zaterdag 3 november 2018

Hoe een bezoek aan Leiden me vorige week deed terugdenken aan de Beatlesdagen van vroeger

Vorige week zaterdag mochten Jan Cees ter Brugge en ik tijdens de najaarseditie van Beat Meet in Leiden ons verhaal over The White Album vertellen aan de aanwezige bezoekers. Ik was nog nooit op de Beat Meet geweest. Het is een kleine maar fijne verzamelaarsbeurs die al sinds jaar en dag wordt georganiseerd door Franck Leenheer. Franck handelt in zeer bijzondere (Beatles)platen. Al snuffelend tussen de kramen met elpees, cd's, dvd's, boeken en andere memorabilia, moest ik terugdenken aan de tijd waarin mijn vader mij meenam naar de Meervaart in Amsterdam. Op de zaterdag voor Pasen vond daar de jaarlijkse Beatlesdag plaats. Even was ik weer een jaar of 14.

Afgelopen zaterdag met Jan Cees én The White Album (foto: Ramón Dorenbos)

Rondstruinen tussen al het moois
Mijn vader, die mij zelf zijn liefde voor The Beatles had doorgegeven, nam me mee naar de hoofdstad voor het jaarlijkse evenement. Mijn broer en neef gingen ook wel eens mee. Wat had ik een lieve, geduldige vader. Hij liet ons naar hartelust rondstruinen tussen een grote hoeveelheid boeken- en muziekkramen. We konden in allerlei zaaltjes naar Beatlesfilms kijken, in het theater aanschuiven bij interviews met gasten en genieten van de bandjes die er optraden. Ik dwaalde door de Meervaart, genietend van al het moois.


Denny Laine, Alistair Taylor en May Pang
Bijzonder was het om te luisteren naar gasten als Denny Laine en Laurence Juber, die met Paul McCartney in Wings speelden, Alistair Taylor die de assistent van Beatlesmanager Brian Epstein was en naar May Pang die met John Lennon zijn Lost Weekend beleefde. Wij waren als kinderen diep onder de indruk van zo'n dag. We hoefden ook niet per se iets te hebben of te kopen. Het ging vooral om het beleven en het samenzijn met al die andere liefhebbers. Er was nog geen internet en van social media hadden we nog nooit gehoord. Er was dus ook nog geen mogelijkheid om een grenzeloze hoeveelheid beelden en muziek tot je beschikking te hebben. Dus moest je het van dit soort dagen hebben. Ik kan mijn vader, die we helaas al 12 jaar moeten missen, er nog heel altijd heel dankbaar om zijn, dat hij ons naar The Beatles bracht.

Met Denny Laine

Denny Laine

Met Laurence Juber (Wings)

 De blog als traditie op zondagochtend
Die herinneringen kwam dus boven, toen ik afgelopen zaterdag over de beurs wandelde en een aantal fijne gesprekken voerde met mensen die even bevlogen zijn over The Beatles als Jan Cees en ik. Terwijl ik genoot van het gitaarspel en de tweestemmige zang van Xavier Baudet en Andrew Vromans, raakte ik aan de praat met een aantal trouwe lezers van deze column. Het is traditie dat ik je verhaal op zondagochtend bij de koffie lees, vertelde iemand me. Sommigen waren zelfs speciaal voor ons White Album-college naar Leiden gekomen. Dat vond ik allemaal heel bijzonder om te horen. Ik vind dit dus een mooie aanleiding om iedereen eens heel hartelijk te bedanken voor het trouwe meelezen en voor de reacties en aanvullingen die ik regelmatig op de blog ontvang. Het doet me goed dat veel mensen plezier aan de verhalen beleven. Voor mij is dit een extra motivatie om verder te gaan met schrijven.


De Hamburg-aflevering heeft de reislust aangewakkerd
Het was trouwens ook erg leuk om te horen hoeveel mensen genoten hebben van de Hamburg-aflevering die ik samen met de heren van de Fab4Cast mocht maken. Sommigen hebben een bezoek aan Hamburg hoog op hun lijstje staan. En het gaat er ook echt van komen, begreep ik van een aantal lezers en luisteraars. Mooi, misschien hebben we jullie wel dat extra zetje gegeven op deze manier. Voor wie ons Hamburg-avontuur gemist heeft:
Alles is veranderd, behalve...
Die grote Beatlesdagen bestaan niet meer. De tijden zijn ook veranderd. We staan op een andere manier met elkaar in contact. Via internet is alles te bekijken en te bestellen. Via social media wisselen we onze ervaringen uit, stellen we elkaar vragen en geven we antwoorden, podcasten en schrijven we over wat ons bezighoudt. Wie kon destijds, in de Meervaart in Amsterdam, bedenken dat we ons in het nieuwe millennium op een hele nieuwe manier rond die Beatles zouden verenigen? Alles is veranderd, behalve onze liefde voor de Fab Four. En behalve de Beatles zelf. The Beatles zijn The Beatles zijn The Beatles gebleven. En hoe lang dat nog door zal gaan....? Ik kan het niet overzien. 

Met May Pang....one handshake away van John Lennon.
Let even niet op de mode en haardracht van eind jaren '80 hè  ;-)

Alistair Taylor

Wat zijn jullie eigen herinneringen?
Als puber ben ik denk ik een jaar of vier aanwezig geweest, destijds bij die Beatlesdagen. Onder jullie zijn er vast velen die daar ook bij waren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe die dagen ontstaan zijn, waar ze nog meer plaatsvonden, welke gasten er door de jaren heen zijn geweest. Ik was er zelf in de periode 1988-1991,  tussen mijn 12e en 15e. Hoe zou het na die tijd allemaal zijn verder gegaan? Vertel me erover, en ook over jullie eigen herinneringen aan die tijd. Zou ik echt hartstikke leuk vinden om te lezen!

11 opmerkingen:

 1. Ik woon in Haarlem dus de Meervaart was/is dichtbij. Daar heb ik veel concerten bezocht en, als Beatlesfan, heb ik bijna geen dag overgeslagen. Ik kan mij het volgende herinneren: interviews met Hans Boskamp de platenmanager van Bovema die veel kon vertellen over het sleep-in bezoek van John en Yoko in het Hilton, Amsterdam en een optreden van de Quarrymen. Tourmanager Derek Taylor heeft zijn handtekening in zijn autobiografie gezet. Veel heb ik er niet gekocht; ik vond de interviews interessanter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste René, wat ontzettend gaaf dat je Derek Taylor nog ontmoet hebt. Dat was toch wel echt iemand van The Inner Circle. Ik wist niet dat hij ook nog te gast was geweest. Dank voor je reacties.

   Verwijderen
 2. Ik wil jullie graag attenderen op Platenblad. Dat is een maandelijks tijdschrift dat, ondanks de enigszins amateuristische uitstraling, heel goede artikelen publiceert. Deze maand schreef Jimmy Tigges een vier pagina's tellend verslag over zijn bezoek aan Liverpool.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben tussen 1995 en 2013 op alle Beatles dagen geweest van Beatles Unlimited van Rene van Haarlem. Het waren echt fantastische dagen waar van alles te koop was (ik heb daar voor een fortuin gekocht). Vanaf 1997/1998 is de beurs gehouden in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De laatste dag was in Nieuwegein. De meeste bijzondere gasten die ik gezien heb waren: Cynthia Lennon, Simon Posthuma, Pete Best, Quarrynen Frieda Kelly, Louise Harrison, Denny Lane, Julia Bird, Mark Lewisohn, Klaus Voormann, Pattie Boyd, Victor en Spinetti. Ik heb alle programma boekjes bewaard anders had ik het niet meer geweten. Zoveel fantastische gasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Wim, dan ben jij er juist weer geweest in de periode nadat ik er was. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ze in die jaren nog zoveel interessante gasten naar Nederland hebben weten te halen. Wauw. Je koestert vast goede herinneringen aan die dagen.

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad ik heb mijn Beatles Chronicles boek laten Signeren door Mark Lewisohn in Vredenburg Utrecht. In Nieuwegein ben ik ook nog geweest. Ook heb ik een door Lawrence Juber gesigneerde 12" van Goodnight Tonight.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Maarten, Laurence Juber....dan waren we bij dezelfde dag aanwezig. Of misschien was Juber er vaker, dat zou ook kunnen. Ik zie dat Pattie Boyd ook bijna jaarlijks in Liverpool is.

   Verwijderen
 6. Ik heb jaren lang het programma mogen presenteren voor de Beatles dagen. Hilversum, Utrecht Nieuwegein Tivoli/en Lunetten(in Utrecht). Het waren mooie dagen met veel vaste vrijwilligers. Waarom Rene alles achter zich heeft gelaten weet blijkbaar hij alleen. In de laatste jaren heb ik de social media opgezet. Ik hoorde pas maanden nadat Rene gestopt was dat ook de website offline was. Het social media gebeuren bestaat nog steeds. Vele vrijwilligere medewerkers snappen er nog steeds niet van. Het is zonde dat dit gebeurd is. Ik zou zeggen bekijk onze facebook pagina: https://www.facebook.com/TheBeatlesUnlimited/ en volg ons op twittter: https://twitter.com/beatlesunl . Vriendelijke groet, Max Bokking

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Max, dank je. Ik volg jullie op Facebook. Mooi dat in ieder geval de social meegaat tot op de dag van vandaag. Het is ook mooi te zien hoeveel nieuwe initiatieven er alweer zijn rond The Beatles. Dank voor je reactie.

   Verwijderen
 7. Jan Vrolijk hier (ik kan die alias van jaren geleden niet meer wijzigen). Ik ben slechts één keer naar een Beatlesdag geweest maar dat was wel een van de meest legendarische. 1980 in Vredenburg Utrecht. Daar heb ik Alan Williams ontmoet en gesproken. De Bootleg Beatles bestonden toen al en gaven een wervelend optreden. Ik was toen 22 en was met vrienden tussen de 19 en 22. Ook toen werd de vraag al gesteld door de plaatselijke persmuskieten "Zijn jullie niet een beetje te jong voor Beatlefans?" Hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen