zaterdag 13 maart 2021

Hoe The Beatles neerstreken in Cliveden House voor de film Help!

Onlangs zapte ik op tv naar een documentaire over Cliveden House. Het majestueueze landhuis, dat zo'n veertig kilometer ten westen van Londen ligt, doet tegenwoordig dienst als vijfsterrenhotel. Sinds Meghan Markle er aan de vooravond van haar huwelijk met Prins Harry logeerde (u kent ze wel), wordt het hotel vaker dan ooit geboekt. Vanuit de hele wereld reizen de rijken naar Cliveden om zich er in de watten te laten leggen. Bij het horen van de naam 'Cliveden House' rinkelde er bij mij Beatles-belletje, dus ging ik op zoek naar wat The Fab Four er ooit te zoeken hadden.
De laatste scènes voor de film Help!
Met mijn wijsvinger gleed ik door het register van het boekje 'Het Londen van The Beatles,' een geweldig naslagwerk van Piet Schreuders, Mark Lewisohn en Adam Smith. Het brengt alle Beatles-gerelateerde locaties in en rond Londen vakkundig in beeld en is één van de fijnste boeken over The Beatles die ik in mijn bezit heb. Ik blijf iedereen dan ook aansporen een exemplaar aan te schaffen, voor urenlang lees-, kijk- en bladerplezier. Al snel vond ik een verwijzing naar Cliveden en bladerde ik naar pagina 209. Inderdaad. The Beatles waren hier op 10 en 11 mei 1965 te vinden om zo'n beetje de laatste opnames te maken voor hun tweede film Help!De Intermission-scène werd gefilmd in Bluebell Wood
Toen The Fab Four in mei '65 op Cliveden neerstreken was het landgoed al 23 jaar in het bezit van The National Trust. Eerder had de familie Astor een halve eeuw in het negentiende eeuwse Cliveden House geresideerd. In de film Help! moest het lijken alsof The Beatles Buckingham Palace bezochten. De band had namelijk geen toestemming gekregen daadwerkelijk bij Her Majesty te komen filmen. Drie locaties op Cliveden zijn terug te zien in de film: de French Dining Room, een raam aan de oostzijde van het gebouw en het Bluebell Wood. We zien The Beatles kaarten in de genoemde dining room. Wanneer we de jongens uit het raam zien hangen, is dat feitelijk een raam op de begane grond aan de andere kant van het gebouw. De korte maar hilarische Intermission-scène werd elders op het landgoed gefilmd, namelijk in Bluebell Wood, dat in mei 1965 prachtig in bloei stond. 


Het raam aan de oostzijde


Estafette-run
Tussen de opnames vermaakten The Beatles zich in en rond Cliveden House. Zo vond er een estafette-run plaats. Daarbij namen de bandleden het op tegen leden van de filmploeg. Elk van de vier teams bestond uit zes lopers, waarbij de (winnende) ploeg van The Beatles werd aangevuld met roadmanager Neil Aspinall en chauffeur Alf Bicknell. De run werd gefilmd met een 8mm-camera door één van de leden van de crew. Ik vraag me af of die opnames ooit in het publieke domein zijn verschenen. Hopelijk duiken ze ooit nog eens op. Het waren trouwens drukke dagen voor de jongens. 's Avonds stonden ze gewoon weer in Studio Two bij EMI om de nummers Dizzy Miss Lizzy en Bad Boy op te nemen. 


Cliveden House was trouwens vaker een filmlocatie. Ook voor Death On The Nile (1978), Scandal (1989), Chaplin (1992), Thunderbirds (2004), Mrs. Henderson Presents (2005),  en Made of Honour (2009) streken er filmploegen neer op de heuvel aan de Thames.


1 opmerking: