zaterdag 10 februari 2018

Dear Prudence: de vrouw die met The Beatles mediteerde en John Lennon inspireerde

Na de spetterende opening van The White Album, met Back In The USSR, neemt John Lennon ons mee terug naar Rishikesh, waar hij één van zijn gevoeligste teksten schreef. Over een dame die zich die weken ook bij de Maharishi in India gevoegd had.

Perpetuum mobile
In de fingerpicking-stijl, die The Beatles zich in India onder leiding van Donovan eigen hadden gemaakt, worden we meegezogen in een schema van 4 akkoorden. Als een perpetuum mobile neemt dat schema ons mee in het verhaal over Prudence Farrow, de jonge vrouw die door John Lennon muzikaal vereeuwigd werd en wier naam zelfs in de titel van het liedje terecht kwam. Wie was deze Prudence, wat deed ze in India en waarom was er tegelijk met The Beatles?


Prudence Farrow


Mia Farrow moest bijkomen van een scheiding
Toen The Beatles in februari 1968 afreisden naar de zogeheten Valley of the Saints in het noorden van India, waren zij daar niet de exclusieve gasten van de Maharishi. Ze sloten zich aan bij 60 mensen die door de goeroe getraind zouden worden om zelf leraar in de transcendente meditatie (TM) te worden. Tot de bekendere deelnemers behoorden Donovan, Mike Love van de Beach Boys, jazzfluitist en latere pionier van New Age-muziek Paul Horn en actrice Mia Farrow. De Amerikaanse was naar India afgereisd om te herstellen van haar scheiding van Frank Sinatra. In '65 was ze op 21-jarige leeftijd met de toen 50-jarige crooner getrouwd. Eind '67 kreeg ze de scheidingspapieren al door Sinatra gepresenteerd, terwijl ze in de filmopnamen voor Rosemary's Baby zat. Farrow besloot haar jongere zus Prudence mee te nemen op haar retraite bij de Maharishi. Dat ze er tegelijkertijd met The Beatles zaten, was toeval.


India bracht de ommekeer
De zusjes Farrow hadden een katholieke achtergrond en zaten op jonge leeftijd bij de nonnen op school. Als tiener zette Prudence zich enorm af tegen al deze devotie. Met een oudere zus die een steeds mooiere verschijning werd, zocht Prudence haar heil in drank en drugs. Na een LSD-trip die haar behoorlijk bang had gemaakt, stopte Prudence resoluut met het gebruik van geestverruimde middelen. Toen ze een vriend van haar broer sprak, die net terug was uit India, voelde ze dat het land en de cultuur haar iets konden bieden dat haar gevoel van leegte kon vullen. In 1966 maakte Prudence op de Universiteit van California kennis met de oosterse technieken van TM. Ook groeide haar interesse voor yoga, zoals bij veel westerlingen in die tijd. Al op 19-jarige leeftijd opende ze in Boston een yogaschool in een voormalig kerkgebouw. Prudence was, voordat ze op 23 januari 1968 met zus Mia in India arriveerde, dus al behoorlijk serieus bezig met oosterse filosofie. Het zou alleen maar serieuzer worden.


De familie Farrow in 1950: Prudence zit rechts, met witte strik, naast haar vader.
Moeder Farrow speelde "Jane" in de bekende Tarzan-films.

Dezelfde golflengte
Prudence wilde al langer de Maharishi ontmoeten en toen ze op een dag een telefoontje kreeg van zus Mia, die van plan was naar India af te reizen, sloot ze zich als vanzelfsprekend aan. De zusjes hadden al wel vernomen dat ook de Fab Four naar de ashram van de goeroe zouden afreizen, maar Prudence vertelde daarover dat het hele circus dat daarmee gepaard ging haar gestolen kon worden. Ze kwam voor haar eigen spirituele groei, al had ze een goede klik met de vier. Ze zat op dezelfde golflengte met de bandleden en vond hen zo down to earth. Volgens Farrow wilde de Maharishi de vier Beatles het liefst afzonderen van de rest van de groep, zodat ze niet teveel gestoord zouden worden. Daar zag de band niets in.

Prudence Farrow zittend op de voorgrond met Ringo en Maureen Starkey, Jane Asher en Paul McCartney

Prudence sloeg volgens Lennon een beetje door
Waar alle studenten van de Maharishi zich naast het leren mediteren ook bleven ontspannen, viel Prudence buiten de groep. In haar vurige wens om alle technieken snel en goed onder de knie te krijgen, zonderde ze zich steeds meer af in haar eigen hut. 's Avonds na het eten was niet ze niet bij de rest van de groep te vinden. Men praatte, de Beatles zaten te zingen met hun gitaren op schoot, maar Prudence zocht de afzondering en mediteerde en mediteerde. Op een gegeven moment deed ik dat vijf dagen achter elkaar. Zonder voor mezelf te zorgen. Ik at niet meer en sliep niet meer, vertelde Prudence vele jaren later. Ook dat ze The Beatles op hun gitaren hoorde componeren en oefenen. Als een stille getuige die The White Album hoorde ontstaan.


Prudence en de Maharishi

Life goes on-bra, Prudence!
Het waren John en George die door de groep werden aangespoord om de stille en altijd afwezige Prudence er weer bij te halen. Het stel ging naar de kamer van Prudence, speelde het pas gecomponeerde Ob-La-Di Ob-La-Da voor haar en vroeg of ze zich weer bij de rest wilde voegen. Dat ze zelf het onderwerp van een ander liedje zou worden, kon Prudence toen nog niet vermoeden. Pas heel veel later kwam ze daar achter, op bezoek bij haar moeder, die een exemplaar van The White Album op de draaitafel legde. Prudence was vereerd en vond het een prachtig nummer dat goed de exotische sfeer van de retraite in India weergaf. Ook vond ze dat John respectvol over haar geschreven had. John Lennon sprak jaren later met humor over Farrow: She'd been locked in three weeks and was trying to reach God quicker than anyone else, grapte hij.

Prudence en Mia op latere leeftijd


Waar zit de knip in Dear Prudence?
The Beatles namen Dear Prudence eind augustus 1968 op in de Londense Trident Studio's, met behulp van de voor die tijd geavanceerde 8-track opname-apparatuur. De spullen in Trident waren nieuwer en beter dan de apparatuur die aan Abbey Road stond. Het was Paul McCartney die achter de drumkit moest plaatsnemen. Ringo Starr was kort daarvoor weggelopen van de opnamesessies, zich onzeker voelend over zijn spel. Terwijl Ringo op vakantie ging, viel Paul in. Het drumwerk in het laatste gedeelte van Dear Prudence klinkt een stuk soepeler en inventiever dan dat in het begin. Kenners fluisteren dat hier waarschijnlijk Ringo weer te horen is en dat we dus te maken hebben met een "'knip" in het nummer. Ik ga er vanuit dat Jan Cees ter Brugge die knip heeft weten op te sporen en ons er de komende tijd in een uitzending van de Fab4Cast meer over gaat vertellen. Ik vond dit mooie filmpje met beelden van The Beatles in India bij de Maharishi. We horen de demo van Dear Prudence die John Lennon in mei 1968 bij George Harrison thuis opnam: [filmpje]



Onze Dear Prudence krijgt een gezicht
Net als George Harrison bleef Prudence Farrow trouwens een levenslange liefde houden voor oosterse filosofie. Ze werd TM-lerares en bleef het. Ook promoveerde ze aan Berkeley op het gebied van Azië-studies. Naast het lesgeven, hield ze zich bezig met projecten in de filmindustrie en vanaf 2000 schreef ze artikelen op het gebied van religie, filosofie en gezondheid voor toonaangevende magazines. Prudence is inmiddels een dame op leeftijd. In dit [filmpje] haalt ze herinneringen op aan haar weken in India met The Beatles. En ineens krijgt onze Dear Prudence een gezicht en een stem. Mooi!





3 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal. Het leuke is dat ik vorig jaar de Asram heb bezocht, zodat het nog meer gaat leven.
    Dear prudence is overigens heel goed gecoverd door Siouxsie and the Banshees. Ze scoorde er nog een flinke hit mee ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verhaal. Ook een mooi lieje, Dear Prudence, interessant intro. Was in de veronderstelling dat Obladioblada door McCartney al eerder was geschreven, voordat ze naar India vertrokken. Graapig als je bedenkt dat, na terugkomst, Lennon over de Maharishi Sexy Sadie schreef!

    BeantwoordenVerwijderen