zaterdag 2 september 2017

Hoe John Lennon zijn kwetsbare kant liet zien in Isolation

In 1970, rond het uiteenvallen van The Beatles, had niet alleen Paul McCartney het verdomd moeilijk met zichzelf. Ook John Lennon voelde zich onzeker en kwetsbaar. Waar McCartney zich terugtrok in zijn afgelegen boerderij in Schotland, zochten Lennon en Ono vaak de publiciteit met hun vredescampagne en andere avant gardistische kunst-uitingen. Dat nam niet weg dat Lennon zich moest herpakken, na het definitieve einde van The Beatles.


Schreeuwtherapie
John en Yoko kozen er in april 1970 voor om vier weken in therapie te gaan bij Dokter Arthur Janov. De Amerikaanse psychotherapeut, die tevens kantoor hield in Londen, doorliep een intensief programma met de Lennons, volgens de door hem ontwikkelde Primal Therapy, waarbij cliënten hun diepste verdriet en angsten uit hun jeugd opnieuw doorleven en hier uiting aan geven door het er letterlijk uit te schreeuwen. Dat schreeuwen van verdriet horen we onder andere terug in John's nummer Mother, dat later dat jaar verscheen op het album John Lennon/The Plastic Ono Band.

John en Yoko begin 1970


Lennon pelde zichzelf laag voor laag af
Na vier weken volgden John en Yoko Janov naar Amerika, waar ze het programma nog enkele maanden voortzetten. In de sessies "pelde" Lennon zichzelf laag voor laag af en kon hij langzaam maar zeker in contact komen met zijn kwetsbare kant. Tijdens zijn verblijf in Amerika begon John liedjes te schrijven en demo's te maken. Blijkbaar kreeg hij nieuwe inspiratie tijdens het heftige proces dat hij doormaakte.


John medio 1970 tijdens de therapie in Californië


Terug naar de basis op de nieuwe plaat
Eind september vlogen John en Yoko terug naar Londen, waar ze vrijwel direct startten met de opnames van een nieuw album. In de Abbey Road Studio's. Zo puur en afgepeld als Lennon zich voelde, zo puur en recht door zee klonken zijn nieuwe songs en...zo puur moest ook het album worden. Gebruikmakend van slechts een handvol sessiemuzikanten, waaronder voornamelijk Ringo Starr op drums en Klaus Voormann op bas, gaf Lennon zijn ideeën vorm.


In een sobere bezetting met Ringo Starr op drums en Klaus Voormann op bas gaf John vorm aan zijn album


Twee geleende tekstregels
Aan het begin van de albumsessies schoof John het nummer Isolation naar voren. In het sterk autobiografisch getinte liedje, omschreef hij hoe hij zich samen met Yoko voelde. Als twee bange, gedesillusioneerde mensen, die de hele wereld tegen zich hadden. Een wereld die hij niet wilde veroordelen, want niets menselijks is ons vreemd. De haast verstilde coupletten worden onderbroken door een soort bridge waarin hij begrip toont voor dat laatste. Overigens leende hij voor dat onderdeel van het nummer heel creatief een paar tekstregels uit het liedje Oh I Apologize. Een B-kantje van Money (That's What I Want) dat in 1959 door Barrett Strong werd uitgebracht:

I don't expect you to take me back
After I've caused so much pain

In Isolation horen we die tekstsnipper terug als:

I don't expect you to understand
After you caused so much pain

Het kan geen toeval zijn, want ook de manier waarop het ritme van de gitaar wordt gebruikt, komt in beide nummers overeen. Het één was duidelijk geïnspireerd op het ander.


De hoesfoto


Lovende kritieken en nummer 1 in Nederland
Lennon werkte op 26 september en 9 oktober (zijn 30ste verjaardag) aan Isolation en koos er uiteindelijk voor er de A-kant van het album mee af te sluiten. De langspeler, die eigenlijk beschouwd mag worden als zijn eerste echte soloalbum na The Beatles, verscheen op 11 december 1970. De plaat was zeer succesvol en ontving lovende kritieken. In Engeland en Amerika werd het een top 10-notering en bivakkeerde de plaat lang in de Album Top 100. In Nederland sloeg het album in als bom. Het stootte George Harrisons driedubbelaar All Things Must Pass van de eerste plaats van de hitparade en bleef daar zeven weken staan. [filmpje]
Eén van Bertolfs favorieten
John Lennon/Plastic Ono Band is een plaat vol verhalen, waarvan Isolation er één is. De kwetsbaarheid van John Lennon komt in meer liedjes op de elpee terug. Voor veel fans is het Lennon op zijn best en prijkt de elpee hoog in de lijstjes met favoriete Beatles-solo-platen. Zo vertelde Bertolf me onlangs dat het live spelen van Isolation hem altijd bijzonder raakt. Ik begrijp dat. [filmpje]
De goudeerlijke Lennon
Over de totstandkoming van dit pure Lennon-album werd een interessante documentaire in de serie Classic Albums gemaakt. Daarvan kon ik op YouTube alleen nog deel 4 vinden. Wie op zoek is naar de goudeerlijke, pure Lennon, zet John Lennon/Plastic Ono Band beslist eens op deze dagen. Als je er tegen kunt hè.

People say we got it made
Don't they know we're so afraid
Isolation

We're afraid to be alone
Everybody got to have a home
Isolation

Just a boy and a little girl
Trying to change the whole wide world
Isolation

The world is just a little town
Everybody trying to put us down
Isolation

I don't expect you to understand
After you caused so much pain
But then again, you're not to blame
You're just a human, a victim of the insane


Geen opmerkingen:

Een reactie posten