zaterdag 29 februari 2020

Een rondje Beatlesnieuws: George Harrison 77, Fab4Cast back on track, Simon Posthuma overleden, Macca in Metuchen

Deze week was er het nodige nieuws in Beatlesland. Af en toe vind ik het fijn om even wat samen te vatten in de blog. Dus: vandaag weer eens een rondje langs de Beatlesvelden!

77ste geboortedag van George Harrison
Al ontviel George ons op 29 november 2001, iets moois als een geboortedag blijft altijd bestaan. Zo herdachten we afgelopen week dat George Harrison 77 jaar geleden geboren werd. Zoals elk jaar komt daarbij altijd weer ter sprake of dat op 24 of juist op 25 februari 1943 was. Feit is dat George ergens rond middernacht werd geboren en dat men in Engeland de klokken in die periode een uur terug zette, schreef Olivia Harrison deze week op Instagram. Daar reageerden ook weer mensen op, met de uitleg dat de klokken in die periode zelfs twee uur terug waren gezet (Double Daylight Saving Time, durend tot 15 augustus 1943), dus dat George sowieso op 24 februari geboren zou zijn. Te vroeg of te laat?
Hoe dan ook, het blijft altijd een beetje een mysterie wanneer George Harrison ter wereld kwam. Zelf hield hij dat raadsel met de nodige humor in stand. Wie hem op 24 februari feliciteerde, kreeg van George te horen dat hij pas de volgende dag jarig zou zijn. Wie George op 25 februari het beste wenste, kreeg van hem het antwoord dat hij de dag ervoor jarig was geweest. Volgens weduwe Olivia vierde George zijn verjaardag zelf altijd op 25 februari. Het blijft allemaal een grote grap natuurlijk.
Liverpool eert George Harrison met Woodland Walk
De 77ste geboortedag van de Beatlesgitarist was voor de stad Liverpool aanleiding tot het openen van een speciale wandelroute, ter nagedachtenis aan George Harrison. De route is er nog niet, maar wordt in overleg met de erven Harrison samengesteld. Het initiatief voor de wandelroute komt van burgemeester Joe Anderson, die een ongebruikt stuk grond in Allerton, in het zuiden van de stad, op het oog heeft. Het terrein, dat zich dichtbij de wijk Wavertree bevindt, bestaat uit een mix van grasland en bos. Langs de route komen installaties en kunstwerken. De Liverpoolse burgemeester zocht contact met de familie Harrison, die het plan van harte ondersteunt. In het park komt tevens een nature classroom waar kinderen over de natuur kunnen leren.


Het park gaat open in 2021
Het gebiedje bevindt zich dicht bij de wijk waar Harrison opgroeide. Weduwe Olivia noemde het idee voor een park zeer passend, gezien de enorme liefde voor tuinieren die George tijdens zijn leven had: "I don’t think there is any better way to commemorate him in Liverpool than with a garden which can become a place of tranquillity and reflection for everyone." Het park moet in het voorjaar van 2021 toegankelijk zijn voor het publiek. Ondertussen mogen kunstenaars ontwerpen insturen, geïnspireerd op het leven en het werk van George Harrison. Ik ben benieuwd!
Fab4Cast back on track
Ja en toen dreigde even het doek te vallen voor Fab4Cast. Wegens steeds strenger toezicht op het delen van auteursrechtelijk beschermd werk, moesten eerder deze maand al alle afleveringen van Spotify verwijderd worden. Ook Soundcloud moest er aan geloven. Hoewel er natuurlijk begrip voor is dat auteursrechtelijk beschermd werk, ook dat van The Beatles, niet misbruikt of geëxploiteerd mag worden, is het ook zuur dat juist deze podcasts moesten verdwijnen. Iedereen weet en begrijpt dat Fab4Cast een niet-commerciële podcast is, die als doel heeft kennis te verspreiden over de culturele erfenis (in de breedste zin van het woord) die The Beatles de wereld hebben nagelaten. Uitleg, analyses en kennisdeling staan centraal. Daarbij is het gebruik van de muziek onontbeerlijk. Als blogger voelde ik me de afgelopen week al "geamputeerd", zonder de podcast als evenknie. Voorlopig is er een goed nieuw platform gevonden via Mixcloud. Hoe het wel mogelijk is daar verder te gaan en te luisteren, zal het team van Fab4Cast binnenkort toelichten. Ik ben in ieder geval enorm blij dat de kennisdeling rond The Beatles niet stopt en dat we de trouwe en enthousiaste community rond Fab4Cast in stand kunnen houden met elkaar. Ook ik wil jullie bedanken voor alle steun en hartverwarmende reacties voor hen, de afgelopen week. 
Simon Posthuma overleden
Gisteravond werd bekend dat Simon Posthuma op 81-jarige leeftijd is overleden. Tussen de kunstenaar en The Beatles bestaat uiteraard een belangrijke connectie. Daarover schreef ik al eens een column, die je hier terug kunt lezen. Maatje Ron Bulters van Beatlesfanclub.nl sprak Posthuma enkele jaren geleden. Lees het interview hier terug.
Macca in Metuchen
En waar hangt Good Ol' Macca uit these days? Juist, in de plaats Metuchen, zo'n 50 kilometer ten zuidwesten van New York City. Op zondagmiddag 23 februari werd hij door voorbijgangers, al wandelend door de hoofdstraat, gespot. Ene John Manzo, eigenaar van een plaatselijk cateringbedrijf, zag Macca wandelen en foto's maken. De cateraar dacht vast zoiets als "holy moly", minderde vaart en liet zijn autoraam zakken. Hij vroeg Paul om een foto en kreeg toestemming er eentje vanuit de auto te maken. Natuurlijk kon Manzo het niet laten te vragen wat Macca in hemelsnaam in Metuchen moest. Paul antwoordde dat zijn vrouw Nancy er gewoond had. Hij kwam er dus even een kijkje nemen. Klinkt plausibel. Ik stel me dan altijd voor hoe het zou zijn, als ik hier in de contreien van Deventer, door een dorp als Schalkhaar of Lettele fiets en ineens Paul McCartney zou zien wandelen. Toch wel apart hè? Zo moet dat ook voor John Manzo geweest zijn. Die beëindigde het gesprek met de woorden: "You're awesome!" waarop McCartney naar hem terugwees en antwoordde: "You're awesome!" De Beatlesfan vertelde de pers dat het bezoekje van McCartney de afgelopen week the talk of the town was. Het bleef nog lang onrustig in Metuchen.

Paul McCartney, zondagmiddag 23 februari 2020 in Main Street, Metuchen,
met toestemming gefotografeerd voor de Buttery Bake Shoppe.


2 opmerkingen:

 1. Hello, goodbye Anne,

  Heel fijn dat de Fab4Cast terug is.
  Daar kunnen wij toch niet zonder.
  Mijn wens is: veel succes.

  Groet,
  Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Cornelis, nee...zonder de Fab4Cast kunnen we zeker niet. Ik ben erg blij dat ze weer online zijn en ons de komende tijd weer op veel moois kunnen trakteren.

   Verwijderen