zaterdag 30 november 2019

He's coming up: Paul McCartney naar Nederland!

Hadden we deze week niet allemaal een licht verhoogde hartslag, bij het nieuws dat Paul McCartney dit voorjaar ook Nederland aandoet tijdens zijn Europese Freshen Up-tour? Sowieso voelde de afgelopen week een beetje als Sinterklaas, want we kregen ook nog een nieuwe McCartney-single voorgeschoteld. Het kon niet op.


Zullen we maar gewoon weer de Ziggo doen?
Maar goed. Eerst even over dat aangekondigde concert, op vrijdag 29 mei 2019 in het Goffertpark te Nijmegen. Het zal wel een agenda-kwestie geweest zijn: in welke week past er nog een concert in Nederland en welke plek zullen we daar voor kiezen? Zoiets moet het tourmanagement van McCartney gedacht hebben. Die Ziggo Dome was ongetwijfeld goed bevallen. Mooie, toch nog redelijk intieme zaal, prima akoestiek, logistiek prettig te bereiken voor de McCartney-karavaan. En ongetwijfeld veel blije mensen, die de keus hebben om comfortabel op de tribune te gaan zitten of juist die sta-plek dichterbij het spektakel kiezen. Win-win. 


Iets meer korte termijn-denken?
De realiteit was ongetwijfeld weerbarstiger. Als 29 mei de ideale datum voor McCartneys eigen agenda zou zijn geweest, waren Queen & Adam Lambert hem vóór bij het boeken van de Ziggo Dome. Hoe zou zo'n proces sowieso verlopen? Nemen dat soort grootheden al lang van tevoren een optie op de grote zalen? Of wordt er steeds meer op korte termijn gedacht, gezien de respectabele leeftijden van al deze 'zeventigers'?


Dringen of durven?
Hoe het ook is gelopen: de keuze viel op Nijmegen. Het eerste dat door mij heen schoot? 'Dan ga ik dus niet.' Slechts 70 kilometer reizen om McCartney te zien, is ongekende luxe, maar....dat glooiende park....die mensenmassa.... Daar zag ik mijzelf niet tussen staan met mijn 1 meter 65. Je zult maar net in een kuil staan en werkelijk niets zien. Het schijnt voor te komen bij concerten in het Goffert. En zou het erg onaangenaam dringen worden, met alleen maar staplaatsen? Ik kreeg er behoorlijk de kriebels van. Opties als Lille en Hannover werden ook nog even overdacht, maar nee.... Dat werd ook wel een hele operatie. Velen om mij heen twijfelden trouwens. Maar ja. Het was ook wel een dilemma. Hoe vaak zou onze (dan) bijna 78-jarige Paul Nederland nog bezoeken met zo'n groots concert? Al jaren denken we dat het de laatste keer is en steeds verrast deze krasse knar ons weer. Toch.... hij komt niet jaarlijks en als we weer een jaar of vier verder zijn, is Macca 82. Het houdt een keer op natuurlijk, al willen we daar nog helemaal niet aan.
Home Tonight / In A Hurry als nieuwe single
'Ik ga niet.' Ik bleef het zeggen. Mijn besluit stond vast. Ondertussen genoot ik van de enorm fijne single die Macca eind vorige week het internet op slingerde. Die bood een beetje troost. De dubbele A-kant 'Home Tonight / In A Hurry' bleek een pareltje. 'Home Tonight' vanwege het Classic McCartney-meezinggehalte, 'In A Hurry' juist vanwege z'n speelsheid en steeds wisselende invalshoeken. De oren blijven gespitst en het verleidelijke begin met klavecimbel-achtig geluid en melodische basloopjes doet bijna Sgt. Pepper-achtig aan. De nummers waren niet gloednieuw, maar bleven over van de sessies voor het album Egypt Station dat vorig jaar september verscheen. Ze hadden op dat album zeker niet misstaan, maar doen het ook prima als toegift [video].
Woensdagmiddag sloeg de twijfel toe
Ondertussen bleek afgelopen woensdag dat ik de vaste Paul McCartney-nieuwsbrief maar met een half oog bekeken had. Aan het eind van de woensdagmiddag, toen ik thuiskwam van een drukke werkdag, las ik berichten dat diverse Beatles-maatjes zogenaamde Golden Circle-tickets voor Nijmegen gescoord hadden. Via een speciale link, met een wachtwoord, was het na enig doorzetten mogelijk om online alvast (duurdere, dat wel) kaarten te kopen voor de zone die zich ongetwijfeld het dichtst voor het podium zal bevinden. Nu heb ik daar ook geen illusies bij. Die zal wel het halve park beslaan. Maar toch... Toen zelfs Jan Cees ter Brugge (die ook absoluut niet wilde gaan) overstag ging, ging ik toch twijfelen. Wat als het toch de laatste keer is? Wat als ik deze bijzondere avond dan niet heb meegemaakt? Wat als ik dit bij voorbaat al niet kan delen met een stel enthousiastelingen? En oh ja, McCartney neemt óók nog een blazerssectie mee [video].Overstag
Voor ik het wist, zat ik woensdagavond ineens verwoede pogingen te doen om mét die link, mét die code toch nog een Golden Circle-ticket te scoren. En ook eentje voor mijn goede vriendin Marion. Ook zij had het afgelopen week al steeds over dat 'nu of nooit'-gevoel. Uit minstens dertig inlogpogingen, waarbij we keer op keer richting de reguliere veldkaarten werden gedirigeerd, was het uiteindelijk twee keer raak. Twee keer konden we doorklikken naar zo'n Golden Circle-ticket. De aankoop werd verzilverd en we waren een beetje beduusd. Ik geloof dat het gisteravond pas tot me doordrong, toen ik via YouTube een montage keek van een aantal Freshen Up-concerten die Macca begin dit jaar al gaf. Wat een energie, wat een fitheid, plezier en passie. Wat een overweldigende reacties uit het publiek. Zijn stem viel ook best mee, zeker na het warmzingen gedurende de eerste nummers. En mocht het met die stem straks in Nijmegen niet lukken, weet je...dan zingen wij met z'n allen wel voor Macca. We dragen hem de avond door. Mensen, ik ben er bij. Hoe had ik kunnen twijfelen?


2 opmerkingen:

  1. Paul komt op 21 juni naar Werchter (België). Een paar jaar geleden zag ik hem daar ook en hij was in topvorm! Ja, zijn stem is wat gezakt maar dat is een natuurlijk proces. Ik verwacht opnieuw een spetterend optreden! Je gaat geen spijt hebben Anne!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Dirk, dank voor je reactie. Het wordt vast een memorabele avond.

      Verwijderen