zaterdag 29 september 2018

De White Album-aankondiging, het kinderboek van Paul McCartney en de heruitgave van Wild Life en Red Rose Speedway

Om maar met de deur in huis te vallen: het is werkelijk niet meer bij te houden wat er deze weken allemaal rond The Beatles gebeurt. Welke andere band, die al bijna 50 jaar niet meer bestaat, is bijna dagelijks in het nieuws? Ik kan het je niet vertellen. Deze week werden we opnieuw verrast met kersvers Beatlesnieuws.
Number 9, number 9....
Inmiddels is duidelijk dat de spectaculaire jubileumeditie van The White Album op 9 november zal verschijnen. Op deze November Number 9 kunnen we kiezen uit een 3 CD-deluxe edition, een box met maarliefst 7 CD's, een dubbel-LP én een 4 LP-set. Daarbij lijkt de 7 CD-box natuurlijk de meest aantrekkelijke aanschaf. Want wat gaan we daar een enorme hoeveelheid materiaal op terugvinden. Eindelijk komen de Esher Demo's officieel uit: de pasgeschreven nummers die The Beatles in mei 1968, vlak na hun thuiskomst uit India, bij George Harrison thuis in Esher op een taperecorder inspeelden. Alsof je aan de wieg van The White Album staat. Die demo's zijn onlosmakelijk met The White Album verbonden en het is historisch volledig correct om ze eindelijk toe te voegen aan deze nieuwe release.

Preview van de 7 CD-box


50 tracks onuitgebracht materiaal
Met onder andere die Esher-tapes krijgen we, in de meest luxe editie van de jubileumbox, 50 onuitgebrachte tracks uitgeserveerd. Natuurlijk, er circuleerde de afgelopen decennia al het nodige off the record, maar er valt voldoende te ontdekken op de nieuwe box, waarvan het materiaal ook nog eens prachtig geremixed is. Kijk even mee naar de [clip] die de spectaculaire release aankondigt:
Op de jubileumuitgave van The White Album valt genoeg te ontdekken
Rolling Stone Magazine lichtte al een tipje van de sluier op. Zo horen we straks George Harrison en Ringo Starr een duet zingen op Long, Long, Long en zijn we getuige van hoe alle Beatles samen, met John Lennon tokkelend op gitaar, Good Night inzetten. Tsjonge, die track heb ik nog nooit gehoord. Helaas krijgen we nu weer net níet die Good Night-versie die door Lennon zelf als voorbeeld voor Ringo werd ingezongen. Ook die opname moet er geweest zijn. Zou men zoiets achterhouden of is deze versie van Lennons compositie écht jammerlijk verloren gegaan? Misschien krijgen we daar ooit nog een antwoord op. We horen George Harrison dan wél weer de mist ingaan op take 27 van While My Guitar Gently Weeps. Dat wordt een ruigere versie die we inmiddels van de plaat kennen. Lees het volledige artikel voor alle details. Onlangs vertelden Giles (de zoon van) Martin en Sam Okell over het remixen van The White Album. Een klus die zij een stuk ingewikkelder vonden dan het werk aan Sgt. Pepper:
De nieuwe mix van Back In The USSR
Wat moet het allemaal gaan kosten? De meest uitgebreide set zal waarschijnlijk voor een bedrag tussen de € 125 en € 145 aan te schaffen zijn. Daar krijg je dan ook nog een boek bij. Koop 'm bij de onafhankelijke platenzaak, wel zo sympathiek! Ben je ondertussen alvast benieuwd naar de 2018-mix van Back To The USSR, zet dan je hoofdtelefoon op en [beluister hem]:
Hey Grandude!
Er was meer nieuws. Van een heel andere orde is het kinderboek dat Paul McCartney deze week aankondigde. We kennen McCartney's grote liefde voor Rupert Bear, een Engelse stripfiguur die zelfs al uit de jaren '20 van de vorige eeuw stamt. Macca verwerkte Rupert onder andere in de [clip] van We All Stand TogetherNu komt Paul dan zelf met een kinderboek op de proppen. Inmiddels zelf opa van 8 kleinkinderen, leek het hem aardig een boek uit te brengen dat zich speciaal richt op grootvaders en hun kleinkinderen. In McCartney's uitgave staat Grandude, zoals Paul zélf door zijn kleinkinderen genoemd wordt, centraal. Paul schreef het boek, dat pas volgend jaar september verschijnt, zelf en laat zijn hoofdpersoon, samen met vier kleinkinderen, allerlei magische avonturen beleven. We kregen deze week een korte toelichting van Macca himself: 
Drie nieuwe Wings-albums in de Archive Collection
En dan was er ook nog ineens de, zij het officieuze, aankondiging dat er twee nieuwe 'delen' van de Paul McCartney Archive Collection verschijnen. De afgelopen jaren brengt McCartney van tijd tot tijd zeer verzorgde boxsets uit van zijn albums. Geremixed, met outtakes, demo's of ander materiaal én voorzien van een boek. Op 7 december aanstaande verschijnen zijn eerste twee Wings-albums in zo'n luxe editie: Wild Life (1971) en Red Rose Speedway (1973). Daarnaast wordt gefluisterd dat juist het laatste Wings-kunststukje Back To The Egg (1979) de Archive Collection in 2019 zal aanvullen. Het meest aannemelijk is dat dat een duo-release wordt met London Town (1978).Wat gaan jullie aanschaffen?
Als we de balans opmaken, dan kunnen we, los van McCartneys recente album Egypt Station, naar de winkel voor de Imagine-box van John Lennon, de White Album-box van The Beatles, en de twee Archive-boxen van McCartney. Hebben we het ooit zo bont meegemaakt? Ik ben benieuwd of jullie één of meer van deze uitgaven gaan aanschaffen en welke dat dan wordt (of worden). Jongens, we gaan nog eens blut aan die Beatles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten