zaterdag 16 maart 2024

Die fascinerende ándere blik op The Beatles: waarom je het Furore-Beatlesmagazine van april 2024 beslist moet lezen

Als je denkt dat je écht alles hebt gezien, gelezen en gehoord over The Beatles, dan raad ik je aan het gloednieuwe nummer van Furore Magazine te bestellen. Nummer 28 (april 2024) van de meest verfijne publicatie in de wereld is namelijk geheel gewijd aan The Beatles. Niet met platgetreden paden, uitgekauwde verhalen en oninteressante clichés, maar met een ongelofelijke hoeveelheid aan spannende nieuwe verhalen over The Beatles, die het resultaat zijn van diepgravend onderzoek van samensteller Piet Schreuders zélf en een aantal "stevige Beatlesonderzoekers" in de champions league van ons vakgebied.

Furore #28 verschijnt deze maand samen met #29:
een Beatles-themanummer en een 'algemene' Furore


Blinde vlekken, niches en details
De kracht van Furore zit 'm in het blootleggen van onontgonnen gebied in het grote verhaal van The Beatles. De blinde vlekken, de niches, de details die fascineren. Belangrijk? Heel belangrijk. Om dat grote verhaal beter te leren begrijpen. Zo reisde Piet Schreuders in april 2019 af naar de 'Beatles Ashram' (zoals het complex tegenwoordig heet) in Rishikesh, India. Hij deed dat samen met de Britse filmmakers Pete Compton en Reynold d'Silva, die op dat moment werkten aan wat de prachtige documentaire 'The Beatles and India' zou worden. 

Piet zette zijn enorme talenten in als locatiespecialist, waarbij hij aan de hand van foto's en filmbeelden van het Beatlesbezoek uit 1968, hielp om de historische situatie in kaart te brengen. Waar werd bijvoorbeeld de groepsfoto van de Maharishi met The Beatles en alle andere deelnemers aan het meditatiekamp gemaakt? Hoe zag de complete ahsram eruit? Waar stond de villa van de Maharishi, hoe was de bungalow ingedeeld waar The Beatles, Mike Love, Donovan en Mia en (Dear) Prudence Farrow verbleven? In het april-nummer van Furore doet Piet alles uit de doeken, compleet met reconstructiefoto's, plattegronden en opengewerkte (Capitoolgids-achtige) tekeningen, die ons écht inzicht geven in de plek waar The Beatles verbleven. Een plek die hen zo inspireerde voor het schrijven van vele nummers van het album The Beatles (The White Album, 1968).

Piet Schreuders bracht in Rishiskesh het terrein
in kaart waar deze foto in februari 1968 gemaakt werd.


De plek waar George Harrison viel

Nog zo'n verhaal: wie herinnert zich niet de openingsscène van de film A Hard Day's Night, waarin The Beatles rennend te zien zijn, door het Londense Boston Place: een straat die grenst aan Marylebone Station. De scène staat symbool voor de energie en de hectiek rond The Beatles in 1964, het jaar waarin ze de wereld veroverden. Een jaar ook dat ze amper zelf bij konden benen. Al na zes seconden in de film zien we George Harrison struikelen, snel opstaan en verder rennen, samen met de andere Beatles. De hoek om, het station in.

Met foto's, tekeningen en oude plattegronden reconstrueerden Piet Schreuders en Mark Lewisohn de scène. In het aantrekkelijk vormgegeven artikel word je als lezer meter voor meter meegenomen op de filmlocatie: welke winkels zaten er destijds aan deze straat? Waar struikelde George Harrison exact en kunnen we deze plek in het Londen van nu nog precies terugvinden (het antwoord is: ja). Er is verbazingwekkend weinig veranderd op deze Londense filmlocatie. Met de nieuwe Furore in je hand, bij je eerstvolgende citytrip naar Londen, kun je de scène letterlijk en figuurlijk nalopen (of -rennen).


De legendarische openingsscène van A Hard Day's Night,
het ogenblik waarop George Harrison struikelt en valt.


Die fascinerende ándere blik

Naast de vele kleine artikelen, die de lezer stuk voor stuk een glimlach op het gezicht bezorgen, is het hoofdartikel 'Maureen O'Grady's 1963' door André Barreau werkelijk een pareltje in deze nieuwe Furore. Het jaar 1963 was een spannende, interessante episode in de carrière van The Beatles. Terwijl hun populariteit in Engeland groeide, The Beatles nog regelmatig tussen Liverpool en Londen pendelden en Amerika 'nog niet wakker was', was de band nog relatief eenvoudig toegankelijk voor Britse journalisten en fotografen. Eén van hen was Maureen O'Grady, pas begonnen aan haar eerste baan bij Boyfriend, een popmagazine voor meiden. In twee jaar tijd ontmoette O'Grady The Beatles regelmatig, als ze op reportage ging om hen te interviewen of hun verrichtingen te verslaan.

André Barreau sprak uitgebreid met de journalist over haar avonturen met The Beatles. Het artikel is gelardeerd met onbekende foto's uit de privécollectie van O'Grady. We zien haar een sigaretje opsteken met George Harrison en we zien ook hoe The Beatles op 20 augustus 1963 rondhingen in het Palace Court Hotel in Bournemouth, de plek waar ze twee dagen later door Robert Freeman werden gefotografeerd voor de albumhoes van With The Beatles. Het is die ándere blik, door de ogen van Maureen O'Grady en fotograaf en collega Fiona Adams, die de reconstructie van deze periode zo fascinerend maakt. De officiële foto's kennen we wel. Deze foto's niet of nauwelijks. De vrouwelijke journalisten rond The Beatles, onder wie ook Maureen Cleave, bleven zo vaak onderbelicht. Daar brengt deze Furore opnieuw verandering in. 

Piet Schreuders en zijn bijdragers hebben de Beatleswereld met de nieuwe Furore weer een enorme dienst bewezen. Uniek lees- en kijkvoer. Om te hebben en te houden.

Maureen O'Grady en George Harrison

Doe jezelf, of een vriend(in), de nieuwe Furore cadeau
Te bestellen voor € 12,50 (+ € 4,19 verzendkosten) via de webwinkel van Furore  en razendsnel geleverd! Het is een koopje voor deze goed gevulde full colour 'bewaarglossy' vol Beatlesverhalen en -foto's.

Luister naar de Beatles-avonturen van Piet Schreuders
Piet was een tijdje geleden te gast bij Fab4Cast. In deze podcastaflevering hoor je alles over zijn detective-werk rond Beatleslocaties, -foto's en -filmbeelden. Leuk om te beluisteren in combinatie met Furore #28.

2 opmerkingen:

  1. is er ook een e-book versie of iets met audio? Misschien kan het niet vanwege copyrights maar ik wil best eens doorverwijzen naar een blindenbiliotheek om zo'n blad in te laten lezen voor de mensen die geen zwartdruk kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Yvonne, dat is een mooie vraag. Volgens mij bestaat die versie er niet. Omdat de verhalen in het magazine sterk gebaseerd zijn op foto's en andere soorten afbeeldingen, vermoed ik dat een versie voor mensen met een oogaandoening helaas minder geschikt zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen