zaterdag 8 juni 2024

Nieuwe podcastserie Poplegendes in de Polder zet alle Nederlandse Beatlesavonturen op een rij

Fijn nieuws. Nederland is namelijk een nieuwe muziek-podcastserie rijker: Poplegendes in de Polder, over de mooiste Nederlandse avonturen van grote, internationale muziekhelden in ons eigen kikkerlandje. En hoe kan het ook anders....het eerste seizoen, dat afgelopen week verscheen, behandelt de bezoekjes van The Beatles aan Nederland. Daarvoor staken drie grote Beatleskenners de koppen bij elkaar, namelijk de makers van Fab4Cast: Jan Cees ter Brugge, Michiel Tjepkema en Wibo Dijksma. Dat is natuurlijk het recept voor gedegen onderzoek, geanimeerde gesprekken en bijzondere verhalen.


Geanimeerd, vrolijk en vlot gemonteerd
Bijzondere verhalen over The Beatles in Nederland zijn er genoeg. Van hun eerste avonturen in 1960, in een busje op weg naar Hamburg, van het legendarische bezoek in 1964, van John en Yoko's Bed-In in 1969 tot vele andere 'solo-bezoekjes' die de Fab 4 aan ons land brachten. In vier afleveringen van een uur nemen Jan Cees, Michiel en Wibo ons mee. Als luisteraar zitten we op de spreekwoordelijke bagagedrager van The Beatles en reizen we dwars door Nederland. Het is geanimeerd, vrolijk en bovendien allemaal zeer vlot en smaakvol gemonteerd: precies de kwaliteit die we van Fab4Cast gewend zijn.


Unieke grachtentocht
Aanleiding voor het verschijnen van dit eerste 'Beatlesseizoen' van 'Poplegendes' is het 60-jarig jubileum van het bezoek dat The Beatles in juni 1964 aan ons land brachten. Op 5 juni 1964 landden The Beatles namelijk op Schiphol, waarna ze er in amper drie dagen tijd een strak schema van tv-optredens, concerten en de legendarisch geworden rondvaart door de Amsterdamse grachten doorheen jasten. Exemplarisch voor al die plekken die ze, wereldwijd nog bezochten in de ruim twee jaar die zouden volgen. Maar toch ook op een bepaalde manier uniek, als het gaat om die boottour door Amsterdam.



Meerennen met je transistor-radio
Verreweg het grootste gedeelte van de vierdelige serie is daarom gewijd aan de avonturen van The Beatles in juni 1964. Niet alleen aan wat zich afspeelde voor het oog van het grote publiek: de joelende fans, de mensen die met transistor-radio's (met live-verslag) meerenden over de Amsterdamse kades, de nerveuze jongeren die The Beatles opwachtten in de veilinghal in Blokker. Nee, in 'Poplegendes' is er ook volop ruimte voor minder bekende verhalen over die dagen in juni 1964. Want wat deden The Beatles precies op de Amsterdamse wallen en wat speelde zich verder achter de schermen af, tijdens deze dagen waarin Nederland in rep en roer was? Het is de reconstructie van de grachtentocht, met Beatles-locatie-expert Piet Schreuders 'aan het roer' en het zijn de ooggetuigenverslagen die je als luisteraar écht het idee geven dat je er hélemaal bij bent. Bovendien geven de verhalen je een prachtig tijdsbeeld van het Nederland van 1964. Hulde.



Alle posters in de afvalcontainer
En dan is er natuurlijk ook nog die bijzondere week in maart 1969, toen John en Yoko hun intrek namen in het Amsterdamse Hiltonhotel om met de pers te praten over de wereldvrede. Los van de bekende beelden en interviews weten de mannen van Fab 4 Cast ook hier de onderbelichte verhalen te vertellen. Want welke mensen wisten nog meer door te dringen tot de kamer van John en Yoko? Het zijn de details die de verhalen extra smeuïg maken. Bijvoorbeeld van de hotel-schoonmaakster die besloot om alle door John en Yoko getekende posters uit de kamer te verwijderen en in de afvalcontainer te stoppen. Tegenwoordig zou zoiets ondenkbaar zijn. Het is één van de redenen waarom er heel wat te lachen valt in 'Poplegendes'. 



Het raadsel rond Ringo's Amsterdamse huis
Minstens zo interessant zijn die ándere Beatlesverhalen die aan bod komen. Want wat deden The Beatles in het Twentse Oldenzaal? Wat hadden George Harrison en Paul McCartney te zoeken in het Limburgse Vlodrop, waarbij hun bezoekjes geheel onder de radar bleven? En....wat klopt er van het gerucht dat Ringo Starr enkele jaren een woning aan de Amsterdamse grachten bezat? Dat laatste verhaal is nooit volledig uitgediept. In 'Poplegendes' vormt het de rode draad door alle afleveringen, waarin we als luisteraar meegenomen worden in de zoektocht van Jan Cees, Michiel en Wibo, naar dat vermeende huis van Ringo Starr. Via spits speurwerk in archieven, via ooggetuigen en andere betrokkenen lossen zij dit mysterie op.

Prachtig luistervoer, zowel voor de wat beter ingevoerde Beatlesliefhebber als voor iedereen die zich wil onderdompelen in de avonturen van 's werelds grootste band. Die avonturen speelden zich voor een deel af in ons eigen land. Dichterbij dan de meeste mensen vermoeden. Kortom: smullen!


Beluister Poplegendes in de Polder: The Beatles via 



De gratis app van NPO Luister
 


2 opmerkingen:

  1. Inderdaad een fantastische podcast maar is er nog een vervolg op de BeatlesFab4Cast ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste René, Fab4Cast bestaat nog steeds hoor. Elke drie weken is er een nieuwe aflevering, die je bijvoorbeeld kunt vinden op Soundcloud: https://on.soundcloud.com/hc444

      Verwijderen