zaterdag 20 maart 2021

The Beatles in infographics

Wie mijn blog al wat langer volgt, weet dat ik vooral een grote voorliefde heb voor Beatlesboeken. Naslagwerken, biografieën en ook fotoboeken: ze zijn allemaal favoriet. Als het om The Beatles gaat, ben je eigenlijk nooit klaar met verzamelen, wanneer je je speciaal richt op boeken. Natuurlijk is er verschil in kwaliteit en probeer je een zo fijn mogelijke boekenverzameling aan te leggen. Onlangs stuitte ik op een wat afwijkende publicatie: Visualising The Beatles, geschreven door John Pring en Rob Thomas. Het boek verscheen in 2016 bij Orphans Publishing. Op de voorzijde prijken aanbevelingen van The Guardian ('Magical') en The Huffington Post ('Vastly new and revealing'). Afwijkend is het boek zeker.




Beatles- en infographic-fans
Auteurs John Pring en Rob Thomas zijn ook niet de gemiddelde Beatlesboekenschrijvers. Het ontwerpersduo dat elkaar op 11-jarige leeftijd op school ontmoette, stelde zich ten doel het verhaal van The Beatles te visualiseren. Niet in de vorm van een stripverhaal, maar met infographics. Daarbij vroegen ze zich af welke nieuwe inzichten ze zouden krijgen door het Beatlesverhaal op een totaal nieuwe manier te presenteren. Ze lanceerden hun idee op de funding-website Kickstarter en wisten daarmee zowel Beatles- als infographic-fans aan zich te binden. Hun creatieve avontuur kon daarmee beginnen. 

John Pring en Rob Thomas


Dr. Who en With The Beatles zijn even oud
De ontwerpers besloten hun boek op te bouwen rond de albums van The Beatles. Daarnaast vatten ze ieder half jaar het wereldnieuws en het Beatlesnieuws in een aantal highlights samen. Zo leren we dat de eerste aflevering van de televisieserie Dr. Who bij de BBC te zien was, in de week waarin de Britten naar de platenzaak gingen om With The Beatles aan te schaffen. De keuzes voor nieuwsfeiten uit de 'grote wereld' en de 'Beatleswereld' zijn volgens mij volledig willekeurig, maar ze geven een grappige koppeling tussen beide geschiedenissen. Andere thematische uitstapjes richten zich bijvoorbeeld op hoe de outfits van The Fab Four door de jaren heen veranderden, welke woorden The Beatles het meest in hun liedjes gebruikten en welke posities hun albums in de Verenigde Staten behaalden. Er is aandacht voor de films, voor Rooftop Concert, voor hun zoektocht naar een Grieks eiland. Onderstaand filmpje geeft een aardig overzicht van de inhoud van het boek:




Stof tot nadenken
De ruggengraat van het boek bestaat uit de behandeling van alle reguliere (Britse) albums die The Beatles uitbrachten. Per album lezen en zien we welke woorden het meest gebruikt werden, welke instrumenten de mannen speelden, wie de leadvocals verzorgde, wie welk nummer schreef, in welke toonsoort de nummers staan, welke lengte de tracks hebben en welke hitparade-positie het album in verschillende landen haalde. Dat klinkt als een droge opsomming van feiten, maar alle overzichten zijn als infographic opgemaakt en inspireren de lezer daarmee direct tot nadenken. Dat vind ik zo leuk aan dit boek.




McCartneys invloed op Pepper was groot
Zo zien we in één oogopslag dat Paul McCartney als songschrijver en leadzanger een behoorlijke stempel drukte op het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, dat G en E als toonsoort het meest gebruikt werden dat een groot deel van de nummers op die plaat niet eens de lengte van drie minuten haalde. Kijken we naar The White Album, dan zien we dat John Lennon als componist weer een grotere rol pakt. En dat de toonsoort "A" (zowel majeur als mineur) dat jaar blijkbaar favoriet was. Dat zijn toch leuke ontdekkingen, waar je normaliter niet snel zelf op komt. 




Kijkplezier
Visualising The Beatles is een speels en sympathiek kijkboek, waar je losjes bladerend dwars doorheen kunt. Hoewel de scope van het boek beperkt is, biedt het verrassende overzichten uit de carrière van The Beatles. Het overzicht met 'hairstyles' (van 1963 tot 1970) tovert direct een glimlach van herkenning op je gezicht. Zo was 1967 het enige jaar waarin alle vier de Beatles een snor lieten staan (vanzelfsprekend voor het thema-album dat Pepper moest worden) en gingen die snorren er in 1968 (behalve bij Ringo) weer af. Kortom: een kleurrijk en lijvig coffee table book met 241 pagina's aan interessante, grappige, charmante en triviale feiten over The Beatles. Goed voor het nodige kijkplezier en een originele blik op de carrière van The Fab Four. Je kunt het rustig toevoegen aan je verzameling. 

2 opmerkingen:

  1. Leuk boek, maar er was meer van te maken! Ik heb zelf een poging gedaan te ontdekken of er bepaalde ontwikkelingen zijn waar te nemen. Bijvoorbeeld: wordt de zang van Paul in latere Albums belangrijker...
    Een ander heb ik in een grafiekje gezet, dat volgt nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even kijken of er bijlages kunnen worden meegestuurd….
    Iemand een idee of dit kan ? Ik heb belangrijke informatie :)

    BeantwoordenVerwijderen