zegt u? Ja, maar dan heb je ook iets.Tijdcapsule
Wie zich laat overhalen tot deze aanschaf, krijgt een houten krat met daarin alle beschikbare cd's, blue rays en lp's met de 70 audiotracks, twee boeken (waarvan één samengesteld door Olivia Harrison), een houten boekenlegger gemaakt van een eik van het landgoed Friar Park, een set replica-beeldjes van George en de kabouters waarmee hij voor de hoes poseerde, een tekening van de hand van Klaus Voormann (die als bassist op het album te horen is), een boek van Yogananda: "Light From The Great Ones", een hindoestaanse gebedsketting en een replica van de originele albumposter. Ik word er bijna duizelig van. Da's nog eens iets anders dan een McCartney-album in 25 verschillende kleuren-edities. Indrukwekkend, bijna hilarisch over the top, maar toch ook heel mooi, vind ik. Eigenlijk gaat hier het George Harrison-erfgoed mee de toekomst in. De doos is een tijdcapsule die ongetwijfeld over een eeuw met belangstelling bestudeerd zal worden. Ik mag die Harrisons wel. 
Dhani Harrison
zittend op die bijzondere Uber Deluxe Box Set
op de plek van de oorspronkelijke
covershoot


4 opmerkingen:

 1. Goeie column Anne! Vooropgesteld: ik ben een groot liefhebber van GH zijn muziek en filosofietjes maar hier past enige reserve: Take 36 van Run of the mill (inmiddels op youtube) vind ik George onwaardig en I'll still love you, een outtake en favoriet van mij, heb ik niet kunnen ontdekken bij de nieuwe, eventueel ge-remixte, titels. Dus ik blijf voorlopig nog effe sceptisch (op you tube staat al een clip met titel 'All things must cash'...... , nou, dan weet je 't wel)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I'll still love you is naar mijn smaak een van de betere Harrisongs. Bedoeld voor Shirley Bassey, geprobeerd door Ronnie Spector en Cilla Black, uiteindelijk een nummer voor Ringo. Opmerkelijk is dat het erop lijkt dat de Apple Jam (oorspronkelijk lp3) weer in de oude volgorde wordt gepresenteerd, en niet zoals in de heruitgave uit 2000, toen door George aangemerkt als de correcte volgorde. Ik sla de Uber-editie over en ga voor de 5cd+bluray versie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verbazend toch dat George inmiddels al weer 20 jaar is overleden.. dat lijkt veel korter. He is dearly missed. Deze set doet hem wel eer aan, ik verheug me er op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello, goodbye,

  Deze uitgave lijkt mij fantastisch.
  Take 36 van 'Run of the mill' is voor mij al veelbelovend.
  Net zoals de John Lennon/Plastic Ono Band box voor mij schitterend is.
  Ik ga voor de 5cd/bluray box.

  Op naar 6 augustus 2021. Wat een feest.

  Groet,
  Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen