zaterdag 23 november 2019

Hoe Leave My Kitten Alone van The Beatles steeds buiten de boot viel

Het nummer werd in de zomer van 1964 opgenomen, had niet misstaan op het album Beatles For Sale, maar belandde op de plank. De opname dook in de jaren '80 weer op, maar verscheen uiteindelijk pas in de nineties op het Anthology 1-album. Wat was dat toch met het Beatlesnummer Leave My Kitten Alone, dat buiten de boot viel? Hoewel we deze maanden rond de heruitgave van het album Abbey Road 'hevig' in 1969 zitten, leek het me leuk om ook weer eens een verhaal over de vroege Beatles te vertellen.


Even doorbijten
Op vrijdag 14 augustus 1964 worstelde John Lennon met het spelen en inzingen van een liedje dat hem eigenlijk best heel vertrouwd was. Al tijdens de optredens in Hamburg had Leave My Kitten Alone op het repertoire van The Beatles gestaan. Na het wereldwijd uitbreken van Beatlemania in 1964, de plaat- en filmopnamen van A Hard Day's Night en een tournee waarbij ze de aardbol waren overgevlogen, moesten The Beatles ook nog eens aan de bak voor het opnemen van een nieuwe langspeelplaat. Het was even doorbijten, stel ik me zo voor.


Pennen aan nieuw materiaal
Nog geen maand nadat A Hard Day's Night in de schappen lag, startten The Beatles met de opnamen voor Beatles For Sale. Al na drie dagen stond het nummer Leave My Kitten Alone op het programma. Een vertrouwde song dus, uit de Hamburg-tijd, en niet geschreven door Lennon en McCartney. Die twee zaten trouwens volop in de studio te pennen aan nieuw materiaal, maar de tijddruk was zo hoog, dat er ook ouder materiaal gebruikt moest worden om de plaat vol te maken. Ergens in 1959 of 1960 moesten The Beatles Leave My Kitten Alone hebben opgepikt. Het nummer werd zowel door de Amerikaanse R&B-zanger Little Willie John (die het ook componeerde en miauw-backing vocals bedacht) als door Johnny Preston opgenomen. Het was trouwens geen hit in Engeland. Sterker nog, het nummer had de Britse hitlijsten niet eens gehaald. [filmpje]
Lennon deed zuchtend zijn gitaar af
Veel tijddruk dus. Trekken we maar een oudje tevoorschijn, moeten The Beatles gedacht hebben. Maar dat viel toch tegen. In augustus 1964 was het al zo'n twee jaar geleden sinds de band Leave My Kitten Alone voor het laatst gespeeld had. Zodoende verliep de sessie in de EMI-studio die vrijdag moeizaam. In totaal zouden er vijf takes van het nummer worden opgenomen. Take één was compleet, maar miste het vuur dat de zangpartij van Lennon nodig had. Take twee strandde, waarop John zuchtte dat hij het liefst alleen zong, zonder er gitaar bij te spelen. Blijkbaar viel het combineren van zingen en spelen hem hier zwaar. Aan de complexiteit van het nummer kan het niet gelegen hebben: Leave My Kitten Alone is opgebouwd volgens het traditionele bluesschema.

John en George in augustus 1964 tijdens de sessies voor
Beatles For Sale

21 jaar op de plank
Lennon legde zijn gitaar af en volbracht een volgende take tot het eind. Take vier werd weer voortijdig afgebroken en Take vijf, ook compleet, kreeg uiteindelijk het vinkje 'beste resultaat'. Op die vijfde take zong John een tweede leadvocal in. George speelde opnieuw zijn leadgitaarpartij. Paul nam plaats achter de piano en Ringo voegde een tamboerijn toe. Niets aan de hand, zou je denken, maar ergens moet iemand besloten hebben Leave My Kitten Alone niet mee te nemen richting het nieuwe album. Waarschijnlijk was dat George Martin, die in 1964 nog stevig aan het roer stond in de studio. Kitten werd terzijde geschoven en bleef 21 jaar op de plank liggen. Althans, wat de versie van The Beatles betreft. De Britse band The First Gear kwam in november 1964 met een eigen bewerking van het nummer. Leuk detail: Jimmy Page was daar als producer en gitarist bij betrokken. [filmpje]Geoff Emerick kreeg een tweede kans
Opvallend genoeg werd het nummer begin jaren '80 twee keer geremixed. Eerst in 1982 door John Barrett voor de documentaire The Beatles At Abbey Road. De docu zou een jaar later onderdeel worden van een rondleiding door de Abbey Road Studio's. In 1984 legde Geoff Emerick de band opnieuw op de taperecorder en maakte hij een remix voor zijn Sessions-project. Dat Sessions-album zou dertien nooit eerder uitgebrachte versies van Beatlesnummers bevatten. Het kwam er niet, want Yoko, Paul, George en Ringo verleenden geen toestemming. Ook vond EMI dat de geplande release in 1984 het Give My Regards To Broadstreet-project van Paul McCartney in de wielen zou rijden. Zo werd het 1994 en kreeg Emerick opnieuw een kans om Leave My Kitten Alone te remixen. Deze keer met een succesvol vervolg. Het nummer verscheen uiteindelijk in 1995 als onderdeel van het omvangrijke Anthology documentaire- en cd-project.


Er zijn twee dingen die ik me afvraag. Vinden jullie het terecht dat Leave My Kitten Alone niet gekozen werd voor het album Beatles For Sale? Van mij had het best aan die plaat toegevoegd kunnen worden. En: zouden die remixen uit de jaren '80 nog ergens zijn opgedoken? Vast!2 opmerkingen:

  1. De 1982 mix is o/a te vinden op "Another Sessions…Plus".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Bob, ik begreep inmiddels ook uit andere reacties dat de mix wel is verschenen.

      Verwijderen