zaterdag 21 maart 2020

Hoe Dark Horse wakker werd: nieuw materiaal van George Harrison op komst

Het zijn rare tijden, lieve lezers. Veel vertrouwde bezigheden vallen weg en iedereen moet zijn draai opnieuw vinden. Ondertussen werken velen, waaronder misschien jullie zelf wel, in de vitale sectoren om ons land draaiende te houden. In dat geval lezen jullie deze column ongetwijfeld pas veel later. Bedankt voor alles dat jullie doen voor ons land! Uit de grond van mijn hart. Juist deze weken vind ik het extra belangrijk dat de column overeind blijft. Dus schreef ik over recente ontwikkelingen in het Harrison-kamp, want die zijn er!


The Quiet Beatle?
Hoewel George Harrison vaak ten onrechte The Quiet Beatle genoemd werd, hielden de erven Harrison zich de afgelopen jaren opvallend stil. Zoon Dhani timmerde aan weliswaar aan de weg met zijn eigen muzikale carrière. Weduwe Olivia Harrison was ongetwijfeld achter de schermen druk als één van de vier executive members van de Apple board, maar écht spectaculair nieuws over de muzikale nalatenschap van George Harrison bleef uit. Tot begin dit jaar!


Wakker uit de winterslaap
Op 23 januari 2020 kondigde Dhani aan dat het door zijn vader in 1974 opgerichte platenlabel Dark Horse Records weer actief met materiaal naar buiten zou komen. Het label zou als het ware uit zijn winterslaap gaan ontwaken in het nieuwe decennium. De aankondiging werd gevierd met een nieuwe release op het label: een cover van het Tom Petty-nummer For Real-For Tom. Op het nummer horen we Dhani, met Jakob (de zoon van) Dylan, Amos Lee en Willie Nelson met diens zonen Micah en Lukas. [video]
Het bedrijf waar George en Olivia elkaar leerden kennen
Harrison junior refereerde in het persbericht dat hij Dark Horse Records als familiebedrijf beschouwt. Zijn ouders leerden elkaar er door kennen. Olivia werkte destijds voor de marketingafdeling van A&M Records in Los Angeles. Dat befaamde Amerikaanse label zorgde voor de distributie van Dark Horse Records. De transatlantische telefoongesprekken tussen George en Olivia resulteerden in een eerste ontmoeting in oktober 1974, waarna de twee officieel een stel werden. 1978 was het jaar waarin ze trouwden en hun zoon Dhani geboren werd. George en Olivia waren samen tot het overlijden van George, op 29 november 2001.

George bood andere artiesten een podium...
Met Dark Horse Records zat Harrison in de voorhoede van artiesten die hun eigen platenlabel oprichtten. Het label gaf George de mogelijkheid artiesten die hij bewonderde of wilde helpen zelf een podium bieden. Vriendschap en zijn persoonlijke voorkeuren leken daarbij belangrijker dan zakelijke overwegingen. Het was Harrisons intentie het label klein en overzichtelijk te houden. Hij bracht er zijn Indiase leermeester Ravi Shankar onder, net als de band Splinter en R&B-groep The Stairsteps. Saillant detail: Henry McCollough (ex-Wings) bracht in 1975 zijn album Mind Your Own Business uit bij het label van Harrison. [video]
...en gebruikte Darse Horse daarna als label voor zijn eigen albums
Vanaf 1976 gebruikte George Dark Horse Records vooral om zijn eigen albums de wereld in te slingeren, nadat hij in dat jaar formeel verlost was van de contractuele verplichtingen aan het Apple-label. George ontleende de naam van het label trouwens aan zijn in 1973 uitgebrachte nummer (en album) Dark Horse. Het logo van zijn platenmaatschappij bevat het zevenkoppige paard Uchchaihshravas, uit de hindoestaanse mythologie. "All of those artists that my father loved so much"
In de afgelopen 45 jaar was Dark Horse Records achtereenvolgens gelieerd aan distributeurs A&M, Warner Brothers, EMI en Universal Music Group. Nu is er de deal met BMG, die het label nieuw leven zal blazen. In zijn persverklaring van januari 2020 verklaarde Dhani Harrison: "I look forward to reintroducing, to a new audience, all of those artists that my father loved so much. We will also be expanding the Dark Horse family with new artists and classic catalogues in the coming years to include a rich and varied roster of incredible musicians whom we love." Een veelbelovend statement!

Dhani en Olivia


World Record Store Day: Chants of India
Op 5 maart volgde de aankondiging dat Dark Horse Records met een bijzondere re-release komt: om de honderdste geboortedag te markeren van Ravi Shankar (7 april 1920 - 11 december 2012) verschijnt op Record Store Day 2020 het album Chants of India voor het eerst op vinyl. George Harrison produceerde de plaat voor zijn vriend en leermeester in 1997. Ook speelde en zong hij er op mee. Het zou het laatste grote project zijn van de twee gezworen vrienden. Chants of India verschijnt als dubbelalbum op rood vinyl. Aanvankelijk zou dat op 18 april zijn, ware het niet dat Record Store Day door de Coronacrisis is verplaatst naar 20 juni 2020. [video]


De schatkist is open
Hoewel Dhani Harrison aankondigde met Dark Horse Records nieuw materiaal uit te brengen, zal het label zich waarschijnlijk grotendeels gaan richten op heruitgaven uit archieven van het label. De zoektocht in de Harrison-archieven leverde overigens interessante vondsten op, las ik onlangs in een uitgebreid artikel in Rolling Stone Magazine. Zo kwamen er stapels 24-track tapes te voorschijn van de All Things Must Pass-sessies uit 1970. Hoewel veel materiaal van die sessies op bootlegs zou zijn verschenen, kan niets tegen het oorspronkelijke, kwalitatief puntgave materiaal tegenop. Dhani en Olivia benoemden de tapes in hun interview met Rolling Stone, net als de enorme hoeveelheid geluids- en filmopnamen van Harrisons Concert for Bangladesh, Living In The Material World en zijn Dark Horse Tour. Het openlijk benoemen van die teruggevonden schatten mogen we misschien als een voorbode zien van de nodige re-releases de komende jaren. Jubilea genoeg op komst. [video]6 opmerkingen:

 1. Iets om naar uit te kijken. Wellicht dat Om Hare Om dan ook het - officiële - daglicht ziet: https://www.youtube.com/watch?v=gzlZEJrZ_TQ

  Zal Bertolf vast ook leuk vinden: https://www.youtube.com/watch?v=0iO1BSi5WsM

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Menno, ja Bertolf werd er ongetwijfeld ook door geïnspireerd. Mooie nummers he! Groet!

   Verwijderen
 2. geweldig goed nieuws, dank je wel! (maar ik ben dan ook wel een groot Harrison fan)vraagje: ik heb ook verschillende bootlegs van ATMP (beware of abkco/songs for Patti/the apple acetates (2cd). Zitten aardige uitvoeringen tussen maar, waar ik benieuwd naar ben:
  1)een goeie alternate met vocalen van ballad of sir frankie crisp is niet beschikbaar. zit-ie bij de nieuwe uitgave?
  2)zit er een goeie mix in van I'll still love you?
  3)is er een goeie alternate van art of dying met vocalen?

  Ga zo door, dank&veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag, helaas heb ik geen antwoord op je vragen. Ik denk dat je beter in de Harrison-bootlegs zit, dan ik. Ik hoop voor je dat de nieuwe releases je veel mooi materiaal zullen opleveren. Bedankt voor het meelezen!

   Verwijderen
 3. ok, dank voor je reactie. And keep on the good works with inspiring text actions!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het eventueel kan doorSCHALEN (gruwelijk woord!) naar JC; waarschijnlijk heeft hij wel een antwoord....

  BeantwoordenVerwijderen