zaterdag 18 juni 2016

Daddy come home: John, Paul, George, Ringo en hun vaders

Programmamaker en Beatles-fan Jan Cees ter Brugge vroeg me een blog te schrijven over de vaders van John, Paul, George en Ringo. Natuurlijk ter ere van Vaderdag. Stonden in mijn Moederdagblog Julia Lennon, Mary McCartney, Louise Harrison en Elsie Graves (Starkey) centraal, vandaag gaat het over 'Four Fab Fathers'. Nou ja, of ze allemaal zo fab waren.... Dat valt te bezien. De verschillen zijn groot. Ik bewaar daarbij de meest aparte vader voor het laatst.

Ringo Starr kreeg een geïmproviseerd drumstel onder de kerstboom
Kleine Ringo (toen nog Ritchie) werd rechtstreeks vernoemd naar vader Richard Starkey (1913- ...weet iemand zijn sterfdatum?). Richard was samen met echtgenote Elsie een fan van swingmuziek. Het stel ging graag en veelvuldig uit dansen. Na Ritchies geboorte werden de dansavondjes beperkter. Richard verloor vrij snel de interesse in zijn jonge gezin en zat liever in de kroeg. Wat zeg ik, hij woonde er bijna. Toen Ritchie een jaar of 3 was, werd hij door zijn vader verlaten. Gelukkig hertrouwde Elsie met Harry Graves, die de vaderrol met verve vervulde. Met Kerst 1957 gaf hij zijn stiefzoon een tweedehands drumset. Nou ja, een drumset is misschien een te luxe benaming voor een bass drum, snare drum een geïmproviseerd bekken. Dat bekken was gemaakt van het deksel van een vuilnisbak. Maar het ging om het gebaar. Het zette Ringo op het spoor om drummer te worden. Ringo en Harry zouden altijd een goede onderlinge band houden.

Een jonge Ringo met stiefvader Harry en moeder Elsie

Paul McCartney nam een compositie van zijn muzikale vader op
Paul McCartney had een erg muzikale vader. Jim McCartney (1902-1976) was aanvankelijk katoenverkoper in Liverpool. Een degelijke, hardwerkende man, die zij aan zij met zijn vrouw Mary werkte om het gezin te onderhouden. Een gentleman die hield van kruiswoordpuzzels, paardenrennen en....muziek. Jim speelde piano en trompet en richtte zijn eigen Jim Mac's band op. Het orkest speelde ragtime, jazz en andere big band-muziek. Op het repertoire stond ook een eigen Jim McCartney-compositie, Eloise getiteld. In 1976, het jaar waarin Jim overleed, eerde Paul zijn vader door diens liedje op de plaat te zetten. Walking In The Park With Eloise verscheen op het album Wings At The Speed of Sound. Het neemt je mee terug naar de jaren '20 en '30. Als je je ogen sluit, zie je Jim Mac's band spelen, in één van de danszalen in Liverpool (het filmpje is niet af te spelen vanuit de blog-mail, wel vanaf de blog zelf.)



George Harrisons vader liet zijn zoon niet slaan
Harold Harrison (1909-1977) begon zijn carrière op de White Star Line. Veel inwoners van Liverpool deden iets in de scheepvaart. Toen er geen werk meer op het water was, werd Harold buschauffeur op één van die karakteristieke donkergroene Liverpoolse stadsbussen. Paul McCartney noemde Georges vader ooit een 'held'. Het verhaal gaat dat de jonge George op de lagere school gestraft was voor kattekwaad. Lijfstraffen kwamen in die tijd nog wel voor. George kreeg een ferme tik met een stok, die niet op zijn vingers maar per ongeluk op zijn pols belandde. De sporen waren 's avonds nog zichtbaar. Vader Harrison ging de volgende dag met George mee naar school. Verhaal halen. Hij vroeg de leraar in kwestie of hij daadwerkelijk de man was die zijn zoon geslagen had. Toen het antwoord positief was, kreeg de leraar van Harold een ferme tik terug. McCartney voegde er later in een interview lachend aan toe dat zijn eigen vader zoiets nooit gedaan zou hebben. 'Die zou hebben gezegd: je zult die tik wel verdiend hebben, jongen!' George had een goede band met zijn vader, die in de laatste jaren van zijn leven woonachtig was op Friar Park, het schitterende landgoed dat George bezat in Henley-on-Thames, ten zuiden van Londen.

George met vader Harold (Harry)

John Lennons vader probeerde een graantje mee te pikken van het succes van zijn zoon
Al eerder schreef ik dat John Lennon een lastige jeugd had. Vader Alfred (Freddie) Lennon (1912-1976) was een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Al vanaf jonge leeftijd werkte hij op zee, zoals zoveel Liverpoolse jongens en mannen. Freddie was vaak lang van huis. Hoewel hij getrouwd was met Julia Lennon en het paar één kind kreeg, was er geen sprake van een stabiel gezinsleven. Julia ging nieuwe relaties aan en Freddie raakte van de regen in de drup. Zo zat hij maanden vast in een cel, ergens in Noord-Afrika, op verdenking van diefstal. Wanneer Freddie in Liverpool was, zag hij zijn zoon John af en toe, maar er was geen sprake van een band tussen vader en zoon. Toen John inmiddels doorgebroken was met The Beatles, meldde vader Fred zich in 1964 op de filmset van A Hard Day's Night. Opgejut door de pers, wilde hij wel meewerken aan een verhaal. Stond natuurlijk ook goed: arme sloeber ontmoet zijn steenrijke zoon weer na jaren. John, overstuur van het feit dat zijn vader ineens weer voor hem zou staan, weigerde de ontmoeting, maar zou Freddie vanaf dat moment wel financieel ondersteunen. John was overduidelijk beschadigd door zijn moeilijke jeugd. Hij verwoordde zijn gevoelens voor zijn vader in het tweede couplet van het nummer Mother. De tekst zegt genoeg:

Father, you left me
But I never left you
I needed you, you didn't need me
So I, I just gotta tell you
Goodbye, goodbye
Mama don't go, Daddy come home



Hoe ging het verder tussen John en zijn vader? Eind jaren '60 en begin jaren '70 kwam het tot sporadische ontmoetingen tussen de twee. De sfeer bleef ongemakkelijk. Freddie was inmiddels op 56-jarige leeftijd hertrouwd met een 19(!)-jarige Beatles-fan en meldde zich wel eens aan Johns voordeur. Toen John, inmiddels verhuisd naar New York, hoorde dat zijn vader ernstig ziek was. Hij belde Freddie voor een laatste gesprek. Dat het nooit meer goed kwam tussen John en Freddie, had waarschijnlijk ook te maken met het feit dat Freddie op wat goedkope wijze geprobeerd had munt te slaan uit Johns succes. Door zijn verhaal aan de pers en aan een uitgeverij te verkopen en.....door onderstaande plaat op te nemen. Ga er maar eens goed voor zitten. Kromme tenen.... En toch wil je het horen!


Naschrift: Beatles-fan Wouter Wiedenhof vulde aan dat de sterfdatum van Ringo Starrs vader 5 december 1981 is. For the record! Dank je, Wouter!

1 opmerking: