zaterdag 9 maart 2019

Hoe Lisa Tyrer verzeild raakte in de Carpool Karaoke met Paul McCartney en James Corden

Vorig jaar juni was Lisa Tyrer aan het werk in de Liverpool Philharmonic Pub. Er hing iets geks in de lucht. Vreemde mensen over de vloer, er werd apparatuur naar binnen gebrach, in de grote zaal van het complex werd een podium gebouwd. Achter een doek nog wel. Een tijdelijke bar en een jukebox werden even onderdeel van het decor. Lisa kreeg het verzoek of ze de volgende dag ook wilde komen werken. Verder kreeg ze geen uitleg. Dus meldde ze zich maar weer op zaterdagochtend.

Lisa Tyrer met James Corden, Liverpool - juni 2018

Gareth Williams moest een week zijn mond houden
Op dat moment wist Gareth Williams, regiomanager van Nicholsons Pubs (een keten waartoe de Philharmonic inmiddels hoort) wél wat er gaande was. Al een week. 'We kregen een telefoontje van een locatie-scout, met de vraag of onze pub die zaterdag beschikbaar was voor een privé-event. Alles dat we hoefden te doen, was de zaak op de betreffende dag dicht te houden voor publiek. Al snel werd duidelijk dat het om tv-opnames ging, voor de Carpool Karaoke met James Corden en Paul McCartney. Ik moest een week mijn mond houden. Dat was niet eenvoudig.'De gasten werden beziggehouden in het restaurant terwijl Paul zich installeerde
Williams hield woord, want zelfs zijn eigen personeel wist niet wat er gaande was. Lisa kreeg die zaterdagochtend te horen dat ze achter de tijdelijke bar in de Grand Lounge moest staan. In het restaurantgedeelte van de zaak was inmiddels een groep gasten gearriveerd. Ze waren de avond ervoor aanwezig geweest bij een evenement waarbij de Liverpool Echo, het plaatselijke nieuwsblad, betrokken was. De deelnemers hadden de vraag gekregen of ze die zaterdag ook beschikbaar wilden zijn voor 'iets anders'. Met zo'n verzoek kun je maar beter instemmen, leerden de feiten hen amper 24 uur later.

De gasten van de Liverpool Philharmonic Pub zien waarvoor ze uitgenodigd zijn.

My knees were knocking under the bar
Tegen een uur of drie die middag mochten de gasten zich van het restaurant naar de Grand Lounge verplaatsen. Lisa, die op haar post achter de bar stond, herinnert zich goed hoe ineens James Corden op haar afstapte en zich voorstelde: 'When he first walked in and he just introduced himself my knees were knocking under the bar.' In de zaal stond het inmiddels bomvol apparatuur. Manager Gareth Williams vertelde dat hij nog nooit zoveel geavanceerde techniek bij elkaar gezien had. Toen de mensen binnenkwamen, stond Paul McCartney met zijn band al achter het gordijn. Alles verliep razendsnel. 

McCartney staat achter het gordijn: verrassing!


Op social media werd beweerd dat het publiek geïnstrueerd was
Lisa en Gareth vertelden dat het aanwezige publiek niet uit acteurs bestond en dat de reacties écht waren. Lisa begreep, net als de gasten, pas om wie het ging toen het openingsakkoord van A Hard Day's Night klonk en het gordijn werd weggetrokken. Tot dat moment had ze naar eigen zeggen geen uitleg gekregen van waar ze in beland was. Voor pubmanager Williams, what's in a name, was het een surrealistische ervaring om Paul met band te aanschouwen. Door de muzieksmaak van zijn ouders groeide hij op met The Beatles en het solowerk van McCartney. Williams kreeg zijn idool die zaterdagmiddag op een presenteerblaadje aangereikt.

Lisa en Gareth

De pub is ook nog eens beroemd vanwege de toiletten
Grappig genoeg is de Liverpool Philharmonic Pub al jaren beroemd om iets heel anders. Het etablissement herbergt de oudste herentoiletten die in het Verenigd Koninkrijk te vinden zijn. Het rijk gedecoreerde Victoriaanse pand, op de hoek van Hope Street en Hardman Street werd tussen 1898 en 1900 gebouwd. Oorspronkelijk was de uitgaangsgelegenheid slechts bestemd voor heren en bevatte het pand zodoende alleen herentoiletten, rijk versierd met marmer. In de loop der jaren kwamen daar de (veel modernere) damestoiletten bij. Vanwege hun oorspronkelijke staat kwamen de herentoiletten op de Engelse erfgoedlijst te staan. Nog dagelijks komt het voor dat toeristen (ook dames) zich in de rij moeten opstellen om de toiletten te bezichtigen of er snel een foto te maken.

Toiletten uit 1898-1900: op de erfgoedlijst

John Lennon was fan van The Phil
Ongetwijfeld moet daar ook wel eens een aangeschoten John Lennon naar binnen zijn geschuifeld. Hij was in zijn jonge jaren eigenlijk een frequentere bezoeker van The Philharmonic dan Paul McCartney. In één van de ruimtes van The Philharmonic zou nog een foto hangen waarop Lennon als bezoeker te zien is (weten jullie welke foto dat is?). Lennon kon de pub niet langer bezoeken toen hij meer roem verwierf. Op een vraag wat hem als beroemdheid in de weg stond, antwoordde hij ooit: Not being able to have a pint in the Phil. McCartney wilde 5 pond persoon voor de foto
Terug naar vandaag. Lisa Tyrer is inmiddels zelf een beroemdheid. Wanneer ze achter de bar aan het werk is, staat ze Chinezen, Australiërs en Amerikanen te woord. Allemaal hebben ze de Carpool Karaoke-uitzending gezien en allemaal herkennen ze Lisa als de vrouw die daarbij aanwezig was. Regelmatig moet ze met toeristen op de foto of signeert ze menu's. 'Ik kan er onderhand beter geld voor vragen,' grapt ze met haar sterk Liverpoolse tongval. Wie ook grappend om geld vroeg, was Macca zelf. Na zijn optreden in The Phil poseerde hij nog even snel met het personeel voor een foto. Daar wilde hij eerst 5 pond per persoon voor zien, grapte hij. Vervolgens ging hij er weer vandoor.
Nog steeds het gesprek van de dag
Hoewel het maanden geleden was dat The Phil in ruim een uur werd overspoeld door McCartney en zijn entourage, is die bewuste zaterdagmiddag nog steeds het gesprek van de dag. Veel toeristen komen in groepjes binnen, maken hun foto's en verdwijnen weer. Lisa heeft ondertussen meer het gevoel dat ze in een museum dan in een pub werkt. Ze is de muziek van McCartney en de man zélf wel veel meer gaan waarderen sinds juni vorig jaar: 'Bij concerten zie je artiesten toch vaak een show afdraaien en dan húp weer naar huis, alsof ze aan het werk zijn. Van Paul zag ik dat hij de mensen écht wilde vermaken.' Lisa stond er natuurlijk met haar neus bovenop, dansend achter de bar met James Corden. Hey Jude herinnert zich als meest emotionele moment van die middag: 'De mensen stonden op de stoelen en veel van hen begonnen te huilen. Maar vraag me nu niet om nog meer titels van McCartney-liedjes op te noemen. Dat kan ik niet hoor.'  Zo nuchter maken we ze zelden mee. Heerlijk.


6 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal! Ik was in oktober in Liverpool , ook in de Philharmonic. Het zaaltje waar Paul optrad was heel erg klein, de opnames vertekenen enorm. Ik begreep dat het publiek wel wist dat er een secret gig was, alleen niet van wie...
  Overigens: erg zuur dat de gastvrouw van het huis van Macca op Fortlin road er op de betreffende dag van de karaoke net niet was. Ze werkt er al heel erg lang en klonk toch een beetje verbitterd dat zij niet van te voren was ingeseind . Datzelfde gold voor de kapster op Abby Road. Die was net op vakantie bij het beroemde bezoek. The story of my life, zo verzuchtte ze.
  Foto van John trouwens niet gezien. Wel natuurlijk in the Grapes waar de jongens vaak kwamen. De Ye Crack was helaas dicht toe we er waren...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oja, en de jukebox stond er ook niet. Wel een fruitmachine. En de toilet is er inderdaad prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch zou het me verwonderen dat niemand van iets wist. Ik ben lid van The Beatles Universe en daar kon je al gedurende de dag doorlopend filmpjes zien van McCartney en Corden in Liverpool. De jukebox die er stond was enkel gevuld met Beatles-muziek. Maar dat doet natuurlijk niets af van het feit dat het heerlijk en bij mij momenten ontroerend was. Zeker omdat wij een week eerder op de meeste plaatsen in Liverpool geweest waren die je ziet in het filmpje. Inclusief het ouderlijk huis van McCartney.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een must do the magical mystery tour !! SUPER !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij waren er in 2009 en 2010 (2x) De 2de keer had ik gelezen over de herentoiletten en idd niet normaal zooo mooi ! Alle ruimtes daar trouwens ! A Victorian men's pub ! Het filmpje met James Corden en Paul heeft me ook mateloos ontroerd terwijl ze door Liverpool reden en zongen en langs al die plekken kwamen die ik ook heb gezien ! Geweldig !!!

  BeantwoordenVerwijderen