zaterdag 15 september 2018

Hoe New York deze week in de ban was van The Beatles

Het was me het McCartney-weekje wel, lieve lezers ;-) Voorafgaand aan de release van zijn nieuwe album Egypt Station, verscheen Macca in de talkshow van Howard Stern en in die van Jimmy Fallon. Met laatstgenoemde tv-host nam hij een grappig filmpje op waarbij het duo onwetende talkshow-bezoekers in de lift verraste. Het leverde weer gezellige televisie op. Als klap op de vuurpijl speelde Paul voor een select publiek van 300 mensen een intieme set in New Yorks Grand Central Station. Dat was natuurlijk qua locatie geheel in lijn met het thema van zijn nieuwe plaat.
Echte blazers: dat smaakt naar meer
Paul moet vocaal duidelijk nog even op stoom komen voor zijn aankomende wereldtournee, maar het optreden bevatte een paar verrassende elementen. Zo waren er échte blazers te horen op Letting Go en Lady Madonna, werd My Valentine (heel nostalgisch klinkend) gezongen door een megafoon, speelde Paul staand tussen het publiek een (overigens wat onzekere) versie van Blackbird en haalde hij, heel ontroerend, twee gepeste meisjes het podium op om mee te dansen op zijn kersverse anti-pest-plaat Who Cares. Het gesprekje dat Paul met de meiden had, is in de volledige concertregistratie te zien, niet op de [video] hieronder:Kreeg ik ook nog post van Paul
Met die echte blazers in het achterhoofd, besloot ik gehoor te geven aan de oproep van het McCartney PR-team om een Twitter-vraag in te sturen voor een Q&A die Paul vorige week maandag zou doen. Dus vroeg ik hem of 'ie overweegt om weer eens met echte blazers op tournee te gaan. Geloof het of niet, maar ik was die hele tweet alweer vergeten, toen ik aan alle kanten blije en verbaasde berichten kreeg of ik wel gezien had dat mijn vraag, als één van de weinige, uit die berg met tweets was getrokken en aan Sir Paul was voorgelegd. Dat had ik nog helemaal niet. Trots was ik wel. En blij met het antwoord. Laten we duimen dat Macca weer wat trompettisten, trombonisten en saxofonisten op het podium plaatst. Ik zou het geweldig vinden!
Ondertussen... bij de Lennons...
Met al die McCartney-mania zou je bijna vergeten dat er ook nog een familie Lennon is, die juist best een bijzondere week in de planning had. Want terwijl McCartney zijn tentenkamp in New York sloeg, stapte John Lennons oudste zoon Julian ook op het vliegtuig naar The Big Apple om in de Leica Gallery aan West-Broadway zijn fototentoonstelling Cycle te openen. Lennons oudste timmert al een aantal jaren aan de weg als fotograaf en exposeert over de hele wereld. Voorafgaand aan de opening sprak Julian met zijn jongere halfbroer Sean af. Uit de berichten die de broers openbaar op social media uitwisselden, blijkt dat ze blij waren elkaar te zien en dat de band tussen de twee warm is. Het samenzijn werd vastgelegd met een mooie foto en Sean bezocht aansluitend de opening van Julians expositie.

Sean en Julian deelden deze foto zelf via social media

John Lennon is Forever
Toen afgelopen vrijdagmiddag in Grand Central Station het podium voor McCartneys optreden werd opgebouwd, vond niet ver daarvandaan in Central Park een ceremonie plaats ter ere van John Lennon. Dat had alles te maken met het feit dat John Lennons hoofd vanaf deze week op een Amerikaanse postzegel prijkt. De zogenaamde Lennon Forever-postzegel is op een vel van 16 stuks te koop. Dat vel is zo vormgegeven dat het lijkt alsof het een hoes is, waaruit een single te voorschijn komt. Lennon was zelf een fervent postzegelverzamelaar. In 2016 werd zijn collectie op de World Stamp Show in New York tentoongesteld.Bob Gruen was een huisvriend
De foto die op de Lennon-postzegel staat werd in 1974 door Bob Gruen gemaakt, in de aanloop naar het verschijnen van Johns album Walls & Bridges. Gruen raakte bevriend met de Lennons toen zij begin jaren '70 in New York neerstreken, niet ver van het appartement van de bekende fotograaf. Gruen werd een huisvriend, die onder andere getuige was van de bezoekjes die de McCartneys in de jaren '70 nog wel eens aan de Lennons brachten. 

Fotograaf Bob Gruen, uiterst rechts, tijdens de onthulling van de postzegel


Bob, Sean en Yoko aan het woord
Tijdens de ceremonie sprak Gruen vanzelfsprekend een woordje (vanaf 27:00). Als je het leuk vindt de bijeenkomst in Central Park terug te zien, is het beslist interessant om ook even de korte speech van Sean Lennon te bekijken (vanaf 31:00). Hij spreekt met trots over zijn vader en diens gevecht destijds om een Amerikaans staatsburger te mogen worden. Wanneer Sean zijn moeder naar de microfoon begeleidt, wordt duidelijk hoe oud en broos Yoko inmiddels geworden is. De inmiddels 85-jarige Ono begint mentaal overduidelijk af te takelen, als ze in een wat warrig relaas ook nog even over Hitler begint. Aandoenlijk is het toch ook om haar John Lennon is Forever te horen zeggen. Na enkele minuten maakt Sean, die diezelfde avond aanwezig was bij het concert van Uncle Paul, subtiel een einde aan haar optreden. Misschien maar beter ook. [video]Ringo kroop in bed met Yoko
Alsof het allemaal nog niet genoeg was in New York deze week, dook Ringo ook ineens op. Niet alleen om een concert te geven in de Radio City Music Hall, maar ook om samen met Yoko aandacht te vragen voor de zogenaamde Lennon Bus. De John Lennon Educational Tour Bus, zoals het voertuig officieel heet, rijdt het hele jaar door de VS en Canada om studenten de kans te geven professionele muziek- en beeldopnames te maken en hun gedachten over wereldvrede te delen. Eens per jaar keert de bus terug naar New York. Dat was dit jaar blijkbaar reden voor een feestje:

Yoko Ono, Ringo Starr en acteur Jeff Bridges doen
nog even een bed-innetje.

De Imagine-film en -box komen er aan
Voor de Lennon-fans valt er trouwens heel wat te snoepen dit najaar. De heruitgebrachte originele jaren '70-versie van de Imagine-film gaat vanaf komende week in een aantal bioscopen draaien. Ik ga aanstaande maandagavond in Deventer naar het Filmhuis en ben erg benieuwd naar het resultaat van de gerestaureerde film. Ik verheug me er op om de prachtige muziek van het Imagine-album helemaal om me heen te horen in de filmhuiszaal. Verder verschijnt er binnenkort een werkelijk prachtige luxe albumbox van Imagine met veel onuitgebrachte mixen. Als klap op de vuurpijl kondigde CBS deze week de nieuwe documentaire Imagine: above us only sky aan, die ergens dit najaar op televisie te zien is. De docu, waaraan de Lennons hun medewerking verleenden, zou bijzonder beeldmateriaal bevatten. Wat een week. Never a dull moment, strange days indeed. ;-)


4 opmerkingen:

 1. Het is maar goed dat Sean een einde maakte aan zijn moeder's toespraak. Ik denk dat Yoko tegen zichzelf beschermd moet worden en niet meer in het openbaar moet spreken. Dit was echt beschamend. En waar Hitler nou opeens vandaan kwam?
  Paul's PR machine is echt op volle stoom en dat werkt zeker in zijn voordeel. Hij staat volop in de aandacht en daarmee krijgt Egypt Station ook de aandacht die het verdiend. De plaat wordt trouwens steeds beter hoe vaker ik hem hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je Pauls plaat steeds beter gaat vinden. Er gebeurt veel op het album, het is een ware ontdekkingsreis. En Yoko...inderdaad...die moet misschien maar niet meer in het openbaar spreken, om misverstanden te voorkomen.

   Verwijderen
 2. Dank voor deze leuke info en beelden.
  Nog in spannende afwachting van Paul's album, maar wat tot dusver is gehoord, vind ik lekker klinken.
  Hoop wel dat zijn stem inderdaad beetje bijtrekt voor zijn tour. Maar blijft knap allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat spannend dat je zijn plaat nog volledig moet gaan horen. Wanneer heb je de kans? Ja, die stem blijft gewoon een spannend iets, al willen we waarschijnlijk allemaal iets horen dat er niet meer is.

   Verwijderen